IFAU, Vårdanalys och ISF kan slås ihop ISF är en av de myndigheter som utvärderar regeringens politik, som som föreslås slås ihop till Arbetsmarknads- och välfärdsanalys. Arkivbild. Foto Bertil Ericson / SCANPIX / TT

IFAU, Vårdanalys och ISF kan slås ihop

Arbetsmarknadspolitik En utredning vill slå ihop IFAU med Vårdanalys och Inspektionen för socialförsäkring (ISF). Ett av målen är att öka effektiviteten. Professor Sverker Sörlin tycker att det vore behövligt att bredda kompetenserna på utvärderingsmyndigheterna till att kunna utvärdera både kvalitet och innehåll.
8 nov 2018

Analys- och utredningsutredningen föreslår att regeringens alla stora reformer och investeringar ska utvärderas. Det gör att utrednings- och analysmyndigheterna måste vara mer effektiva och samtidigt flexibla så att man inte måste starta nya utvärderingsmyndigheter när nya reformer sjösätts, menar utredningen.

Därför föreslår man nu att sju av dessa myndigheter slås ihop till tre, med ett bredare uppdrag: Arbetsmarknads- och välfärdsanalys, Tillväxt- och samhällsbyggnad samt Trygghets- och säkerhetsanalys.

I det nya Arbetsmarknads- och välfärdsanalys skulle Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU), Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) och Vårdanalys ingå.

Efterlyser bredare utvärdering

Sverker Sörlin är professor på KTH i Stockholm, och historiker. Han tycker att delar av utredningens förlag låter positiva, men generellt är han kritisk till att styrning och utvärdering av politiken så ofta är inriktad på kostnadseffektivitet.

– Det finns fler dimensioner att tänka. En spännande och intressant diskussion borde också innehålla de här myndigheternas sätt att arbeta. Och då är man inne på deras kompetens, som ofta är ensidig.

IFAU består ju nästan helt och hållet av ekonomer. Men det finns många tankar som inte kan tänkas av ekonomer.

Sverker Sörlin har tidigare kritiserat den effektivitetsrevision som han anser innebär att definiera samhällsnytta med hjälp av bokföring. Han ser samma problem på arbetsmarknadsområdet med IFAU.

– Institutet består ju nästan helt och hållet av ekonomer. Men det finns många tankar som inte kan tänkas av ekonomer. En intressant effekt av sammanslagningar är om man också får korsning av olika typer av kompetenser och profiler, hoppas Sverker Sörlin.

Utredningen lämnades till regeringen den 1 november.

8 nov 2018
Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Nyheter
De viktigaste nyheterna två gånger i veckan