– Regeringens förslag behandlas av riksdagen nu i höst och den nya lagen är tänkt att träda i kraft första januari nästa år, berättar finansrådet Timo A Tanninen, obunden tjänsteman, på det finska social- och hälsovårdsministeriet för Arbetsvärlden.
Som Arbetsvärlden har skrivit om tidigare vill Finland göra försök med basinkomst, eller medborgarlön som det också kallas. I den modell som nu föreslås, och som har skickats ut på snabbremiss från social- och hälsovårdsministeriet, kommer 2 000 arbetslösa finländare att med lottens hjälp väljas ut att delta i försöket. Det handlar om personer i åldrarna 25 till 58 år som i dag får ekonomiskt bistånd eller arbetslöshetsdagpenning.
Den allt överskuggande tanken bakom försöket är att utreda om en garanterad basinkomst kan fungera som stimulans att ta även kortare arbeten och deltidsjobb. Det nuvarande finska systemet med olika ersättningar upplevs av många som snårigt och kan också göra att man helt enkelt inte vinner ekonomiskt på att ta vissa jobb.
Obligatoriskt att delta
– Deltagande i försöket är inte frivilligt eftersom vi måste kunna göra en vetenskaplig undersökning av följderna, alltså om en skattefri basinkomst ökar villigheten att ta korttidserbjudande eller deltidsarbete, förklarar finansrådet Tanninen. Eftersom det är obligatoriskt att delta måste vi också säkerställa att ingen deltagare får mindre inkomst än han eller hon annars skulle ha fått genom olika förmåner.
”Om en deltagare genast i januari 2017 får ett heltidsjobb kan han eller hon totalt kvittera ut över 13 000 euro extra, rent”.
En poäng med den föreslagna medborgarlönen, eller basinkomst som det formellt kallas, är att den består även om en person får ett arbete, oavsett hur väl betalt det är. Detta för att ge ytterligare incitament att ta ett jobb, även om det rör en kortare tid eller handlar om deltid. Dagstidningen Helsingin Sanomat konstaterar i en artikel att systemet i en del fall skulle kunna bli vad man kallar en riktig lottovinst. ”Om en deltagare genast i januari 2017 får ett heltidsjobb kan han eller hon totalt kvittera ut över 13 000 euro extra, rent”, fastslår tidningen.
Eftersom basinkomsten ersätter övriga arbetslöshetsrelaterade ersättningar beräknas kostnaden för statskassan ”endast” uppgå till runt 7 miljoner euro (knappt 70 miljoner kronor) under tvåårsperioden, men enligt Timo A Tanninen är sannolikheten låg att försöksmodellens skattefria ersättning utan övre gräns för betalt arbete skulle bestå om basinkomst skulle bli ett permanent i Finland.
Finansrådet säger också till Arbetsvärlden att regeringspropositionen går till riksdagen redan den 19 september eftersom regeringen vill få i gång försöken redan nästa år.
Blir det inte en ganska kort remisstid..?
– Jo, tyvärr blir den ytterst kort. Men jurister på vårt ministerium anser att lagförslaget redan nu är så bra att vi kommer att kunna lämna propositionen till riksdagen i tid.