Uber ”chockas” av dom – förbjuds i Italien Protester mot Uber i Rom. Foto: AP Photo/Gregorio Borgia

Uber ”chockas” av dom – förbjuds i Italien

Delningsekonomi Taxitjänsten Uber har förbjudits i hela Italien efter en dom i Rom om osund konkurrens mot taxibolagen. Företaget har fått tio dagar på sig att överklaga eller upphöra med sin affärsverksamhet i landet.
10 apr 2017 | 12:08
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Uber har uppgett att företaget planerar att överklaga domen, som kom på fredagen.

I och med domen förbjuds Uber att bedriva sin affärsverksamhet och marknadsföra sina tjänster i landet.

Om man överklagar riskerar man böter på uppemot 10 600 dollar, ungefär 95 500 kronor, för varje dag som företaget fortsätter sin verksamhet illegalt i landet.

Domen utgör ett av flera bakslag för Uber på senare tid.

I domen tog domstolen fasta på taxibolagens linje att Uber idkar osund konkurrens. Företaget har i ett uttalande uttryckt att man ”chockas” av beskedet.

Domen utgör ett av flera bakslag för Uber på senare tid. Brittisk arbetsdomstol slog i oktober fast att Uberförarna ska betraktas som arbetstagare, vilket innebär att de får rätt till exempelvis sjuklön och minimilön. Ett beslut som uppskattas påverka cirka 40 000 Uberförare i Storbritannien.

I fjol lade företaget ner tjänsten Uberpop i Sverige.

Nyligen meddelade Uber också att man lämnar Danmark till följd av att en ny lag införs som bland annat kräver att alla taxibilar ska ha taxameter, vilket Arbetsvärlden skrev om.

I fjol lade företaget ner tjänsten Uberpop i Sverige efter att förarna vid flera tillfällen dömts för olaga taxitrafik.

Kritiken som riktas mot Uber i flera länder går bland annat ut på att taxitjänsten är en form av svarttaxi, men tar också fasta på den gråzon som uppstår kring chaufförernas anställningssituation, huruvida de är att betraktas som anställda eller enskilda uppdragstagare.

10 apr 2017 | 12:08

Relaterad läsning

Ämnen:
#italien #uber
Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev