Det har blivit viktigare att mäta än att jobba Jenny Maria Nilsson om att bedömning går ut över kärnverksamheten i offentlig sektor. Foto: TT
Krönika

Det har blivit viktigare att mäta än att jobba

Krönika Hur är det möjligt att man kan bli diagnosticerad, mätt och bedömd, men aldrig få vård? undrar Jenny Maria Nilsson.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Jag vet någon som råkade ut för trauma och reagerade med apati. Den traumatiserade slutade arbeta, anhöriga såg till att hen kom till vårdcentralen som sjukskrev och slussade vidare till psykolog. Försäkringskassan godkände inte sjukskrivningen, i det här fallet samarbetade inte patienten som snart inte hade pengar till hyra.

Allmänläkaren på vårdcentralen och behandlande psykolog la mycket ansträngning på att försöka komplettera intyg till FK och beskriva den sjukes oförmåga till arbete men sjukskrivningen godkändes ändå inte.

En kväll såg psykologen en spelfilm som skildrade en soldat från första världskriget som hade granatchock, psykologen lånade soldatens symptom till sin patient. Till exempel att den sjuke i panik kastade sig under skrivbordet om hen hörde det svagaste ljud. Det var osant, patientens problem var apati. Men, Bingo! Sjukskrivningen gick genom och handläggaren sa till psykologen: Nu beskrev du tillståndet så de passade våra kriterier.

Diagnosroulette på Försäkringskassan?
Foto Janerik Henriksson / TT

Nån sorts diagnos-roulette, alltså.

Uppdrag gransknings serie om Försäkringskassans utförsäkringar visar detsamma. En kvinna som knappt kan stå på benen menar FK ska ta ett vanligt jobb. Det är som om verkligheten, den sjukes bristande förmåga till arbete, inte är relevant. Nej, relevant är hur väl de engagerade i den sjuke lyckas träffa rätt bland de beskrivningar av symptom Försäkringskassan accepterar.

Välfärdens anställda håller på att förvandlas till datainsamlare som mest dokumenterar och utvärderar. Men vad händer med välfärden om de anställdas tid går till annat än kärnverksamheten?

År efter år dokumenteras och bedöms hennes svårt sjuka barn men får aldrig hjälp och behandling.

Samma förändring från kärnverksamhet till utvärdering märks i en intervju i Studio Ett med anledning av skolors fjärrundervisning. Matz Nilsson, ordförande för skolledarna, och Josefine Fälth, ordförande för Sveriges Elevkårer, är där för att diskutera. Men, det enda de tar upp är att skolors bedömning riskerar fallera med fjärrundervisning. Matz Nilsson upprepar ”de kommer få chans att visa upp sig” om studenterna och även Fälth pratar om utvärdering och betyg.

Men, skolan är inte främst en arena för att visa upp vad man kan, utan för lärande. I diskussionen tycks de ha vänt på det, som om bedömning är huvudsak och undervisning bisak.

Värst drabbar nog denna förskjutning inom välfärden ungdomar med flera sorters psykisk ohälsa

I radio-dokumentären I välfärdens skugga: Oscar och Sam, berättar en förtvivlad mamma om hur de aldrig får vård. År efter år dokumenteras och bedöms hennes svårt sjuka barn men får aldrig hjälp och behandling.

Vården är nämligen mallad för någon med ett slags psykisk ohälsa, man har antingen en ätstörning eller schizofreni.

Nyhetsbrev

Som om patienterna är till för systemet och inte tvärtom? Förra året kom Lotta Wendels avhandling Dokumentation, profession och hälso- och sjukvård. Rättsliga perspektiv om just detta. Wendel har studerat hur digitala mallar påverkar patientkontakten och fann att i vissa fall hade mallen blivit viktigare än vården av patienten.

Tiden de inblandade la på arbetet med sjukskrivningen översteg i kostnad den sjukpeng som till sist betalades ut.

En människa kommer alltid att vara en fyrkantig klots i förhållande till diverse mallars runda hål. Ska välutbildade välfärdsanställda reduceras till datainsamlare som sitter och jämför fyrkantiga klotsar med runda hål?

Hur gick det för personen i inledningen som till slut fick sjukförsäkring? Personen hade inte tidigare varit sjukskriven, svarade på behandlingen och var snart tillbaka i arbete. Hen hade dessutom låg sjukpeng. Tiden de inblandade la på arbetet med sjukskrivningen översteg i kostnad den sjukpeng som till sist betalades ut.

Det talas mycket om effektiviseringar, en sådan måste väl vara att man inom välfärden ägnar sig åt kärnverksamheten?

Om skribenten
Journalist och författare

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev