Förhandlingar om regeringsmakten pågår mellan M, KD, L och SD.
Vilka frågor ligger på bordet inom arbetsmarknadspolitiken? TCO är oroliga för trygghetssystemen, demokratin och Sveriges internationella samarbeten. Timbro oroar sig för att arbetskraftsinvandringen kan hotas.
TCO:s ordförande Therese Svanström säger att några av de frågor TCO drev under valrörelsen handlade om trygghetssystemen. TCO:s uppfattning är att arbetslivet behöver en pågående omställning och att den främjas av om arbetstagarna är trygga.
– Just därför känner jag en oro för vad som ska hända med ersättningsnivåerna både i a-kassan och sjukförsäkringen där flera av de partier som förhandlar både krävt sänkta nivåer och bortre tidsgränser för hur länge försäkringarna ska gälla, säger hon till Arbetsvärlden en vecka efter valet.
Det skulle kunna leda till en starkare tystnadskultur i arbetslivet.
TCO: Skydda public service
En annan fråga, som enligt Therese Svanström hamnat under radarn, är föräldraförsäkringen.
– TCO värdesätter om försäkringen bidrar till jämställdhet och har föreslagit en tredelad försäkring. Nu finns tvärtom risk för förändringar i motsatt riktning som skulle motverka ett mer jämställt uttag.
Therese Svanström uttrycker också oro för vad som kan hända i ett antal frågor som har kopplingar till demokratin.
Hon nämner bland annat Moderaternas förslag om ett stärkt tjänstemannaansvar som skulle innebära hårdare påföljder för tjänstemän som anses bryta mot de policyer som arbetsgivaren slagit fast.
– Det skulle kunna leda till en starkare tystnadskultur i arbetslivet. Men även helt andra saker är illavarslande, som förslagen om neddragningar av public service. TCO har föreslagit att public service bör grundlagsskyddas.
Även när det gäller Sveriges internationella åtaganden finns skäl till oro, menar Therese Svanström.
– Det handlar om hur vi ska förhålla sig till EU-samarbetet och om det svenska biståndet.
TCO: Skjut till pengarna till kompetensutveckling
En central övergripande fråga, betonar Therese Svanström, är att den nya regeringen fortsätter att respektera den svenska partsmodellen där parterna kan komma överens om viktiga frågor, som lönenivåerna och en stor del av villkoren i arbetslivet.
– Här förutsätter jag att den nya regeringen kommer att stå upp för parternas uppgörelse om arbetsrätt och kompetensutveckling. Det handlar både om att regeringen inte gör nya ändringar av arbetsrätten och att man skjuter till de pengar som utlovats för omställning och kompetensutveckling.
På ett annat fackligt område är Therese Svanström mer orolig, det handlar om vad som händer med skyddsombuden.
– Flera saker är viktiga, tillträdesrätten för de regionala skyddsombuden och de fackliga organisationerna behåller rätten att utse regionala och lokala skyddsombuden.
På en punkt hyser Therese Svanström förhoppningar. Det handlar om att den nya regeringen ska inleda en översyn av skattesystemet.
– Ett sådant löfte fanns redan i januariavtalet, men det blev aldrig någon översyn. TCO skulle välkomna ett nytt initiativ.
Timbro: Rädda arbetskraftsinvandringen
Andreas Johansson Heinö, författare och förläggare på Timbro förlag, är särskilt oroad över vad som ska hända med arbetskraftsinvandringen från länder utanför EU.
– Det är inte bara SD utan även flera av partierna som nu förhandlar, inte minst Moderaterna, som har föreslagit åtstramningar. Ibland har det nästan låtit som om Sverige inte behöver någon arbetskraftsinvandring alls. Sedan är det förstås positivt att man ändrar i regelverket för att stävja fusket.
En annan möjlighet är att M får igenom huvuddelen av sin politik, men då kommer det att ha ett högt pris där M får betala med någon annan rejäl eftergift.
En fråga som Andreas Johansson Heinö menar blir särskilt svår att lösa i förhandlingarna är a-kassan.
– Där har SD gått ut hårt och krävt att det inte ska ske några sänkningar. Samtidigt är det en väldigt viktig fråga för Moderaterna som säger sig stå för en arbetslinje och inte en bidragspolitik.
– Kanske kommer SD och M kunna mötas på halva vägen. En annan möjlighet är att M får igenom huvuddelen av sin politik, men då kommer det att ha ett högt pris där M får betala med någon annan rejäl eftergift.
Timbro: Arbetsrätten ligger fast
En central fråga för arbetsmarknadspolitiken är den breda uppgörelsen om arbetsrätten som bygger på en uppgörelse mellan parterna. Andreas Johansson Heinö tror att den nya regeringen kommer att låta den uppgörelsen ligga fast.
– Jag kan inte se att det finns några starka krafter som vill driva igenom förändringar som skulle riskera uppgörelsen. Det har också snarast varit Centern som verkat för att förändra arbetsrätten medan Moderaterna varit mer defensiva.