”Jag blir berörd av det jag har sett” Polisen Peter Larsson känner igen sig i SVT-serien Den tunna blå linjen. Foto: SVT och privat.

”Jag blir berörd av det jag har sett”

Teve Ingripandepolisen Peter Larsson i Göteborg tycker att bilden som ges av polisens vardag i SVT-serien Tunna blå linjen stämmer väl med verkligheten.
‒ Så här är verkligheten, bara ännu värre.
Susanna Lundell
19 jan 2021 | 06:00
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1

Den nya tv-serien “Tunna blå linjen” handlar om polisers arbetsliv och utspelar sig i Malmö. Tittarna får lära känna några olika poliser och ta del av deras vardag på jobbet. Stressen är påtaglig och här finns alltifrån den nya polisen till de som har många år i yrket.

Peter Larsson är ingripandepolis i Göteborg och studerandeombudsman. Han har 13 års erfarenhet av arbete som polis och han tycker att seriens bild av polisarbetet än så länge efter två avsnitt stämmer väl med verkligheten.

‒ Jag blir berörd av det jag har sett för att det känns så genomarbetat och igenkännande. De har lyckats fånga den tuffa attityd vi poliser möts av varje dag på jobbet och så har de fått med många etiska och moraliska dilemman vi ställs inför, säger Peter Larsson.

Han tycker att polisernas arbetsmiljö är tuffare i dag än tidigare.

‒ Skällsord får vi dagligen, men jag har också kollegor som har knivskurits, fått sina privata bilar förstörda och där man sprängt delar av polisstationer.

Tunna blå linjen på profilprodukter

Han och hans kollegor använder inte själva begreppet den tunna blå linjen, men han är förstås bekant med att det av vissa används som symbol för att polisen ska beskydda medborgarna i samhället från kriminella element.

‒ En del bär symbolen för att visa stöd för polisen på profilprodukter och liknande, säger Peter Larsson.

Han menar att det viktigaste för att få en bättre arbetsmiljö är fler kollegor, i dag är poliserna för få nästan överallt i verksamheten.

‒ En arbetsdag kan innehålla en våldtäkt, ett dödsfall och sökandet efter ett försvunnet barn.

Får prata med kollegorna om det är tufft

Vi är med om ganska surrealistiska saker och inom loppet av ett arbetspass kan allt hända, men vi plockas sällan ur tjänst utan får prata med kollegorna om det är tufft. Därför blir arbetslagen otroligt tajta.

Peter Larsson tycker också att tv-serien Tunna blå linjen lyfter hur det kan vara att vara ny polis på ett trovärdigt sätt.

‒ Man känner igen sig väl i att man vill göra mer i enskilda ärenden, men att man varken mäktar med eller kan engagera sig för mycket. Då orkar man inte med jobbet i längden.

Ansvar på sociala medier

Manusförfattaren Cilla Jackert har framhållit Twitterkontot YB Södermalm som en inspirationskälla till serien. I en ledare i ETC framförs kritik mot att poliser ibland i sociala medier skriver eller lägger ut bilder från brottsplatser som kan vara känsligt för berörda. Peter Larsson menar att sociala medier är ett ganska nytt fenomen för polismyndigheten, men att det förstås inte ska vara så.

‒ På konton där vi företräder myndigheten ska vi vara extremt professionella. Vi har ett ansvar där att inte måla ut så att personer blir identifierbara.

I bästa fall kan tv-serien göra att allmänheten får mer kunskap om de tuffa arbetsvillkoren för poliser.

‒ Jag tror att poliser kommer att känna ännu mer för programmet än andra. För så här är verkligheten, bara ännu värre. Det tror jag är svårt för många att ta in.

Susanna Lundell
19 jan 2021 | 06:00

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev