Regeringen föreslår nu att bedömningen i sjukförsäkringen efter 180 dagar ändras. Istället för att en sjukskriven person ska bedömas mot ett ”normalt förekommande arbete” på hela arbetsmarknaden, ska hen nu bedömas mot ett ”normalt förekommande arbete” inom en angiven yrkesgrupp. Förslaget som ännu inte offentliggjorts uppges vara i enlighet med förslaget i utredningen från 2020 ”En begriplig och trygg sjukförsäkring”.
– Det här är ett viktigt nästa steg i det pågående förändringsarbetet för en tryggare sjukförsäkring. Förslaget innebär att en hårt kritiserad del av lagstiftningen ändras, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) i pressmeddelandet.
Regeringen vill utveckla ett kunskapsmaterial om vilka krav på aktivitetsförmågor som arbeten inom olika yrkesgrupper ställer. Materialet ska tas fram av Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan i samråd med arbetsmarknadens parter och fungera som ett stöd för Försäkringskassan vid bedömningarna.
Ändringen föreslår träda i kraft den 1 september 2022. Tidpunkten kritiseras av exempelvis LO:s ordförande Susanna Gideonsson.
– Vi tycker att det är orimligt. Det hade kunnat räcka med ett halvår så lagen kunde träda i kraft i höst i stället, säger hon till tidningen Arbetet.
Jag är positiv till själva lagändringen, men starkt kritisk till tidsplanen. Det är en oerhört lång tid. Det är orimligt. Det hade kunnat räcka med ett halvår så lagen kunde träda i kraft i höst i stället. https://t.co/jTdyktCPQO
— Susanna Gideonsson (@LOSusannaG) April 8, 2021
En annan kontroversiell fråga i utredningen är förslaget om att den som fyller 62 år ska slippa denna bedömning efter 180 dagar. Individen ska enbart prövas mot sitt nuvarande arbete. Med bara några år kvar i yrkeslivet innan pensioneringen är tiden för kort för omställning och arbete i det nya yrket. I pressmeddelandet nämns inget om denna förändring.
TCO, LO och Saco har i sina remissvar välkomnat förändringarna i sjukförsäkringen medan Svenskt Näringsliv varit kritiskt. TCO:s ordförande Therese Svanström välkomnade lagförslaget på Twitter.
Mycket bra med stopp för prövning av arbetsförmåga mot fiktiva arbeten. @TCOSverige har välkomnat utredningen som föreslagit detta och en rad andra förslag för en tryggare och mer begriplig sjukförsäkring. https://t.co/qrZFtN18ma
— Therese Svanström (@ThereseSvanstrm) April 8, 2021