‒ Det är rena prisupphandlingar. Det man som kursanordnare tidigare skapat resultat kring värderas inte längre, säger Patrik Hellberg, utbildningsdirektör och chef för utbildningsföretaget Eductus.
Företaget var under många år Arbetsförmedlingens överlägset största leverantör av utbildningar inom starta eget-programmet. Men efter senaste upphandlingen 2016/2017 har man bara kvar omkring 20 procent av sina tidigare uppdrag. Uppdragen har nu spridits ut på ett 15-tal nya mindre aktörer.
‒ Upparbetade relationer, nätverk med intresseorganisationer och andra erfarenheter slängs bort över en natt, och en annan aktör ska bygga upp nätverken och kunnandet. Det är deltagarna som blir lidande av bristande kontinuitet och kvalitet, säger Patrik Hellberg.
Det långa samarbetet gav upparbetade kontakter med Arbetsförmedlingens handläggare.
‒ Handläggarna ringde ofta oss för att höra sig för om en viss arbetssökande kunde var lämplig för en kurs. När de inte känner konsulterna kan jag tänka mig att de drar sig för att ringa, vilket kan leda till att färre arbetssökande kan få den här hjälpen.
Avstår att lämna bud
Eductus har förlorat upphandlingar på vissa orter och även avstått från att lämna bud. Utan lönsamhet kan de inte betala lärare med rätt kompetens.
‒ Läraren ska, parallellt med att ha jobbat med småföretagande inom flera branscher, ha någon pedagogisk bakgrund, och själv ha tillgång till ett nätverk av företag att bolla med. Dessa lärare kan vara svåra att hitta om priserna är för snävt satta. Kvalitén på utbildningslokaler och material kan också bli lidande, säger Patrik Hellberg.
Eductus är kvar på orter där konkurrensen inte är lika hård som i storstäderna. På orter där man genom att man redan har lokaler och annan verksamhet kan hålla nere sina kostnader.
Om de har maximalt antal deltagare på 15 personer i en grupp hamnar ersättningen på omkring 600 kronor i timmen.
‒ Då kan vi göra en liten vinst, säger Patrik Hellberg.
Men eftersom man får betalt per deltagare så sjunker timersättningen när storleken på grupperna är mindre. Avtal och pris tecknas i förväg och det är först när kursen köps in som man vet hur många deltagare som är med. Grupperna kan innehålla alltfrån 6 till 15 deltagare.
Det är väldigt svårt att få lönsamhet i dessa affärer
Kenny Färdig var fram till sommaren kvalitetsansvarig för Eductus utbildningar.
‒ Vi kan inte säga nej om gruppen är för liten. Det är upp till oss att försöka hitta fler deltagare själva och köra så gott det går. Det är vanligt att någon eller ett par slutar. Startar vi med sex stycken har vi då bara fyra kvar.
‒ Men det här handlar inte bara om pengar. Det behöver vara en grupp på minst 10‒12 personer för att få en bra dynamik i gruppen, säger Kenny Färdigh.
‒ Det är väldigt svårt att få lönsamhet i dessa affärer, och en utmaning att leverera kvalitativ undervisning till varje deltagare eftersom en grupp spänner över så många branschområden. Det ställer väldigt höga krav på lärarna.
Men kan ni betala för den kompetensen?
‒ Ja det kan vi. Vi följer fackförbundet Unionens avtal.
Nyföretagarcentrum är en annan stor samarbetspartner genom åren till Arbetsförmedlingen. Runt om i landet har man ett stort antal fristående verksamheter som arbetar under organisationens namn. Mycket av arbetet handlar, som namnet avslöjar, om att hjälpa nyföretagare att komma i gång.
Man har till exempel varit stora leverantörer till Arbetsförmedlingen för bedömning av affärsplaner och råd och stöd under uppstartstiden. Men efter senaste upphandlingen 2016/2017 har man dragit öronen åt sig.
Jag förstår inte hur de kan ge de arbetssökande den kvalité och det stöd de kan förvänta sig och behöver.
‒ Vi samlades från ett stort antal orter till ett möte tidigare i år. Där stor det klart att många av oss inte längre lägger anbud på dessa tjänster. Det är ingen idé att lägga ned allt arbete som krävs vid en upphandling, säger Petra Arlebo som driver Nyföretagarcentrum Väst i Trollhättan.
‒ Jag förstår inte hur de kan ge de arbetssökande den kvalité och det stöd de kan förvänta sig och behöver. Det är svårt att få fyra timmar att räcka till för att göra detta seriöst, och om man tar väldigt lite betalt är det svårt att hitta någon som är kvalificerad för uppgiften.
Smärtgränsen bara för arvodet till konsulterna hon hyrt in har legat klart över dagens priser. Utöver arvodet behövs också pengar till hennes eget arvode, administration och lokaler.
‒ Vi fick tidigare betalt så att vi kunde betala konsulterna, om än inte ett högt, men okej arvode, som också gav täckning för våra egna kostnader. Men det är omöjligt i dag, säger Petra Arlebo.