”Globala företag är ett hot mot demokratin” Världsfackets kongress pågår från 2 till 7 december och uppmärksammar behovet av ett globalt skattesystem. På skärmen: Rosa Elena Flerez Gonzalez, CTC, Colombia. Foto: Karin Bromander

”Globala företag är ett hot mot demokratin”

Världsfackets kongress Ett globalt skattesystem är en av de stora frågorna för Världsfacket, som just nu har kongress i Köpenhamn. Men diskussionerna har överskuggats helt av striden om ordförandeklubban i organisationen som nu avgjorts.
Karin Bromander
6 dec 2018 | 14:53
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Korruption, skattesmitning och brott mot mänskliga rättigheter i de globala leverantörskedjorna. När 60 procent av världens handel drivs av multinationella företag behövs ett globalt skattesystem. Det menar Världsfacket ITUC, som just nu avhandlar frågan på sin kongress i Köpenhamn.

Babangida Umar Zumie (vänster) och Muhammed Nasir Idris, Nigeria Labour Congress.
Foto: Karin Bromander

Vi ser att företag smiter från skatter världen över, och att de får skattelättnader samtidigt som de knappt betalar för arbetskraft

Under parollen ”Global Workers’ Rights” diskuteras ett antal områden där kongressen ska ta ställning, bland annat demokratiska rättigheter och grön omställning. Ekonomisk reglering och skattefrågor ligger också på dagordningen. ”Dagens modell är orättvis och ohållbar” skriver man i ett utkast till kongressuttalande. ”Globala företag dominerar regeringar och folket och är ett hot mot demokratin.”

– Skatter är en global fråga i dag. Vi ser att företag smiter från skatter världen över, och att de får skattelättnader samtidigt som de knappt betalar för arbetskraft, säger Babangida Umar Zumie från Nigeria Labour Congress.

Kvinnor utsatta i den globala ekonomin

Jyoti Macwan (vänster) och Manali Shah, SEWA, Indien.
Foto: Karin Bromander

Jyoti Macwan är delegat för Indien och landets största fackförbund, SEWA, som organiserar kvinnor som arbetar inom den informella sektorn. Hon säger att skattefrågan är viktig eftersom marknader flyttar mellan länder, vilket påverkar arbetstillfällena.

– Indien är ett land som påverkas kraftigt av den globala ekonomin. Vi ser att kvinnliga arbetare är i botten av pyramiden i de globala leverantörskedjorna. Deras roll i den ekonomin måste lyftas.

Från svenskt håll är den viktigaste frågan under kongressen omställning och strukturomvandling: robotisering, digitalisering och klimatpåverkan. De globala skattefrågorna är inte prioriterade, men en viktig diskussion. Det säger Åsa Odin-Ekman, utredare på TCO.

– Ett stort tema i inläggen under kongressen är de multinationella företagen. Självklart är skattefrågan en viktig del av den diskussionen.

Generalsekreteraren omvald efter het strid

Men den hetaste frågan på kongressen har utan tvekan varit vem som ska leda organisationen under den närmsta mandatperioden.

Camusso förespråkar en mer aktivistisk inriktning av organisationen och har vunnit gehör från stora delar av världen.

På torsdagsmorgonen tillkännagavs att sittande generalsekreterare, Sharan Burrows från Australien, hade valts om med knapp marginal. Hon utmanades av italienska Susanna Camusso, som till slut fick 48 procent av rösterna. Camusso förespråkar en mer aktivistisk inriktning av organisationen och har vunnit gehör från stora delar av världen.

Och valet av generalsekreterare har engagerat kongressdelegaterna. Båda kandidater möttes av stående ovationer när de på onsdagsförmiddagen höll korta tal innan valurnorna öppnade. Hundratals delegater klappade och stampade och skanderade deras namn.

Francoise Ver Meersch, ABVV-FGTB, Belgien. Foto: Karin Bromander.

Många av de fackliga företrädare som har intagit talarstolen under kongressen har också valt att lägga några ord om vem av kandidaterna de stödjer. Däribland svenska Göran Arrius, ordförande Saco.

– Vi ser fram emot att jobba med dig i fyra år till Sharan! sa han och möttes av jubel och applåder.

Jag vill se en aktivistisk rörelse av arbetare. Vi måste bredda vårt perspektiv

En av dem som förespråkar en mer aktivistisk inriktning av organisationen är Francoise Vor Meersch från ABVV-FGTB i Belgien. Hon säger att hon hoppas på att ITUC de nästa fyra åren blir mer militant.

– Jag vill se en aktivistisk rörelse av arbetare. Vi måste bredda vårt perspektiv, till exempel vad gäller rättsfrågor. Vi ska inte jobba inom de lagrum som finns i dag, vi ska ändra lagarna!

 

Karin Bromander

/ Kontakta skribenten

6 dec 2018 | 14:53

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev