När Arbetsvärlden talar med några företag om bostadsproblematiken visar det sig finnas klara skillnader beroende på var i landet de har sin bas. De har också olika lösningar på problemet: Ett företag har en anställd som pendlar från Berlin, medan ett annat hyr lägenheter där nyanställda får bo i väntan på egen bostad.
För IT-konsultföretaget Comparo i Stockholm är bostäder en stor och ständigt återkommande fråga. Comparo är ett litet företag med cirka 25 anställda som varje år rekryterar mellan fyra och sex personer. Så gott som alltid handlar det om IT-specialister med en unik kompetens, berättar vd:n Oscar Hedlund.
– Vi har en headhunter i London som letar globalt efter den här kompetensen. Han kan hitta den i Ukraina, Portugal, Indien eller var som helst på jorden. Sedan är det upp till oss att få de som har kompetensen att tycka att det ska vara attraktivt att flytta till Stockholm. Mycket är väldigt bra här, men bostadsmarknaden är en jätteutmaning.
Hur gör ni för att ordna boende åt dem?
– Vi vänder oss till andrahandsmarknaden. Men det är jättedyrt och det finns alltid en osäkerhet om när kontraktet går ut.
Kan de inte lika gärna köpa en lägenhet?
– Det kan man inte begära. Vi har exempel på de som gjort det. Men då måste de betala en väldigt hög insats, de måste kanske flytta över stora summor till Sverige vilket inte alltid är det lättaste. Det blir en stor investering, det är inte det första man vill göra om man flyttar till ett nytt land.
Och om de inte lyckas hitta bostad?
– Vi hade en person som inte hittade en lägenhet i Stockholm till rimlig kostnad och bosatte sig i Berlin i stället. Nu jobbar han hemifrån några dagar i veckan och bor på hotell när han jobbar mot kund här uppe. På tre veckor kan man få en bostad i Berlin, men var hamnar skattekronorna i sådant fall? Det är inte en vettig långsiktig lösning för Sverige och Stockholm.
Enligt Oscar Hedlund är problemet gemensamt för tillväxtföretagen i Stockholm.
– Vi är många bolag som möter den här utmaningen. Det är en situation som hämmar tillväxten.
Det är en sak med dem som ska jobba under begränsad tid, då fungerar andrahandsboende.
Även på Mölnlycke i Göteborg, som tillverkar produkter för sjukvården, känner man av rekryteringsproblem kopplade till bostadsbristen.
– Framförallt gäller det dem som flyttar hit och inte kan köpa ett eget boende. Många, framförallt de yngre, har inte byggt upp det kapital som behövs ännu för att betala för en lägenhet, säger Elisabeth Ed Widegren, HR director global marketing.
Hon leder nu ett projekt som syftar till att attrahera mer internationell kompetens till huvudkontoret i Göteborg.
– Det krävs åtgärder för att lättare få hit specialistkompetens från andra länder. Det är en sak med dem som ska jobba under begränsad tid, då fungerar andrahandsboende och lägenhetshotell. Men för att få dem att stanna i landet krävs permanenta lösningar, säger Elisabeth Ed Widegren.
I dag har vi ingen del i företaget som hjälper nyanställda med bostad, framöver kan det bli en överlevnadsstrategi.
Mats Eklöf är affärsområdeschef på IT-konsultbolaget Cybercom i Linköping. Han upplever att bostadsmarknaden börjar bli het – men att den ännu inte havererat. För Cybercoms del har bostadsbristen inte inneburit att det varit svårt att få rätt kompetens till Linköping.
– Vi har klarat det än så länge. Men jag tror att det kommer att bli ett problem redan om ett eller två år. Mycket beror på hur det går för de stora företagen här, Saab och Ericsson. Måste de locka hit ingenjörer utifrån kan det bli problem, trots att det byggs mycket just nu.
I framtiden tror han att bostad kanske blir en del i av det som ett företag som Cybercom måste kunna erbjuda för att locka nya ingenjörer.
– I dag har vi ingen del i företaget som hjälper nyanställda med bostad, framöver kan det bli en överlevnadsstrategi.
Vi hyr också ett antal lägenheter som nyanställda kan bo i tills de hittat eget boende.
I Malmö råder det just nu något av spelfeber. Spelbolaget Massive Entertainment har fått i uppdrag att göra spelversionen av Avatar och ett stort antal programmerare från andra delar av världen måste anställas.
Ändå har man inte haft problem att hitta bostäder, berättar vd:n David Polfeldt via mejl.
Hur många behöver ni anställa?

David Polfeldt, vd. Foto: Emil Langvad / TT
– Vi räknar med att behöva anställa ca 100 personer under det närmaste året. Det är programmerare, men också level och narrative designers, technical artists och många andra roller. Ungefär fyra av tio som vi anställer flyttar hit från andra länder. Främst från EU, men även från USA och Sydamerika. Våra svenska anställda kommer från hela landet, med en viss övervikt för södra Sverige eftersom flera av de ledande utbildningarna finns här.
Hur hittar ni bostäder åt dem?
– Vi håller kontakt med lokala hyresvärdar och har också använt konsulthjälp för att hitta bostäder. Vi hyr också ett antal lägenheter som nyanställda kan bo i tills de hittat eget boende.