”Sverige kan hjälpa till genom att lagstifta om leverantörskedjorna” Foto: Lina Karlsson, Union to union.
Svenska fack är bra lobbyister för fackliga rättigheter, säger Sharan Burrow, ITUC:s generalsekreterare till Arbetsvärlden.

”Sverige kan hjälpa till genom att lagstifta om leverantörskedjorna”

Rättigheter Sverige ligger högt i världsfackets rättighetsindex men kan göra flera saker för att försvara globala fackliga rättigheter, säger världsfackets generalsekreterare Sharan Burrow till Arbetsvärlden. Som att lagstifta om multinationella företag.
Gert Lundstedt
23 jun 2016 | 10:16
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Världsfackets (ITUC) generalsekreterare Sharan Burrow har varit i Stockholm. Vid ett fullsatt morgonmöte på Union to Union presenterade hon världsfackets uppdaterade globala rättighetsindex, om hur mänskliga rättigheter i arbetslivet respekteras världen över. Utifrån dystra indexsiffror underströk hon behovet av fackligt arbete och internationell solidaritet.

– I realiteten är vi världens största demokratiska styrka. Och det är något att vara mycket stolt över.

”FN:s principer för mänskliga rättigheter och företagande slår fast att multinationella företag ska utvärderas. Sverige skulle kunna lagstifta om en sådan utvärdering.”

Senare på eftermiddagen intervjuar Arbetsvärlden henne när hon hållit tal på LO-kongressen. På teveskärmarna utanför konferenshallen understryker samtidigt TCO:s Eva Nordmark tillsammans med Saco:s Göran Arrius vikten av facklig sammanhållning. Sharan Burrow nickar. Det är vad det handlar om menar hon.

Vad kan svenska centrala fack och medlemsförbund inom TCO bidra med i perspektiv av att det finns många svenska företag som är globala arbetsgivare?

– Vårt rättighetsindex visar att den globala situationen tveklöst förvärras. Här måste vi städa upp, och vi har verktygen att göra det.

Hur?

– FN:s principer för mänskliga rättigheter och företagande slår fast att multinationella företag ska utvärderas. Sverige skulle kunna lagstifta om en sådan utvärdering. Det skulle ha ett symbolvärde om distributionskedjorna var transparenta så att vi kan se att underleverantörer respekterar arbetarnas rättigheter, löner och säkerhet.
Vid det världsekonomiska forumet i Davos i vintras publicerade ITUC en rapport som visar att hela 94 procent av de som jobbar i leverantörskedjorna i de multinationella bolagen är gömd arbetskraft (bland de 50 största företagen finns H&M och Ikea). Med en lön som det inte går att leva av och villkor som inte förpliktigar till någonting vad gäller rättigheter och trygghet.

Hoppas på Löfvens modell

– Svenska fackföreningar gör redan sin del, de är bra lobbyister. Och att TCO och Saco gör gemensam sak med LO som vi nyss hörde är en garant för inte bara bra arbetsvillkor för svenska arbetare utan för arbetare världen över. Och för att fattigdomen ska försvinna och ojämlikheten minska.

Global deal

Global Deal är statsminister Stefan Löfvens förslag för hur globaliseringens fördelar och vinster ska komma fler till del genom att stater tillsammans med fackföreningar och arbetsgivareorganisationer gemensamt tar itu med utmaningarna på en global arbetsmarknad.
Målet för Global Deal är att skapa välfungerande arbetsmarknadsrelationer och anständiga arbeten som ska ge ökad jämlikhet och en inkluderande ekonomisk utveckling till gagn för arbetstagare, företag och samhällen.

+ Expandera
Ett motmedel, menar Sharan Burrow, är social dialog och tar upp Stefan Löfvens Global Deal som ett hoppingivande exempel.

– Det är en dialog på global och nationell nivå där man land för land tittar på möjliga lösningar. Stefan Löfven har skickat en signal som inger hopp om att vi kan åstadkomma det genom en social dialog.

Och, understryker hon:

– Som i den gamla miljöslogan, think globally, act locally, måste vi göra bådadera.

Gert Lundstedt
23 jun 2016 | 10:16
Om skribenten
red@arbetsvarlden.se

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev