”Nöj er inte med dyngbaggegalans instagram” Lufs ordförande Romina Pourmokhtari. Foto: Hamid Ershad Sarabi
Krönika

”Nöj er inte med dyngbaggegalans instagram”

Krönika Folk lägger ner alldeles för mycket tid på åsiktsposerande och positionering utan att bemöda sig om att sätta sig in partipolitiken. Det skriver Luf:s ordförande Romina Pourmokhtari som efterlyser mer genuint politiskt engagemang hos samhällets alla internetkrigare.
+1
3
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Jag kan inte låta bli att förundras över hur många som diskuterar politik på nätet utan att förstå att det är politik man skriver om. Alltför ofta ser jag instastories, facebookinlägg och tweets där folk skriver om diverse politiska ämnen utan att applicera partipolitiken på det.

Man skriver om hur hemskt det är med olika brott som begåtts och vad man personligen tycker vore mer kraftfulla och lämpliga åtgärder. Man skriver om gängkriminaliteten, våldet mot kvinnor, migrationsfrågor och klimatet utan att reflektera över det partipolitiska.

Förstår man inte att de partier som sitter i regering bär ansvaret för samhällsutvecklingen?

Jag är faktiskt ganska trött på alla som skriver “Politiker lös det här!! Ni är ansvariga!”. Ja, absolut, politiker är ansvariga för lagstiftning och för att agera mot samhällsproblem, men det faller på varenda person att ta sitt anser genom att underbygga sina val. Vilken politiker är du arg på? Du kan faktiskt inte bara säga alla politiker, jag önskar att fler såg till att vara lite bättre än så.

Det är alldeles för många personer som inte ens tar sig tiden att sätta sig in i varför man exempelvis inte har fattat tuffare beslut kring hanteringen av gängkriminaliteten.

“Varför gör ni inget?” Ja om du tittar på SVT Forum när det är debatt i plenum, nej alltså inte den pajiga tv-debatten där alla bara skriker olika fyndiga one-liners till varandra, utan de faktiska politiska interpellationerna där politikerna tar upp aktuella frågor, då kommer du få så mycket mer information om hur det ligger till och särskilt vem som är stoppklossen.

Gå in på partiernas hemsidor och läs noga. Inte en vecka innan valet, utan redan idag

Politiskt agerande föregås av politisk debatt och till dess att det finns en enad bild hos hela riksdagen eller hos regeringen händer ingenting. Ja, det är supertrist att det inte går snabbare och att allt ska utredas och ta så lång tid hela tiden, men det är sådan politiken är. Om du vill ha skillnad då måste du rösta på det parti som vill skapa exakt den skillnaden du vill se.

Partierna har olika sätt att vilja hantera alla samhällsproblem. Samtidigt som man skriver “usch vad hemskt att den här våldtäktsdömda bara fick två års straff” så går man och röstar på Miljöpartiet som sätter stopp för höjda straff inom samma område. Man skriver om hur ansvariga politiker sviker och samtidigt lägger man all sin tid på att klanka ner på oppositionen som faktiskt inte bär samma ansvar för den förda politiken.

Många lägger all sin tid på positionerande och poserande. Dela en story på ett videoklipp, dela en länk till Amnestys namninsamling mot gatuvåldet, skriva om hur hemskt det är politikerna inte agerar. Förstår man inte att ett brett politisk agerande kräver någorlunda konsensus och enighet? Förstår man inte att de partier som sitter i regering bär ansvaret för samhällsutvecklingen?

Det räcker inte med att bara kolla vad Dyngbaggegalan lagt upp på sin story, med att bara läsa Tänkvärts analys

Jag har så svårt att se det ädla i allt detta tandlösa engagemang. Ännu en namninsamling gör inte skillnad. Att rösta och skicka ett mejl till politikern man röstat på och kräva svar på frågan vad den gör för att föra ens talan – det gör skillnad på riktigt.

När en stark opinion pekar åt ett politiskt håll, då går det fort. Numera vill tyvärr jättemånga partier minska på invandringen. Numera kan inte SD förneka klimatkrisen eller kritisera aborträtten öppet. Numera vill till och med Miljöpartiet höja straffen för grova sexualbrott, och det är för att den politiska debatten styrts dit av en stark enad opinion.

“Det här är inte partipolitiskt, alla politiker måste agera”. Jo, det här är visst partipolitiskt, det är precis vad det är.

Rött eller blått är helt irrelevant, men snälla ta dig tiden att på allvar veta vad du röstar på.

Jag kan inte låta bli att förundras över hur många som diskuterar politik på nätet utan att förstå att det är politik man skriver om

Ingen partiledares youtube-kanal eller instagramprofil gör det rättvisa. Gå in på partiernas hemsidor och läs noga. Inte en vecka innan valet, utan redan idag. Nu kanske du tänker “här kommer nån liten folkpartist och ska knäppa mig på näsan, fnys!” och det stämmer säkert delvis men det finns faktiskt ett behov av den här texten. Främst hos de många unga som har en dysfunktionell syn på vad politiken är och som därför landar i ett totalt verkningslöst politikerförakt som är direkt skadligt för vår demokrati.

Det finns såklart poänger i att dela sina politiska analyser på sociala medier. Men alla som bryr sig om det eskalerande gängvåldet måste sätta sig ner och läsa vad respektive politisk parti vill göra åt saken och sedan rösta utefter det. Inga youtubekanaler gör de här frågorna rättvisa, och det räcker inte med att bara kolla vad Dyngbaggegalan lagt upp på sin story, med att bara läsa Tänkvärts analys. Man måste faktiskt försöka förstå utan pekpinnar och kryckor.

Om inte ens alla arga internetkrigare kan fatta informerade beslut om vilka som ska bestämma över åtgärderna mot gängvåldet så kommer utvägen vara långt borta.

Om skribenten
Ordförande Luf

Relaterad läsning

Visa artikelns 2 kommentarer
Kommentera
  1. Av Johnny 26 okt 2021:

    Menar du verkligen att sittande regering alltid har ansvar över hur situationen är just nu trots att tidigare regeringar har fört sin politik med sin påverkan på samhället och att man blir friskriven från ansvar direkt när det blir en ny regering? Tycker du även att när det är oppositionens budget man styrs av man har fullt ansvar för den påverkan som den gör?

  2. Av Hans Oldhage 3 dec 2021:

    Hej Romina P!

    Jag gillar ditt sätt att tänka. Det är många som tycker utan att ta reda på fakta. Själv sympatiserar jag mer med Mp och S men jag tycker det behövs en stark liberal röst. Nu är det troligen för sent att rädda Liberalerna i riksdagen, men vi kan tänka framåt. Den här avstickaren som L har gjort, alltså med att underkasta sig M, Sd och Kd gör det svårt för humanistiskt och internationalistiskt inställda personer gör det svårt att stödja L. Men om L lämnar högerburen kan ni komma med och påverka på sikt, tror jag.

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev