Lokal nivå ska fixa arbetsmiljö och lönestruktur i nytt läraravtal Nytt läraravtal på plats. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix / TT

Lokal nivå ska fixa arbetsmiljö och lönestruktur i nytt läraravtal

Avtal Kommunerna får ett år på sig att utveckla en plan för lärarnas arbetsmiljö och lönestruktur. Det står i det kollektivavtal som SKR och de två lärarfacken undertecknade på onsdagskvällen.
8 apr 2021

Ett nytt avtal mellan Sveriges kommuner och regioner, Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund är på plats. Det är fortsatt sifferlöst och gäller från den första april i år fram till 31 mars 2024.

De stora förhandlingsfrågorna har varit arbetsmiljö och lönestrukturen. I det nyunderskrivna avtalet har parterna kommit överens om att en stor del av arbetet ska ske på lokal nivå. Arbetsgivarna lokalt ska rätta upp en plan för arbetsmiljöarbete och se över lönenivåer, lönestruktur och löneutveckling. SKR och förbunden centralt kan bistå med hjälp i arbetet. Kommunerna ska ha en konkret plan på plats i mars nästa år.

– Om det inte fungerar ska vi parter hjälpa till att få det på plats. Har man ingen plan, inga insatser när datumet har passerat – då får vi diskutera i termer av avtalsbrott, säger Mathias Åström till tidningen Läraren.

Lärarfacken hade som ingång i avtalsförhandlingarna att kämpa för ett nytt lönesystem som skulle premiera meriter och erfarenhet, eftersom många äldre lärare idag ligger lågt lönemässigt jämfört med nyligen anställda. SKR:s förhandlingschef jämförde i Arbetet förslaget med att ”gå tillbaka till tarifflöner”.

Det nya avtalet ger också alla lärare som omfattas ett engångsbelopp om 2 000 kronor, samt minskar övergångstiden till tillsvidareanställning från vikariat eller allmän visstid till 18 månader.

8 apr 2021
Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Nyheter
De viktigaste nyheterna två gånger i veckan