Trots många dödsfall avvaktar ILO med kontroll av Qatars VM-byggen Foto Jonas Ekströmer / TT
Gästarbetare på Khalifa International Stadium i Doha.

Trots många dödsfall avvaktar ILO med kontroll av Qatars VM-byggen

Qatar-VM ILO skjuter upp beslut att pressa Qatar att förbättra arbetsvillkoren inför fotbolls-VM 2022. Över tusen arbetskraftsinvandrare har redan dött och ytterligare tusentals beräknas dö innan invigning och avspark.
Gert Lundstedt
9 apr 2015 | 15:09
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Vid senaste styrelsemötet i FN:s internationella arbetsorganisation ILO föreslog de fackliga organisationerna att Qatar omedelbart redovisar åtgärder för vad landet bör göra för att förbättra villkoren för sina en och en halv miljon arbetskraftsinvandrare – runt 90 procent av Qatars befolkning. Arbetskraftsinvandrarna kommer från bland annat Nepal, Indien och Bangladesh, av vilka många deltar i arbetena inför det fotbolls-VM Qatar är värd för 2022.

”Qatars ledare har medvetet infört modernt slaveri.”

Men priset för ett VM förskräcker. Den internationella fackliga samorganisationen IFS beräknar redan nu att fler än 1 200 arbetare dött i arbetsrelaterade olyckor. Görs ingenting uppskattar IFS att antalet döda arbetare kommer överstiga 4 000 innan fotbolls-VM ens börjat. Världsfackets generalsekreterare Sharan Burrow skräder inte orden:
– Qatars ledare har medvetet infört modernt slaveri för arbetskraftsinvandrare som tvingas låna ihop till illegala rekryteringsavgifter, leva i elände och som betalas fattiglöner. Utan möjlighet att klaga eller lösa tvister, och utan rättigheter att byta arbete eller ens lämna en arbetsgivare som utnyttjar dem, säger hon i en nyhetsartikel på IFS:s webbplats.
Tvärtom kan deras chefer tvinga dem kvar i landet i åratal genom att neka dem utresevisum.

Länder stöder öppet Qatar

Trots att allt detta redan är känt lyckades arbetstagarnas organisationer i ILO (däribland TCO) ändå inte få gehör för kravet om att omedelbart sända en delegation till Qatar. Delegationen skulle föra samtal med Qatars regering om konkreta åtgärder för bättre villkor. Inför omröstningen i styrelsen – med representanter för arbetstagare, arbetsgivare och regeringar – stödde till och med arbetsgivarorganisationer de fackliga kraven. Likaså gjorde även de nordiska länderna, EU och USA. Ändå gick det inte att få en majoritet eftersom flera länder från Asien, Afrika och Latinamerika öppet stödde Qatar. Något som fick IFS:s generalsekreterare att beskriva Qatar som ett land som ”använder sina finansiella muskler för att påverka regeringar att ge dem mer tid”.

”Kommer kosta många livet”

Frågan kommer visserligen att tas upp i ILO:s styrelse igen, men först i november.
– Ytterligare sex månaders anstånd som kommer att kosta många livet när de tvingas arbeta under extremt heta sommarmånader utan grundläggande skydd och utelämnade åt kafalasystemet, sammanfattade Sharan Burrow.
Med kafalasystemet åsyftas det ”moderna slavsystem” som tidigare nämndes.

”Vi får se om Qatars regering nu inser allvaret i situationen och agerar.”

Ingen majoritet alltså, och det trots att ILO bygger på att de 185 medlemsländerna ställer sig bakom arbetsorganisationens 180 konventioner om bland annat förbud mot såväl tvångs- och barnarbete som diskriminering.

Lise Donovan, TCO

Lise Donovan, TCO

På plats som observatör vid ILO:s styrelsemöte fanns TCO:s tillförordnade chefsjurist Lise Donovan.
– Arbetstagarsidans förslag att skicka ned en delegation för att på plats gå igenom och diskutera problemen med Qatars regering och hur de kan åtgärdas är bland det mest ingripande ILO kan göra.
Men så blev det nu alltså inte utan i stället ska Qatars regering till styrelsemötet i november komma in med en full rapportering om vad som har gjorts för att förbättra läget för dem som arbetar i landet.
– Har det inte hänt något till dess så förutser jag ett mycket skarpare beslut då.
Det är inte första gången Qatar är kritiserat i ILO-sammanhang. I den årliga rapporten från ILO:s expertkommitté har Qatar de senaste åren utpekats för flera brott, bland annat tvångsarbete, brist på arbetsinspektioner och diskriminering.
– Så vi får se om Qatars regering nu inser allvaret i situationen och agerar eller om det är samma läge i november. Tidigare har de inte reagerat.
Under tiden får fler arbetskraftsinvandrare sätta livet till, vilket förstås är fruktansvärt understryker Lise Donovan.
– Men det var bra att ILO kom så här långt. Och att det kom regeringsrepresentanter från Qatar till mötet som fick förklara sig och säga att man ska vidta åtgärder. Det är name and shame. Jag är övertygad om att det ändå är ett steg i rätt riktning, och att man nu verkligen pressar Qatar.

Gert Lundstedt

/ Kontakta skribenten

9 apr 2015 | 15:09

Relaterad läsning

ILO

ILO, Internationella arbetsorganisationen, är ett trepartssammansatt FN-organ av regeringar och arbetstagar- och arbetsgivarorganisationer. Driver arbetslivsfrågor inom sysselsättning och arbetsvillkor, och värnar föreningsfrihet och kollektiv förhandlingsrätt. Grundat 1919 efter första världskriget. ILO har idag 185 medlemsländer, Sverige är medlem sedan 1920.

Visa artikelns 2 kommentarer
Kommentera
  1. Av Gunilla Krieg 10 apr 2015:

    Visst kan idrottsförbund tillsammans skriva under att de inte kommer till VM om dödsfallen och slavlönerna fortsätter. Om deltagandet blir lågt så förlorar Qatar på det både ekonomiskt och prestigemässigt.

  2. Av Christer Wälivaara 9 okt 2015:

    Medan ILO tvekar fortsätter det globala bygg- och träfacket BWI tillsammans med svenska Byggnads och Elektrikerförbundet att stödja organisering av migrerande byggnadsarbetare i Qatar.
    Läs mer om situationen i Qatar och det moderna slaveriet på Union to Unions hemsida. Ta också del av Decent Work – Play Fair för alla lag kampanjen via Byggnads hemsida.

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

ILO

ILO, Internationella arbetsorganisationen, är ett trepartssammansatt FN-organ av regeringar och arbetstagar- och arbetsgivarorganisationer. Driver arbetslivsfrågor inom sysselsättning och arbetsvillkor, och värnar föreningsfrihet och kollektiv förhandlingsrätt. Grundat 1919 efter första världskriget. ILO har idag 185 medlemsländer, Sverige är medlem sedan 1920.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev