SD går framåt bland TCO-män Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) anländer till statsministeromröstningen i riksdagen. Foto: Jessica Gow

SD går framåt bland TCO-män

Opinionsmätning På ett år har Sverigedemokraterna gått från 14 till 19,5 procent av TCO-männens sympatier, visar SCB:s partisympatiundersökning. Men hos TCO-kvinnor minskar de i popularitet och närmar sig riksdagsspärren.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Klyftan i synen på Sverigedemokraterna mellan TCO:are av olika kön ökar ytterligare. Av kvinnor anslutna till TCO-förbund uppger 4,3 procent att SD är det parti som ligger dem närmast. Motsvarande siffra för ett år sedan var 6,4 procent. Bland männen ökar istället partiets popularitet från 14 procent för ett år sedan till 19,5 procent.

För kvinnor inom LO finns ingen statistiskt säkerställd siffra för SD-sympatier i årets novembermätning men för LO-medlemmarna totalt går partiet fram, från fjolårets 22,3 procent till 27,1 i årets novembermätning. Detta trots att sympatierna för SD hos LO-män ligger still på strax över 30 procent.

9,5 procent av de Saco-anslutna uppger sig ha starkast sympatier med partiet.

Moderater fortsatt störst bland tjänstemännen

Moderaterna är fortfarande största parti inom TCO, med 28,2 procent ligger de på exakt samma nivå som för ett år sedan. Socialdemokraterna är strax bakom med 25,6 procent. Centerpartiet går framåt bland TCO-anslutna, från 7,8 procent för ett år sedan till 10,1 i årets novembermätning. Partiet går framåt också bland Saco-medlemmar, medan de tappar hos LO.

Liberalerna rasar hos Saco-anslutna

Liberalerna tappar i samtliga fackliga grupper, från redan låga nivåer för ett år sedan. För Saco-anslutna har stödet för L nästan halverats under de senaste två åren. I november 2019 uppgav 9 procent att L var det parti de hyste störst sympati för. I år var motsvarande siffra 4,7 procent.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar