Liberalernas arbetsgrupp vill korta föräldraförsäkringen Liberalerna vill korta föräldraförsäkringen för att uppnå jämställdhet. Foto: Hasse Holmberg /TT

Liberalernas arbetsgrupp vill korta föräldraförsäkringen

Föräldraförsäkring En mer jämställd arbetsmarknad kan uppnås genom en kortare föräldraledighet med högre ersättning. Det föreslår Liberalerna. Flera andra aktörer vill också begränsa flexibiliteten.
Karin Bromander
1 feb 2017 | 16:35
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Föräldrar ska ha större möjlighet att skräddarsy sitt uttag av föräldraledighet, föreslår Liberalernas jämställdhetspolitiska arbetsgrupp i dag i samband med konferensen Forum för jämställdhet. Två möjliga modeller ska kunna användas: En kortare variant som ska ge hundraprocentigt inkomstskydd i 360 dagar, med dagens maxbelopp om tio prisbasbelopp. En längre ska i stället ge 70 procents ersättning i 420 dagar.

Samtidigt föreslår partiet att du som mest ska kunna kunna gå ner i deltid med högst en timme om dagen. I dag är tidsgränsen i stället två timmar per dag. Ett annat förslag är också att tidsbegränsa uttaget så att 80 procent av dagarna reserveras för tiden innan barnet har fyllt två år. Återstående dagar kan användas till utgången av det år då barnet har blivit skolpliktigt.

Ersättningstaket för vabbande ska höjas till samma nivå som för annat uttag av föräldraförsäkring, anser partiet. Det skulle vara ännu ett sätt att stimulera ett jämställt föräldraskap. I dag ligger VAB-taket på 28 000 kronor i månaden. Det borde enligt Liberalerna höjas till 37 500.

Även andra vill se en reform av försäkringen

I höstas kom ett utredningsförslag från regeringen om att ändra föräldraförsäkringen för nyanlända så att du inte ska kunna få ut alla 480 dagar om barnet är över två år vid bosättning i Sverige. Organisationer som TCO, Svenskt Näringsliv och Sveriges Kvinnolobby skrev dock i sina remissvar att föräldrarnas härkomst inte ska spela någon roll. I stället skulle flexibiliteten i föräldraförsäkringen kunna ändras för alla.

– Har man regler i ett system som vi ser bidrar till en minskad jämställdhet mellan könen, ja då måste man se över den typen av regler. Sedan ska man tänka på att i det här fallet, i den här föreslagna regeln, den är ju konstruerad så att man har tittat på hur många dagar man i normalfallet har kvar efter att barnet fyllt två år, sedan har man lagt ribban där, sa Samuel Engblom, samhällspolitisk chef på TCO till Arbetsvärlden tidigare i år.

Liberalernas förslag ska upp till omröstning på partiets kongress senare i vår. Förändringarna skulle kunna träda i kraft för de barn som föds 2020 eller 2021, menar partiet.

Karin Bromander
1 feb 2017 | 16:35

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev