Facklig kamp för papperslösa – utan uppdatering sedan 2015 Bengt Sandberg är ordförande och en av eldsjälarna bakom Fackligt center för papperslösa. Arkivbild från 2008 då organisationen bildades. Foto: Mats Andersson / SCANPIX

Facklig kamp för papperslösa – utan uppdatering sedan 2015

Papperslösa En viktig del av Fackligt center för papperslösas uppdrag är informationsarbetet. Ändå har hemsidan inte uppdaterats sedan september år 2015. – Kanske lite dumsnålt, säger ordföranden Bengt Sandberg.
16 jan 2017 | 05:00
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Fackligt center för papperslösa är en ideell organisation som bildades 2008 av LO och TCO tillsammans med fackföreningar inom LO, TCO och Saco. Ett av syftena är att hjälpa papperslösa som utnyttjas av arbetsgivare på den svenska arbetsmarknaden.

På hemsidan framgår också tydligt att organisationen har ett opinionsbildningsuppdrag som handlar om att berätta om de papperslösas situation i arbetslivet.

Hemsidan

På hemsidan ser det inte ut att ha hänt någonting sedan september 2015.

Men den senaste uppdateringen under ”aktuellt” är från september 2015.

– Jag har sett det, det är bedrövligt, det är jätteuselt, säger Sten-Erik Johansson, föreståndare för organisationen, när Arbetsvärlden kontaktar honom angående bristen på aktivitet på nätet.

Han berättar att frågan kommit upp på varje styrelsemöte, som hålls en gång i månaden, sedan sidan slutade uppdateras.

Ni har ju ett opinionsbildningsuppdrag också, hur gör ni det idag när ni inte har något nyhetsflöde?

– Vi får ju rätt så mycket inbjudningar som vi är med på, olika möten och konferenser där vi får berätta läget, och paneldiskussioner. Det är där vi är med. Men det är ju väldigt svagt att vi inte refererar någonting på hemsidan, säger Sten-Erik Johansson.

– Det är jättefel egentligen, att ha en hemsida som inte uppdateras.

Organisationen skickar också ut debattartiklar som blir publicerade i olika medier.

”Jag har sett det, det är bedrövligt, det är jätteuselt.”

Sten-Erik Johansson berättar att han är glad för att Arbetsvärlden uppmärksammar bristen på aktivitet på hemsidan och säger att han genast kontaktar styrelsen för att få till stånd en bättring. När Arbetsvärlden ringer styrelseordföranden Bengt Sandberg bekräftar han att han kommer lägga ett förslag om att anställa ett proffs som sköter hemsidan. Hittills har den skötts ideellt av en person på Akademikerförbundet SSR.

– Vi har tagit upp det att till nästa styrelsemöte tar vi beslut om att anlita ett proffs som kan göra en riktig hemsida som stimulerar till att agera. För den är ju skittråkig som den är idag, säger Bengt Sandberg.

”Till nästa styrelsemöte tar vi beslut om att anlita ett proffs som kan göra en riktig hemsida.”

Enligt honom kommer organisationen förmodligen anlita någon redan inom några veckor för att göra ”något vettigt” av det.

Vad får ni för finansiering från förbunden?

– Vi är trettio förbund eller förbundsavdelningar som är medlemmar så alla LO-förbund och så ett antal TCO-förbund och Akademikerförbundet SSR. Alla de betalar grundavgiften på 5000 kronor per år och sedan får vi extra av TCO, LO och Akademikerförbundet SSR för vår hyra som vi har på Folkets hus i Rågsved, säger Bengt Sandberg.

Han uppskattar snabbt årsbudgeten till totalt knappt 200 000 kronor – något han menar räcker.

– Pengar saknas inte, det är inte det som är problemet. När det gäller hemsidan så har det mer varit att, kanske lite dumsnålt, det inte har prioriterats bara.

Hur kan frågan ha tagits upp på varje styrelsemöte under så lång tid utan att det hänt något?

– Jag tror inte vi har bedömt hemsidan som den viktigaste frågan, det vi har haft fokus på är att de ärenden vi faktiskt får blir slutförda. Det är också vårt primära uppdrag. Den här killen som har gjort det här gratis har också varit pappaledig, säger Bengt Sandberg.

– Styrelsen har ju sagt att det inte ska kosta något att göra hemsidan men det har jag skrivit nu till styrelsen att jag föreslår att nu sätter vi in ett proffs som kan göra en hemsida som är levande och bra. Och då får det också kosta.

När en sida inte uppdateras på mer än ett år får man intrycket att det inte finns engagemang. Fattas det?

– Tvärtom. Jag tror vi är bättre än någonsin. Vi har fokuserat på att samarbeta med andra organisationer som också hjälper papperslösa. Där har hemsidan halkat efter, så är det bara. Men engagemanget och det vi gör är mer än någonsin, säger Bengt Sandberg.

Han påpekar att organisationens uppdrag som ”fackföreningsrörelsens motor och samarbetsorgan” i frågorna bara har blivit mer aktuellt. Sedan den kontroversiella migrationsöverenskommelsen 2015 uppskattar han att antalet papperslösa i Sverige ökat. Hans egen uppskattning hamnar på 100 000 personer, även om det inte är möjligt att ge någon exakt siffra. Och situationen för de papperslösa beskriver han som ”lika djävlig” eller ännu värre än tidigare.

– Vårt uppdrag gäller inte bara papperslösa utan också nyanlända EU-migranter och tredjelandsmedborgare, alltså folk som kommer utanför EU, kommer via annat EU-land och kommer till Sverige. Så vi har vidgat vårt åtagande till alla nyanlända oberoende av status egentligen, som utnyttjas på svensk arbetsmarknad.

16 jan 2017 | 05:00

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev