Försök med medborgarlön på väg att bli finsk verklighet Finska riksdagen ska snart ta ställning till försök med medborgarlön, enligt uppgift till Arbetsvärlden. Foto: Vesa Lindqvist/Eduskunta.

Försök med medborgarlön på väg att bli finsk verklighet

Finland Efter en kort remissrunda kommer finska riksdagen redan i september få ta ställning till försök med medborgarlön nästa år. Så som förslaget ser ut nu, ska 2 000 slumpvis utvalda personer få 560 euro skattefritt i månaden, utan krav på motprestation.
Sören Viktorsson
29 aug 2016 | 14:19
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

– Regeringens förslag behandlas av riksdagen nu i höst och den nya lagen är tänkt att träda i kraft första januari nästa år, berättar finansrådet Timo A Tanninen, obunden tjänsteman, på det finska social- och hälsovårdsministeriet för Arbetsvärlden.

Som Arbetsvärlden har skrivit om tidigare vill Finland göra försök med basinkomst, eller medborgarlön som det också kallas. I den modell som nu föreslås, och som har skickats ut på snabbremiss från social- och hälsovårdsministeriet, kommer 2 000 arbetslösa finländare att med lottens hjälp väljas ut att delta i försöket. Det handlar om personer i åldrarna 25 till 58 år som i dag får ekonomiskt bistånd eller arbetslöshetsdagpenning.

Den allt överskuggande tanken bakom försöket är att utreda om en garanterad basinkomst kan fungera som stimulans att ta även kortare arbeten och deltidsjobb. Det nuvarande finska systemet med olika ersättningar upplevs av många som snårigt och kan också göra att man helt enkelt inte vinner ekonomiskt på att ta vissa jobb.

Obligatoriskt att delta

– Deltagande i försöket är inte frivilligt eftersom vi måste kunna göra en vetenskaplig undersökning av följderna, alltså om en skattefri basinkomst ökar villigheten att ta korttidserbjudande eller deltidsarbete, förklarar finansrådet Tanninen. Eftersom det är obligatoriskt att delta måste vi också säkerställa att ingen deltagare får mindre inkomst än han eller hon annars skulle ha fått genom olika förmåner.

”Om en deltagare genast i januari 2017 får ett heltidsjobb kan han eller hon totalt kvittera ut över 13 000 euro extra, rent”.

En poäng med den föreslagna medborgarlönen, eller basinkomst som det formellt kallas, är att den består även om en person får ett arbete, oavsett hur väl betalt det är. Detta för att ge ytterligare incitament att ta ett jobb, även om det rör en kortare tid eller handlar om deltid. Dagstidningen Helsingin Sanomat konstaterar i en artikel att systemet i en del fall skulle kunna bli vad man kallar en riktig lottovinst. ”Om en deltagare genast i januari 2017 får ett heltidsjobb kan han eller hon totalt kvittera ut över 13 000 euro extra, rent”, fastslår tidningen.

Eftersom basinkomsten ersätter övriga arbetslöshetsrelaterade ersättningar beräknas kostnaden för statskassan ”endast” uppgå till runt 7 miljoner euro (knappt 70 miljoner kronor) under tvåårsperioden, men enligt Timo A Tanninen är sannolikheten låg att försöksmodellens skattefria ersättning utan övre gräns för betalt arbete skulle bestå om basinkomst skulle bli ett permanent i Finland.

Finansrådet säger också till Arbetsvärlden att regeringspropositionen går till riksdagen redan den 19 september eftersom regeringen vill få i gång försöken redan nästa år.

Blir det inte en ganska kort remisstid..?
– Jo, tyvärr blir den ytterst kort. Men jurister på vårt ministerium anser att lagförslaget redan nu är så bra att vi kommer att kunna lämna propositionen till riksdagen i tid.

Sören Viktorsson

/ Kontakta skribenten

29 aug 2016 | 14:19

Relaterad läsning

Visa artikelns 2 kommentarer
Kommentera
  1. Länkad till från noden.se - "- Noden" 2 sep 2016:
    […] Försök med medborgarlön på väg att bli finsk verklighet Efter en kort remissrunda kommer finska riksdagen redan i september få ta ställning till försök med medborgarlön nästa år. Så som förslaget ser ut nu, ska 2 000 slumpvis utvalda personer få 560 euro skattefritt i månaden, utan krav på motprestation. / Arbetsvärlden […] - Läs hela texten här
  2. Länkad till från noden.se - "NODEN TRENDER 35/2016 - Noden" 2 sep 2016:
    […] Försök med medborgarlön på väg att bli finsk verklighet Efter en kort remissrunda kommer finska riksdagen redan i september få ta ställning till försök med medborgarlön nästa år. Så som förslaget ser ut nu, ska 2 000 slumpvis utvalda personer få 560 euro skattefritt i månaden, utan krav på motprestation. / Arbetsvärlden […] - Läs hela texten här

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev