Förändringen börjar i förskolan – inte i 20 punkter "Jag blir orolig när ingen av punkterna handlar om skolan och förskolan", skriver Saida Hussein, S.
Debatt

Förändringen börjar i förskolan – inte i 20 punkter

Integration M, KD och L har sålt sina själar till SD som är ett parti med rötter i vit makt-rörelse. Jag är inte överraskad över deras gemensamma 20 punkter på DN Debatt, skriver Saida Hussein, S, Biskopsgården, Göteborg, efter artikeln på DN Debatt med förslag för att stoppa gängkriminaliteten.
13 okt 2021 | 10:38
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

I söndags, inför SVT:s partiledardebatt, skrev M, L, KD och SD ett gemensamt förslag på DN Debatt med 20 punkter för att komma åt gängkriminaliteten.

Polisen ska få genomföra hemlig dataavlyssning och sätta upp fler övervakningskameror. De ska införa visitationszoner och det ska också bli lättare att utvisa gängkriminella även om de inte dömts för något brott.

Jag är inte överraskad över deras gemensamma 20 punkter på DN Debatt. M, KD och L har sålt sina själar till SD som är ett parti med rötter i vit makt-rörelsen.

Partierna till höger borde oroa sig mindre över att skydda skolkoncernernas vinster och mer över att vi har en skolsegregation

Strävan efter trygghet har alltid stått i centrum för socialdemokratiska politiska arbete, det är därför regeringen, Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson, inrikesminister Mikael Damberg och Miljöpartiets riksdagsledamot Karolina Skog har presenterat regeringens 34-punktsprogram med förslag på åtgärder mot gängkriminaliteten. I Sverige ska alla vara trygga, oavsett var man bor. Kampen mot det grova våldet och nyrekryteringen till gäng- och nätverksmiljöer måste intensifieras.

Kriminaliteten, i synnerhet gängkriminaliteten, står högt upp på vår politiska dagordning och det kan man förstå. Vi kommer dock inte åt tillförseln till gängen utan att ha återupprättat ett starkt svenskt skolväsende i hela landet. Partierna till höger borde oroa sig mindre över att skydda skolkoncernernas vinster och mer över att vi har en skolsegregation som innebär att barn – från hushåll med mindre studievana, där arbetslöshet är högre och som i högre utsträckning är nyanlända – koncentreras till samma skolor, samtidigt som barn från hushåll med högre studievana söker sig ifrån samma skolor.

Politikerna oavsett partifärg har svikit barnen på förorten från förskolan

Bilden av förorten i samhället är polariserad. Vissa menar att problemen i förorten beror på brist på tillit till samhället medan vissa menar att problemen beror på skillnader i livsvillkor. Vi behöver fokusera på det senare. Politikerna oavsett partifärg har svikit barnen på förorten från förskolan och inte levererat tillräckligt.

Jag jobbar själv i förskolan och ser rektorer som brottas med att få budgeten att gå ihop, jag blir orolig när ingen av punkterna handlar om skolan och förskolan. Om vi inte börjar satsa från förskolan får det stora konsekvenser.

M, KD, L och SD löser inte denna problematik genom lösningar på ”ytan”

Problemen i förorten är strukturella och M, KD, L och SD löser inte denna problematik genom lösningar på ”ytan”. Dessa 20 punkter som något opinionsföretag totat ihop är önskemål från verksamma i polis, rättsväsendet och sociala myndigheter. Vi behöver mer djupgående förslag och åtgärder

Det är vi förortsbor som ”bor i huset” och därför har vi det primära ansvaret att komma med förslag. Vi behöver utgå från att förändringen börjar från förskolan och inte med 20 punkter.

Saida Hussein
Ledamot i kommunfullmäktige Göteborgs Stad, ordförande för Biskopsgårdens S-kvinnor

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev