Att det råder bostadsbrist i många av Sveriges städer och kommuner råder det inget tvivel om. Men i vilken utsträckning drabbas företagen och företagandet av detta?
Enligt Bo Söderberg, analyschef på Boverket, finns det ingen riktigt bra empirisk underbyggnad för påståendet att bristen på bostäder skulle försvåra företagens rekrytering.
– Men jag är övertygad om att det stämmer. Bostadsbristen sabbar för många företag. Den principiella analysen är tydlig: är det hopplöst låg omsättning på hyresrätter på en ort är det svårare att flytta dit.
Ett storstadsfenomen
Enligt Bo Söderberg är det i första hand fråga om ett storstadsfenomen.
Björn Berggren, docent och chef för avdelningen för bygg- och fastighetsekonomi på KTH, har haft kontakter med några större internationella företag som inte klarat av att skaffa bostad åt anställda i Stockholm.

Björn Berggren, docent. Foto: Press
– Ibland finns det helt enkelt ingen bostad att få tag på. I stället får de hitta lösningar med hotell, men att bo på hotell månad efter månad är inte jätteroligt. Ett annat alternativ är att hyra i andra hand, men det är svårt att hitta lägenheter centralt. Och det är inte så attraktivt för dem som flyttar hit att behöva pendla 45 minuter för att komma in till stan.
Björn Berggren bekräftar att det inte finns några siffror som visar hur bostadsbristen drabbar företagen. Däremot tvivlar han inte på att det drabbar dem.
– Absolut, det är klart att det ligger dem i fatet när de ska rekrytera, även om det är svårt att sätta en siffra på omfattningen. Tillgången till bostad är en av många faktorer som styr när man beslutar sig för att ta ett jobb. Innan man bestämmer sig tittar man så klart också på situationen utanför själva jobbet.
Finns det bättre förutsättningar någon annanstans än i Stockholm så satsar man där i stället.
Enligt Björn Berggren måste fler hyresrätter till. De som kommer hit för att jobba är ofta inte intresserade av att lägga stora pengar på en bostadsmarknad som de inte känner till, i stället vill de kunna hyra en bostad i ett eller två år.
Hur drabbas då företagen och företagsamheten av att det är svårt att rekrytera?
– Om man väljer att expandera gör man det på den marknaden där man har bäst förutsättningar. Finns det bättre förutsättningar någon annanstans än i Stockholm så satsar man där i stället.
Ett mindre företag kan inte kosta på sig att köpa en fastighet, de behöver pengarna för att växa.
Tidigare har storföretag ibland löst bostadsproblem för sina anställda genom att själva äga och förvalta fastigheter. Det tror inte Björn Berggren är en lösning för dagens unga tillväxtföretag i branschen.
– Det är ett feltänk. Entreprenörer ska inte ägna sig åt fastighetsförvaltning, det är inte deras core business. Dessutom kan inte ett mindre företag kosta på sig att köpa en fastighet, de behöver pengarna för att växa, och investera i forskning och utveckling.