Eva Nordmark (S): Var det perfekt? Nej, det var det inte Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark håller digital pressbriefing om läget på arbetsmarknaden. Foto: Jonas EKströmer / TT

Eva Nordmark (S): Var det perfekt? Nej, det var det inte

Coronakrisen Regeringen har kritiserats för att ha missat en möjlighet att kompetensutveckla arbetskraften under korttidspermitteringarna. När arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) bemöter kritiken pekar hon på att korttidspermitteringarna genomfördes mycket snabbt, men att man nu öppnat upp EU:s socialfond för ändamålet.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Korttidspermitteringarna under pandemin har presenterat ett gyllene tillfälle för att kompetensutveckla arbetskraften i Sverige, enligt flera bedömare inom fack och näringsliv, men risken är att chansen glider regeringen ur händerna, menar kritiker.

Senast konstaterade German Bender på Dagens Arena i en krönika att den unika möjligheten att kompetensutveckla under tid då alternativkostnaden är undanröjd under pandemin, alltså när kostnaden för inkomst- och produktionsbortfall är noll, är bortslösad och aldrig kommer igen. Som stöd för tesen citerar han ett pressmeddelande från Arbetsförmedlingen i januari:

Under coronapandemin har svenskar i arbete fått en unik chans att utveckla sina kompetenser när korttidspermitteringarna ökat drastiskt. Samtidigt har pandemin påskyndat en utveckling mot ökad digitalisering som ökar behoven av digital kunskap. Ändå ligger den tid som svenskarna lägger på kompetensutveckling i stort sett stilla.

Trots att uppemot 600 000 anställda varit korttidspermitterade i Sverige under pandemin tycks kompetensutvecklingen alltså inte ha ökat.

Det går alltid att diskutera kronor och summor

När arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) presenterar läget på arbetsmarknaden understryker hon också vikten av att exempelvis ungdomar passar på att studera och kompetensutveckla sig.

Vad säger du om kritiken angående en missad möjlighet att kompetensutveckla under korttidspermitteringarna?

– Det är verkligen så att vi behöver fylla på med kunskap och kompetens. Under förra året så tillförde vi också 300 miljoner kronor inom ramen för Europeiska socialfonden som också var sökbara för alla de som gick på det här med korttidspermittering och det fanns ett stort intresse för det. Och sedan har vi tillfört medel i årets budget, säger Eva Nordmark.

Regeringen satsar 80 miljoner – för lite och för sent?

En kritik är att satsningen på att subventionera arbetsgivares kostnader för kompetensutveckling är för lite och för sent: regeringen satsar bara 80 miljoner kronor, med ansökningar som kommer igång först i april hos Tillväxtverket (ersättning gäller retroaktivt från januari). Och kostnaden som täcks är bara 60 procent upp till ett tak på 10 000 kronor per anställd.

Detta kan jämföras med kostnaden för korttidspermitteringarna på 32 miljarder kronor 2020.

– Det går alltid att diskutera kronor och summor men vi har sett att det är centralt att koppla ihop korttidspermitteringen med att man samtidigt samlar på ny kunskap och kompetens. Det jag också skulle vilja lägga till är att det är väldigt intressant att se att många företag på frivillig väg verkligen använt tiden för detta, säger Eva Nordmark.

Hur har man kommit fram till summan 80 miljoner, kan du försvara den?

– Den ligger inte i min portfölj så jag kan inte gå in i detalj på hur de resonemangen varit. Men det är ingen tvekan om regeringens ambition här, att vi ser till att tillföra medel och att vi växlar upp utbildningsutbudet, säger Eva Nordmark.

Vi har kunnat förhindra tusentals varsel och uppsägningar

Hon tillägger att regeringen också arbetar med att införa parternas överenskommelse.

– Ytterligare en sak att komma ihåg är att vi just nu har ett arbete igång med att omsätta partsöverenskommelsen och vi ska implementera den helt enkelt, så i januari fattade vi beslut om tre utredningar som just nu arbetar och det är också en del av att se till att arbetstagare kan fylla på med kunskap och kompetens genom ett helt yrkesliv.

”Jag har inte sett några analyser”

Är du nöjd med hur det sett ut med kompetensutveckling under korttidspermitteringarna?

– Jag är aldrig nöjd, jag vill alltid mer förstås. En sådan fråga som är viktig för oss kopplat till det här är att vi också fattat beslut om att ge arbetsförmedlingen större möjligheter att anvisa arbetslösa direkt till utbildning. Vi har sett till att stärka möjligheterna för arbetssökande att med ersättning utbilda sig, säger Eva Nordmark.

Stämmer det att Sverige missat en chans att kompetensutveckla under korttidspermitteringarna?

– Det är för tidigt att säga det, jag har inte sett några analyser. Och det var ju så här att när pandemin slog till så gick det otroligt snabbt. Det vi bestämde oss för då i regeringen var att om vi ska skapa perfekta system, då kommer det ta väldigt lång tid, så vi kör. Vi måste få system och trygghet på plats, sedan kommer vi behöva skruva i dem, säger Eva Nordmark.

Så menar hon att det var med korttidspermitteringarna.

– Det var ju ett arbete som gick otroligt snabbt och som också var så fantastiskt på det sättet att det tog fem timmar från det att Magdalena Andersson (S) stod i den här salen och berättade om detta till att vi hade det första kollektivavtalet, det var HRF och Visita, och sedan bara rasslade det till, säger Eva Nordmark.

– Så parterna var på hugget och vi har kunnat förhindra tusentals varsel och uppsägningar. Så det här är en otroligt viktig reform. Var det perfekt? Nej, det var det inte. Försöker vi åtgärda det? Ja, det gör vi, och vi tycker att det är väldigt viktigt att man använder den här tiden när man är korttidspermitterad till att just fylla på med kunskap och kompetens.

Hon betonar att regeringen även i år tillför pengar via EU:s socialfond.

– Men det är inte de enda satsningarna som görs, utan i dag finns också ett mycket större utbildningsutbud för människor att söka själva. Vi behöver så klart göra mer men jag är stolt över vad vi har gjort och att vi fortsätter att utveckla våra reformer, säger Eva Nordmark.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar