ILO skickar delegation till Qatar Några av Qatars 1,8 miljoner gästarbetare. Ur Världsfacket IFS:s film Qatar Exposed.

ILO skickar delegation till Qatar

Fotbolls-VM ILO höjer tonläget mot Qatars behandling av migrantarbetare och fattar majoritetsbeslut om en trepartsdelegation. Landets kafalasystem är modernt slaveri, menar arbetstagarrepresentanten i ILO:s styrelse.
Gert Lundstedt
19 nov 2015 | 10:36
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Trycket ökar nu på Qatar att förbättra arbetsvillkoren för landets 1,8 miljoner migrantarbetare som bland annat bygger för fotbolls-VM. Världsfacket (IFS) uppskattar att 7 000 arbetare kommer att dö i arbetsplatsolyckor till invigningen 2022 – redan har runt 1 500 förolyckats. Arbetstagarorganisationerna i ILO har länge påtalat situationens allvar. Men hittills har de inte fått med sig arbetsgivarna och en rad regeringar som motsatt sig att upprätta en utredningskommission eller skicka en trepartsdelegation som påtryckning för förändring.

Luc Cortebeek, ILO. Foto: ILO.

Luc Cortebeek, ILO. Foto: ILO.

”Modernt slaveri”

Men när ILO:s styrelse sammanträdde i förra veckan tog så den FN-ledda arbetsorganisationen slutligen beslut om att skicka en trepartsdelegation till Qatar. Dels för samtal med regeringen, dels landets juridiska instanser; men inte minst med de migrantarbetare som löper stor risk att mista livet på grund av uselt arbetarskydd och oacceptabla villkor.
– Det är inget annat än modernt slaveri, säger Luc Cortebeek, som leder arbetstagarorganisationernas grupp i ILO:s styrelse och syftar på det i flera arabländer beryktade kafalasystemet.
Ett system som bland annat innebär att migrantarbetare i Qatar fråntas sina pass och möjligheten att byta arbetsgivare; ofta förvägras de besöka sina hemländer eftersom arbetsgivarna är rädda att de inte kommer tillbaka.
– Vilket är tvångsarbete enligt ILO:s 29:e konvention.
En annan konvention landet bryter mot är inspektion av arbetsplatser.

Migrantarbetarna kommer alltifrån Nepal till afrikanska länder där de inte sällan har familj och barn som får nöja sig med hemskickade pengar. Det är inte ovanligt att det dröjer år innan de kan lämna Qatar.
Konflikten om migrantarbetarnas villkor har pågått länge – hela 85 procent av Qatars totala arbetsstyrka är migrantarbetare. Vid ILO-kongressen i juni 2014 ville arbetstagarsidan besluta om den starkaste påtryckningen: en utredningskommission.
– Men vi hade inte majoriteten bakom oss och sänkte kravet till en trepartsdelegation. Men inte heller det fick vi majoritet för, berättar Luc Cortebeek.

Men i förra veckan hade alltså inställningen ändrats i arbetsorganisationen då Qatar ombetts svara för sig om tvångsarbete och arbetsplatsinspektioner.
– Qatar svarade med att presentera ytliga förändringar som inte ändrade något i sak. Kafalasystemet består.
– Plötsligt hade vi arbetsgivarna med oss.

Konflikten kan tillta

Med 35 röster för, 13 emot och sju som avstod beslöts om en trepartsdelegation.
– Det pågick en lobbyverksamhet från Qatars sida som vi inte sett maken till tidigare, säger Jens Erik Ohrt som är nordisk representant i ILO:s styrelse.
ILO:s generalsekreterare skriver nu ett brev till Qatars regering för att informera om beslutet att låta en trepartsdelegation besöka landet. Till nästa styrelsemöte i mars ska den ha en rapport klar.
Qatars regering kallar beslutet politiskt och framdrivet av världsfacket.
– Om de inte släpper in delegationen tror jag att konflikten tilltar och att styrelsen vid marsmötet tillsätter en utredningskommission, spår Jens Erik Ohrt.
I en sådan ingår internationellt ansedda domare med kunskap om arbetsrätt, ILO:s konventioner och mänskliga rättigheter. I likhet med en domstol upptar den vittnesmål och skriver en rapport till ILO:s styrelse.
Totalt 13 kommissioner har tillsatts i ILO:s historia: till exempel Portugal (1962), Chile (1975), Myanmar (1996), Belarus (2003) och Zimbabwe (2010).

Många frågar sig om Qatars sätt att agera och eventuellt inte samarbeta kan påverka möjligheten att genomföra VM 2022?
– Inte bara Qatar pressas, Fifa är under hårt tryck efter skandalerna, liksom byggföretagen. Vi får se vad som händer, säger Luc Cortebeek.
Jens Erik Ohrt instämmer och klargör:
– ILO tar inte ställning till fotbolls-VM utan intresserar sig för att förbättra arbetsvillkoren för dem som arbetar med att bygga för fotbolls-VM. Vi vill att Qatar ska samarbeta och villkoren för migrantarbetarna förbättras. I slutänden handlar det om de 1,8 miljoner migrantarbetarnas villkor.

Gert Lundstedt

/ Kontakta skribenten

19 nov 2015 | 10:36

Relaterad läsning

ILO

ILO, Internationella arbetsorganisationen, är ett trepartssammansatt FN-organ av regeringar och arbetstagar- och arbetsgivarorganisationer. Organet driver arbetslivsfrågor inom sysselsättning och arbetsvillkor, och värnar föreningsfrihet och kollektiv förhandlingsrätt. Grundades 1919 efter första världskriget. ILO har idag 185 medlemsländer, Sverige är medlem sedan 1920.

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Länkad till från arbetet.se - "Arbetsvillkoren i Qatar ska granskas" 23 nov 2015:
    […] ILO höjer tonläget mot Qatars behandling av migrantarbetare, skriver tidningen Arbetsvärlden. […] - Läs hela texten här

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

ILO

ILO, Internationella arbetsorganisationen, är ett trepartssammansatt FN-organ av regeringar och arbetstagar- och arbetsgivarorganisationer. Organet driver arbetslivsfrågor inom sysselsättning och arbetsvillkor, och värnar föreningsfrihet och kollektiv förhandlingsrätt. Grundades 1919 efter första världskriget. ILO har idag 185 medlemsländer, Sverige är medlem sedan 1920.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev