Förändring ska minska avslagen i sjukförsäkringen Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S). Foto: Marko Säävälä / TT

Förändring ska minska avslagen i sjukförsäkringen

Försäkringskassan Den kritiserade bedömningen mot "normalt förekommande arbete" föreslås ändras av regeringen. Men först i september 2022.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Regeringen föreslår nu att bedömningen i sjukförsäkringen efter 180 dagar ändras. Istället för att en sjukskriven person ska bedömas mot ett ”normalt förekommande arbete” på hela arbetsmarknaden, ska hen nu bedömas mot ett ”normalt förekommande arbete” inom en angiven yrkesgrupp. Förslaget som ännu inte offentliggjorts uppges vara i enlighet med förslaget i utredningen från 2020 ”En begriplig och trygg sjukförsäkring”.

– Det här är ett viktigt nästa steg i det pågående förändringsarbetet för en tryggare sjukförsäkring. Förslaget innebär att en hårt kritiserad del av lagstiftningen ändras, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) i pressmeddelandet.

Regeringen vill utveckla ett kunskapsmaterial om vilka krav på aktivitetsförmågor som arbeten inom olika yrkesgrupper ställer. Materialet ska tas fram av Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan i samråd med arbetsmarknadens parter och fungera som ett stöd för Försäkringskassan vid bedömningarna.

Ändringen föreslår träda i kraft den 1 september 2022. Tidpunkten kritiseras av exempelvis LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

– Vi tycker att det är orimligt. Det hade kunnat räcka med ett halvår så lagen kunde träda i kraft i höst i stället, säger hon till tidningen Arbetet.

 


En annan kontroversiell fråga i utredningen är förslaget om att den som fyller 62 år ska slippa denna bedömning efter 180 dagar. Individen ska enbart prövas mot sitt nuvarande arbete. Med bara några år kvar i yrkeslivet innan pensioneringen är tiden för kort för omställning och arbete i det nya yrket. I pressmeddelandet nämns inget om denna förändring.

TCO, LO och Saco har i sina remissvar välkomnat förändringarna i sjukförsäkringen medan Svenskt Näringsliv varit kritiskt. TCO:s ordförande Therese Svanström välkomnade lagförslaget på Twitter.

Om skribenten
Chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar