Moderaterna trollar med migrationssiffror Mikael Feldbaum är trött på Moderaternas svartmålning av asylinvandrare.
Ledare

Moderaterna trollar med migrationssiffror

Arbetsmarknad Elisabeth Svantesson och hennes parti har anpassat sig till Sverigedemokraternas svartmålning av invandrare. Det skriver Arbetsvärldens chefredaktör Mikael Feldbaum.
22 okt 2021 | 16:08
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Moderaternas finansministerkandidat Elisabeth Svantesson hade en svettig stund i SVT-programmet 30 minuter. Ingen kan anklaga Moderaterna och Svantesson för att skönmåla invandringen. Det tog programledaren Anders Holmberg fasta på.

Om vi tittar på hur Moderaterna uttrycker sig om invandrare så kan det låta såhär:

”Få skulle säga att invandringen till Sverige de senaste decennierna gjort Sverige till ett bättre land”. Det menade Ulf Kristersson när partiets integrationsprogram presenterades i våras.

Fler asylinvandrare och deras anhöriga är i sysselsättning än någonsin sen mätningarna av SCB startade 1997

När migrationspolitiken diskuterades sommaren 2019 skrev Elisabeth Svantesson i versaler på sin Facebooksida:

”VI KAN INTE ÖKA INVANDRINGEN NÄR VI INTE KLARAR INTEGRATIONEN”

Ett budskap som fick över tusen reaktioner.

När partiets integrationspolitiska program presenterades menade hon att utvecklingen av integrationen var ”ohållbar”.

”Det är svårt att vända en negativ utveckling”, menade Svantesson. Det var anledningen till att programmet tagit så lång tid att få fram.

Hade det varit bättre om inrikesfödda var arbetslösa så att gapet minskat? Svartmålning kallas det

Utvecklingen som beskrivs som ”negativ” och ohållbar” innebär dock att fler asylinvandrare och deras anhöriga är i sysselsättning än någonsin sen mätningarna av SCB startade 1997. Det är utvecklingen i kurvan nedan som Elisabeth Svantesson kallar ”negativ” och ”ohållbar”.

Den liberale debattören Alex Voronov har på ledarplats i Eskilstunakuriren presenterat fler data om etableringen och alla pekar i rätt riktning. Siffrorna visar att utrikes födda svenskar, men även specifikt flyktingar och deras anhöriga, har i större utsträckning jobb, tjänar mycket mer och har betydligt bättre hälsa nu än för 20 år sedan. Tiden till ett första jobb är också kortare.

Alla de fakta om ökad sysselsättning hos utrikesfödda som Anders Holmberg presenterade viftas av Svantesson bort med att ”Det blir sakta bättre, men det räcker inte”. Ibland pekar Svantesson istället på gapet mellan sysselsättningen hos utrikes- och inrikesfödda.

Att det inkluderar en av Europas bästa sysselsättningsnivåer bland inrikes- såväl som utrikesfödda är tydligen irrelevant. Själva gapet är det avgörande, en analys som gränsar till idioti.

Alla de fakta om ökad sysselsättning hos utrikesfödda som Anders Holmberg presenterade viftas av Svantesson bort med att ’Det blir sakta bättre, men det räcker inte’

Hade det varit bättre om inrikesfödda var arbetslösa så att gapet minskat? Svartmålning kallas det.

Naturligtvis är det tillåtet för ett oppositionsparti. Naturligtvis är förslag för att förbättra integrationen ytterligare, välkomna och välbehövliga.

Men när Elisabeth Svantesson plötsligt ändrat sig om att Sverigedemokraterna skulle vara ett parti som skiljer på ”vi” och ”dem” och skyller alla problem på invandrare, ja, då kan man undra om det beror på att hennes parti nu anpassat sig till just den svartmålningen av invandringen som hon tidigare fördömde.

Det var det där om att ”inte bara gå med strömmen”, som Svantesson sa.

22 okt 2021 | 16:08
Om skribenten
Chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev