Så bör TCO hantera SD: ”Gäller att skaka av sig räddhågsenheten” Erik Sellström, ordförande för Vision Region Kronoberg. Foto: Vision
Debatt

Så bör TCO hantera SD: ”Gäller att skaka av sig räddhågsenheten”

Debatt I takt med de normförskjutningar som skett innan och under valrörelsen väcks nu frågor inom fackförbunden. Ska inställningen till Sverigedemokraterna ses över? "De medlemmar som sympatiserar med Sverigedemokraterna får helt enkelt leva med att fackföreningsrörelsen inte anser att kunden alltid har rätt", skriver Erik Sellström, ordförande för Vision Region Kronoberg.
7 okt 2022 | 12:15
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Martin Linder som är ordförande i Unionen säger till Arbetsvärlden att TCO bör justera sin policy gentemot Sverigedemokraterna. Han menar att politiskt oberoende fackförbund behöver kunna bedriva påverkansarbete i de sammanhang där det gör störst nytta för medlemmarna.

Oron sprider sig bland både medlemmar och förtroendevalda. En hel del frågar sig om facken är på väg att bidra till normförskjutningen.

Det är ingen vågad gissning att vår samtid nu kommer bjuda på antifackliga vindar

Det är ingen vågad gissning att vår samtid nu kommer bjuda på antifackliga vindar, auktoritära tendenser, mer öppen rasism och diskriminering.

I en sådan tid ska facken, som de senaste tio-femton åren har ägnat sig åt att förstå och anpassa sig till individualism och ett alltmer kundorienterat samhälle, försöka finna sig själva. I värsta fall uppstår det en målkonflikt mellan att vilja vara relevant för alla för att växa i medlemsantal och att ta strid för självklarheter som demokrati och mänskliga rättigheter.

Men det gäller att skaka av sig räddhågsenheten. De medlemmar som sympatiserar med Sverigedemokraterna får helt enkelt leva med att fackföreningsrörelsen inte anser att kunden alltid har rätt när det kommer till värdegrund.

Vi står upp mot de krafter i samhället som vill inskränka våra befintliga och presumtiva medlemmars liv, rättigheter och värde. Här är fem tankar om hur TCO-facken konkret kan ta sig an den nya samtiden.

1. Möt Sverigedemokraterna där vi måste

Det kommer finnas arenor och tidpunkter där vi inte kan undvika mötet och där ska vi inte heller skygga för att ta det. Som fackliga har vi en särskild roll att spela i upprätthållandet av demokrati och mänskliga rättigheter. Den rollen ska vi ta fullt ut samtidigt som vi jobbar med att förbättra våra medlemmars löner och villkor.

2. Försvara diskrimineringslagen och beskyddet av minoriteter

En arbetsplats och ett samhälle för alla kan tyckas vara en självklarhet men är redan en stridsfråga. Här måste fackförbunden agera moralisk fyrbåk för att bevara och helst utveckla humanism och solidaritet i vår tid. Ett första drag kan vara att ta fram ett program för hur TCO ska bedriva påverkan för att stärka och utveckla diskrimineringslagen.

3. Ta strid mot korruption

Facken behöver driva på för regleringar mot korruption i samhället. Den rovdrift vi ser på offentlig sektor genom oreglerade välfärdsmarknader där politiker, PR-konsulter och ägare blandas om vartannat öppnar dörren för en urholkad tillit och moral. Detta banar väg för den som med grumliga motiv och stor plånbok vill påverka den politiska agendan inom andra områden som exempelvis arbetsmarknadens, rättssamhällets eller demokratins förutsättningar. Ett vettigt första steg är att TCO verkar för en lag om ett offentligt lobbyregister.

4. Skydda den interna demokratin och värdegrunden

Idag driver flera organisationer kampanjer för att den svenska demokratin ska grundlagsskyddas. Fackförbunden bör på ett liknande sätt sträva efter att genom stadgar stärka skyddet av sin egen demokrati och värdegrund för att undvika kuppförsök. Visst kan det låta som paranoia men sådana aktioner har genomförts av högerextrema inom föreningslivet (till exempel PeaceWorks, 2000) och risken att även fackföreningar drabbas kan inte uteslutas.

5. Mer facklig bildning och mindre marknadstänk

Visst ska fackförbunden bedriva påverkansarbete för sina medlemmars bästa men inte till bekostnad på jämlikhet, rättvisa och demokrati. Prioritera att bilda medlemmar och förtroendevalda i fackliga kärnfrågor före att produktifiera facket och medlemskapet. På så vis kan facket stå starkt i en tid där klyftorna ökar och totalitära krafter tar för sig. Facklig styrka mäts inte endast i antalet medlemmar utan också i hur pass bildade och engagerade medlemmarna är i sina egna frågor.

Erik Sellström, ordförande för Vision Region Kronoberg

Relaterad läsning

Visa artikelns 2 kommentarer
Kommentera
  1. Av Benke 7 okt 2022:

    Intressant att ni kallar era medlemmar för kunder, och att de inte alltid har rätt. Vad tänker ni göra när det blir 51 % av ”kunderna” som inte har rätt?

    • Av Erik Sellström 10 okt 2022:

      Hallå Benke.
      Ordet kunder använder jag ironiskt i den här artikeln och med referens till målkonflikten jag nämner och punkten fem i texten. Sen min poäng här att fackförbunden ska stå upp för och skydda den värdegrund man har idag och inte ängsligt fundera över hur det kan påverka medlemsrekryteringen.

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev