”Eldsjälar” utan kollektivavtal får det att gå runt Att bedöma en affärsplan kräver kompetens om budgetar, kalkyler och småföretagande inom skilda branscher och marknader. Under de fyra timmarna ska konsulten lära känna planen, träffa och lära känna den sökande, bedöma planen och lämna sitt utlåtande till Arbetsförmedlingen. Foto: Bertil Ericson / TT

”Eldsjälar” utan kollektivavtal får det att gå runt

Arbetsförmedlingen Arbetsförmedlingen betalar 220 kronor i timmen för att hjälpa deltagare på starta-eget-kursen att bedöma affärsplaner. För att klara detta pris använder leverantören ”eldsjälar” utan kollektivavtal. Vinsterna görs i stället på andra av Arbetsförmedlingens upphandlade tjänster.
Lars Soold
6 sep 2018 | 11:30
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

‒ Kan du vänta lite? Internetoperatören ringde precis på dörren.

Yogaläraren Erika Malmen Hagström är mitt uppe i att ordna med sitt nystartade företag. Till en början ska hon sköta det administrativa i hemmet i Åmål i Dalsland. Hennes son är hemma från skolan och vill gärna slå på mammas stora gong-gong.

Erika Malmen Hagström. Foto: Privat

‒ Mina första kurser i egen regi startar nu på söndag. Jag får vara i en fantastisk lokal som jag hyr billigt. En gammal tingssal med målningar på väggarna och högt i tak. Gong-gongen använder jag i undervisningen, berättar Erika Malmen Hagström.

Hon var lastbilschaufför i sex år, men skadade nacken i en olycka. Då kom yogan väl till pass i rehabiliteringen och en kurs till yogalärare, och jobb hos ett studieförbund har lett till att hon nu står på tröskeln att bli sin egen.

‒ Det har nog alltid funnits i mig att jag velat starta detta. Jag är en entreprenör och tycker om att bestämma själv. Som lastbilschaufför bestämde jag också över min dag.

Det bästa under kursen var alla diskussioner med de andra i gruppen

Erika Malmen Hagström har fått och får hjälp av Arbetsförmedlingen för att starta sitt företag. Hon har gått en förberedande kurs där hon fick hjälp av att ta fram en affärsplan.

Hon är nöjd med den undervisningen.

‒ Det bästa under kursen var alla diskussioner med de andra i gruppen, och höra deras planer och idéer. Läraren var peppande och kunnig. Han har drivit företag själv i många år och varit med om både succé och skuldsanering.

Hon behövde också få bättre kontroll på administration, budgetar och bokföring.

‒ Även om jag inte är redo att sköta bokföringen själv så har jag fått en medvetenhet om vad det handlar om, säger Erika Malmen Hagström.

Kursen utmynnade i en affärsplan för hennes yogaverksamhet. För att bedöma om planen höll för att starta en verksamhet hyrde Arbetsförmedlingen in en konsult för ett utlåtande. Erika Malmen Hagström fick starta eget-bidrag under sex månader och möjlighet att ringa upp samma konsult för att få råd och stöd.

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Även om jag inte är redo att sköta bokföringen själv så har jag fått en medvetenhet om vad det handlar om

‒ Jag har den möjligheten. Men jag pratar mest med mina kollegor som kan branschen. De är mitt bästa stöd, säger Erika Malmen Hagström.

Hon fick sin affärsplan bedömd av, och råd under uppstartsperioden, av ETU AB. Företaget har överlägset flest uppdrag runt i landet för de här tjänsterna. I Trollhättan har de kommit överens med Arbetsförmedlingen om ett pris på 290 kronor + moms per timme. Företaget får betalt för fyra timmar för att bedöma en affärsplan. Jobbar de snabbare tjänar de mer per timme, och tvärtom om det tar längre tid.  Det lägsta priset i Sverige har de i Uppsala där de tar 220 kronor per timme.

I slutändan avgör priset

Samtliga Arbetsförmedlingens externa kontrakt upphandlas på nationell nivå. För samtliga orter runt i Sverige. Inom upphandlingen av starta eget-tjänster går det till så att de anbud som passerar en kvalitetsgranskning går vidare till en slutomgång där priset avgör vilket företag som tilldelas ett visst avtal. För andra tjänster som Arbetsförmedlingen upphandlar kan vägningen mellan kvalité och pris se annorlunda ut.

Höga krav ställs på konsulters kompetens, var lokalerna ska ligga, lärartäthet, handikappanpassade lokaler, miljöcertifiering etcetera.

Man friskriver sig inte från kvalitén bara för att man har ett lägre pris.

Förutom rent affärsmässiga kunskaper ska konsulternas personal besitta pedagogisk kompetens för att möta personer som inte har så bra språkkunskaper, eller har någon form av funktionsnedsättning. Företaget ska också finnas till hands för Arbetsförmedlingen för att förbereda uppdragen, för avstämningar och uppföljningar. För detta betalar Arbetsförmedlingen från 220 kronor i timmen och uppåt, ofta i en prisklass mellan 250 och 400 kronor.

Frågan är om det är möjligt att leverera hjälp till arbetssökande med god kvalité till det priset.  Petter Carolusson är chef för Arbetsförmedlingens Externa Tjänster.

– Man friskriver sig inte från kvalitén bara för att man har ett lägre pris. Det är upp till leverantören att beräkna hur de kan leverera sin tjänst. Om de inte kan det så får de klagomål på sig, och de kan bli av med uppdraget. Tillsammans med dialog och uppföljningar hoppas vi att vi kan få den produkt vi betalar för.

Men är det realistiskt? I dagens läge har en konsult mycket svårt att gå runt under 500 – 600 kronor i timmen, även med låga kostnader i firman.

– Just i den sakfrågan vågar jag inte gå in i det, för jag har inte drivit starta eget- verksamhet själv. Så det behöver du fråga leverantörerna.

Klarar det inte utan ”eldsjälar”

ETU AB är ett familjeföretag, som styrs av Peter och Thomas Ewertson. De levererar framför allt matchningstjänster åt Arbetsförmedlingen och hjälper människor med funktionsnedsättning med tillgänglighet på webben. Starta eget-programmet utgör en liten del av bolagets verksamhet.

‒ Priserna har gått ned de senaste åren. Det är klart att det är olyckligt. Vi får i stort sett ingen vinst från startaeget-tjänsterna, men det ger synergieffekter som är bra för oss. Men vi håller kvalitén, säger Peter Ewertson.

Att bedöma en affärsplan kräver kompetens om budgetar, kalkyler och småföretagande inom skilda branscher och marknader. Under de fyra timmarna ska konsulten lära känna planen, träffa och lära känna och den sökande, bedöma planen och lämna sitt utlåtande till Arbetsförmedlingen.

Hur kan ni hålla den kvalitén? Det verkar inte rimligt med de krav som ställs på personalen.

‒ Jag kan förstå att det ser ut så. Men vi har ett nätverk av gamla VD och företagsledare som gått i pension som tycker detta är kul att ha som extraknäck. De jobbar på timbasis utifrån det pris vi har. Tack vare dessa eldsjälar klarar vi att hålla kvalitén.

Men ni ska ju hålla med handikappanpassade lokaler, rekrytera lärare och möta många andra kvalitetskrav.

‒ Vi har en bra kvalité tack vare våra eldsjälar. Hade vi inte dem skulle detta inte gå runt, säger Peter Ewertson.

I uppdrag där ETU AB inte hittar pensionärer har de egna anställda som jobbar med annat i bolaget. De anställda saknar kollektivavtal.

‒ Nej, vi har inga kollektivavtal. Men vi har arbetsskadeförsäkring och de som är heltidsanställda har löner över avtalen.

Skulle kvalitén påverkas om ni kunde ta mer betalt?

‒ Nej, den är bra. Men då skulle vi inte vara beroende av dessa eldsjälar.

Fotnot:

Med tanke på användningen av ”eldsjälar” har Arbetsvärlden frågat Arbetsförmedlingens upphandlingsavdelning om inte upphandlingarna ska ske enligt affärsmässiga principer och främja en sund konkurrens. Vid pressläggning hade vi inte fått svar.

Lars Soold
6 sep 2018 | 11:30

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev