Regeringen: Föräldradagar ska kunna överlåtas till anhöriga 2021 var första året sedan 2007 som pappor tog ut mindre andel föräldrapenningdagar jämfört med föregående år. Foto: Izabelle Nordfjell / TT

Regeringen: Föräldradagar ska kunna överlåtas till anhöriga

Regeringen går vidare med förslaget att föräldradagar ska kunna överlåtas till andra än föräldrarna. Förslaget kritiseras av facket för ojämställdhet, att äldre syskon och studenter blir skattebetalda barnvakter, och risk för kriminalitet.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

90 dagar av föräldraledigheten ska kunna överlåtas till någon annan nära vuxen som inte är förälder till barnet.

Dubbeldagarna då båda föräldrarna kan vara lediga med barnet föreslås också utökas från 30 till 60 dagar. Och de ska kunna tas ut tills barnet är 15 månader istället för som idag till 12 månader.

− Förslaget kan underlätta för familjekonstellationer där man är fler än vårdnadshavarna som delar föräldraansvar för barnet. Förslaget ökar flexibiliteten i föräldrapenningen och underlättar livspusslet, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Ojämställda konsekvenser

TCO menar att föräldraledigheten kan komma att användas av studenter eller personer utanför arbetsmarknaden som hämtar upp barnen på förskolan. Det kan också bli så att äldre syskon passar sina yngre syskon med ersättning, vilket inte är avsikten, skriver utredaren Åsa Forsell.

LO påpekar att det kan bli kvinnor i barnets omgivning, som far- och mormödrar som passar barnen, vilket förstärker ojämlikheten i föräldraförsäkringen.

Kriminella upplägg

Förslaget kan också leda till kriminella upplägg.

− Med förslagets utformning kommer nämligen alla vårdnadshavare att kunna överlåta dagar till en krets som är så vid att det i praktiken närmar sig vem som helst. En familj där båda föräldrarna arbetar kan till exempel överlåta dagar till en bekant som själv inte har möjlighet att ta semester på sommaren. Vilken kontrollapparat skulle krävas för att motverka sådant?, skriver LO:s utredare Johan Enfeldt.

Förslaget kan också bli kostnadsdrivande eftersom all föräldraledighet enklare kan tas ut på ett sätt som inte sker idag, menar TCO.

De nya bestämmelserna föreslås träda i kraft den 1 juli 2024.

Om skribenten
Chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar