Bra för arbetsgivarna, och kvinnor lär komma ut snabbare på arbetsmarknaden med kortare föräldraledighet.
Men förslaget lär inte få papporna att vara hemma mer.
Det är Ann-Zofie Duvanders omdöme om förslaget till ny föräldraförsäkring från Liberalernas jämställdhetspolitiska arbetsgrupp, som presenterades på DN Debatt i samband med jämställdhetsdagarna i Örebro.
”När man gör sådana här restriktioner i försäkringen tror jag att det lätt blir att kvinnorna tar en större del av föräldrapenningen.”
Ann-Zofie Duvander är docent i sociologi vid Stockholms universitet och har forskat om föräldraförsäkringen.
– När man gör sådana här restriktioner i försäkringen tror jag att det lätt blir att kvinnorna tar en större del av föräldrapenningen, säger Ann-Zofie Duvander till Arbetsvärlden.
Flexibiliteten i föräldraförsäkringen har enligt henne varit ett sätt att just få papporna att ta ut mer av föräldraledigheten.
– Vi har haft ett väldigt generöst system både vad gäller ersättning och flexibilitet. Det har varit ett sätt att få pappor att använda föräldrapenningen. Eftersom de kan använda den vid massa olika tillfällen, säger Ann-Zofie Duvander, och fortsätter:
– När man införde den första reserverade månaden 1995, då kunde pappor till exempel ta en extra vecka varje sommar så det behövde inte vara en sådan dramatisk förändring men det här har ju lett till att pappor tar en lång del av föräldraledigheten i dag.
Liknar tidigare förslag om minskad flexibilitet
Hon tycker att Liberalernas förslag liknar det förslag av begränsning av föräldraförsäkringen för nyanlända som regeringens utredare tagit fram, vilket i korthet innebär att antalet dagar begränsas efter att barnet fyllt två år.
En regel som Svenskt Näringsliv och TCO öppnat för att göra generell.
Ann-Zofie Duvander tror dock att det bästa sättet för att få ett mer jämställt uttag av föräldraledighet är att reservera månader i föräldraförsäkringen.
– Ja, det som har fungerat bäst är att reservera månader. Så vet vi att det ser ut.
Hon tycker också att mer fokus bör läggas på grupper som exempelvis arbetslösa.
– Användningen av föräldraförsäkringen är nära knuten till arbetsmarknaden och hur den ser ut. Ju fler månader vi reserverar kommer påverka de som är på arbetsmarknaden och kan dra nytta av försäkringen. Men de som är utanför, det är ju en grupp som är ganska stor. Den gruppen tror jag man ska fokusera på, vad ska man göra med dem?
Hon poängterar att arbetslösa pappor eller pappor med låg inkomst är de som tar ut allra minst del av föräldraförsäkringen.
– Där tror jag att det stora problemet just nu ligger, att få med alla grupper av pappor.
Kan inte veta hur det slår
Gulan Avci, ordförande för Liberalernas jämställdhetspolitiska arbetsgrupp, menar däremot att förslaget ger bättre ekonomiska incitament för familjerna att dela föräldraförsäkringen.
– Eftersom diskussionen kring föräldraförsäkringen ofta handlat om att familjernas ekonomi inte tillåter att man delar mer lika så menar vi att vi behöver se över hur systemet är konstruerat. Då har vi insett att ska vi möjliggöra för familjer att dela mer lika, då måste vi ta bort det som inte ger ett starkt inkomstskydd, säger Gulan Avci till Arbetsvärlden, och berättar att man låtit sig inspireras av modellen i Norge.
– Där har det visat sig klart och tydligt att fler familjer har valt det system som ger en bättre ekonomisk avkastning, eller bättre ekonomisk situation för familjerna, och det tror vi är viktigt att hela tanken är ju att stärka inkomstskyddet för familjerna.
”Det är viktigt att också titta på vad som händer efter avslutad föräldraledighet.”
Hon medger att man inte på förhand kan förutsäga om systemet kommer slå ”si eller så” men är övertygad om att det föreslagna parallellsystemet kommer skapa ett ”mer ekonomiskt förhållningssätt” bland familjerna.
I Liberalernas förslag går det att välja mellan kortare föräldraledighet med fullt inkomstskydd i 360 dagar, eller 70 procents ersättning i 420 dagar.
Det tillsammans med en tidsbegränsning som gör att 80 procent av dagarna bara kan tas ut innan barnet fyller två år gör så att vägen tillbaka till arbetsmarknaden blir komprimerad.
– Det är viktigt att också titta på vad som händer efter avslutad föräldraledighet. För det är där ojämställdheten ofta slår in. Det vill säga det här med hämtning och lämning, att det ofta är kvinnor som går ner i arbetstid, vilket också påverkar, säger Gulan Avci.
– När vi tar bort möjligheten att ta ut enstaka timmar och kvartsdagar så kommer man tillbaka till arbetsmarknaden snabbare.
En föråldrad föräldraförsäkring
Gulan Avci menar att föräldraförsäkringen som den ser ut i dag, där man kan ta ut föräldraledighet tills barnet är 12 år, har vuxit bortom sitt syfte. I Liberalernas förslag begränsas möjligheten till dess barnet är skolpliktigt, alltså sju års ålder.
”Det är inte den traditionella kärnfamiljen som är normen i dag.”
– När föräldraförsäkringen kom till 1974, då var syftet att man skulle skapa jämställdhet och se till att kvinnor i högre utsträckning kom ut i sysselsättning. Vad som då var en lösning på ojämställdheten har blivit ett problem för jämställdheten, säger Gulan Avci, och fortsätter:
– Värderingar har förändrats, synen på papparollen har förändrats, det är inte den traditionella kärnfamiljen som är normen i dag och då kan vi inte ha ett system där vi finansierar föräldraförsäkringen med 42 miljarder per år som motverkar moderniteten som finns i vårt samhälle.
Enligt henne ska förslaget varken kosta mer eller mindre än vad föräldraförsäkringen i dag kostar.
– Det blir varken dyrare eller billigare. Allting är finansierat i våra förslag. Det här är inte ett sätt att skära ner på föräldraförsäkringen, säger Gulan Avci.