Kritik mot nya förslaget för att stoppa kompetensutvisningar Medan Amelie Berg på Svenskt Näringsliv välkomnar regeringens förslag för att stoppa kompetensutvisningar, så kritiserar Joakim Lindström på TCO propositionens innehåll.

Kritik mot nya förslaget för att stoppa kompetensutvisningar

En ny proposition ska stoppa kompetensutvisningar. Svenskt Näringsliv ger tummen upp, men TCO ser brister: arbetskraftsinvandraren får fortsatt ta hela smällen när arbetsgivaren gör fel, menar organisationen.
Gert Lundstedt
1 mar 2022 | 14:05
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Kompetensutvisningar av arbetskraftsinvandrare som fått uppehållstillstånden felaktigt återkallade har varit en problemföljetong på svensk arbetsmarknad. Trots upprepade försök att göra någonting åt saken har regeringen inte fullt ut lyckats få rätsida på dilemmat. Nu gör man ett nytt försök för att ge näringslivet möjlighet att kunna attrahera och behålla den kompetens företagen saknar.

I en nyligen framlagd proposition, ”Skärpta och förbättrade regler om arbetskraftsinvandring”, ägnas ett kapitel åt just åtgärder för att motverka de kompetensutvisningar regeringen menar ”förekommit i ett fåtal fall, mellan 2-4 procent, och främst på grund av brister när det gäller lön, annonsering och försäkringar”.

”Skadat Sveriges rykte”

Svenskt Näringsliv är nöjd med skrivningarna i propositionen.
– Vi tycker de i stort är bra och har i remissomgången tillstyrkt förslagen, säger Amelie Berg policyexpert på Svenskt Näringsliv.

– Kompetensutvisningarna har tyvärr redan skadat Sveriges rykte. Vi har en uppförsbacke för att vinna tillbaka förtroendet.

Utredningen tillsattes för två år sedan och regeringens lagförslag går i vissa fall längre än utredningen.

– Regeringen har i propositionen faktisk nyanserat och skrivit mer om försäkringsproblematiken än vad utredningen gjorde. En stor del av kompetensutvisningarna har handlat om att arbetskraftsinvandrare inte haft de försäkringar som krävs enligt kollektivavtal. Det kan bero på ett praktiskt problem, inte på att arbetsgivaren varit oseriös, säger Amelie Berg.

”Behövs nationell strategi”

Och propositionen innehåller även konkreta och bra förslag för att vända den utvecklingen anser Svenskt Näringsliv.

– Som att arbetskraftsinvandraren kan söka tvååriga uppehållstillstånd hur många gånger som helst. Det har inte varit möjligt tidigare.

För att vinna förtroende bland arbetskraftsinvandrare är det vidare viktigt med enkla och förutsägbara regler, liksom korta handläggningstider. Sammantaget behöver många frågor tas om hand för att attrahera och locka hit kompetens menar policyexpert Amelie Berg och räknar upp: bostad, skattefrågor, internationella skolor, att familjer ska kunna följa med…

– Här behövs ytterligare åtgärder. Svenskt Näringsliv vill därför att det tas fram en nationell strategi för hur vi ska kunna stärka attraktionskraften för internationell spetskompetens.

”Arbetskraftsinvandrarna har för svag ställning”

TCO har inte samma okritiska inställning som Svenskt Näringsliv till regeringens förslag för att komma till rätta med kompetensutvisningarna. Joakim Lindström, utredare på TCO problematiserar frågan.

– Flera förslag går i rätt riktning. Men regeringen adresserar inte grundproblemet: att arbetskraftsinvandrarna har en svag ställning på arbetsmarknaden.

Han nämner några exempel på åtgärder som skulle förbättra balansen:

–  Att ge arbetskraftsinvandrare möjlighet att stanna kvar i Sverige ifall de hamnar i kläm och vill tvista mot sin tidigare arbetsgivare.

”Arbetsgivaren kan missbruka systemet”

TCO har också framfört att Migrationsverket bör genomföra fler kontroller vid ansökningar om arbetskraftsinvandring än vad de gör idag.

–  Liksom att arbetstagaren ska ha rätt till skadestånd eller kompensation till exempel om arbetstillståndet återkallas om arbetsgivaren gör fel.

Joakim Lindström menar att några sådana förslag inte finns i propositionen.

Men stoppar inte regeringens förslag ändå kompetensutvisningarna?

– Flera brister adresseras till viss del. Medan de större frågorna, den grundläggande obalansen inte tas itu med. Den stora helheten är att det är arbetskraftsinvandraren som får ta hela smällen ifall arbetsgivaren har begått något fel.

Vad gäller förslaget att förlänga tillståndstiden genom att kunna söka tvååriga uppehållstillstånd obegränsat antal gånger är det inget TCO motsätter sig, men:

–  Ett annat problem är att ingenting säkerställer att arbetsgivaren inte missbrukar systemet. Som att stapla visstidsanställningar på varandra.

Gert Lundstedt
1 mar 2022 | 14:05

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Länkad till från skyddsombudensverkstad.se - "Kritik mot nya förslaget för att stoppa kompetensutvisningar - Skyddsombudens Verkstad" 1 mar 2022:
    […] InläggsinnehållLäs merArbetsrätt-arkiv – Arbetsvärlden […] - Läs hela texten här

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev