SD vill ha bort diskrimineringslagen Justitieutskottets nya ordförande Richard Jomshof (SD) pratar med journalister på väg mot riksdagen måndagen efter riksdagsvalet. Foto: Tim Aro/TT

SD vill ha bort diskrimineringslagen

Ny regering Avskaffa eller ändra diskrimineringslagen. Det vill justitieutskottets nya ordförande, sverigedemokraten Richard Jomshof.
3 okt 2022 | 12:01
+1
1
+1
2
+1
1
+1
0
+1
20
+1
2

 

I dagens lagstiftning finns sju grunder för diskriminering. De är kön, könsöverskridande identitet, etnisk tillhörighet, religion eller en trosuppfattning, funktionsnedsättning sexuell läggning och ålder.

Lagen ska skydda mot diskriminering av individer på dessa grunder i arbetslivet, skolan eller att till exempel att en anställd i en butik inte får diskriminera en kund.

Grunder som SD anser är helt onödiga. När partiet hade sina landsdagar i november förra året fick partistyrelsen svara på en motion som ville föra in en ny grund för diskriminering – politisk tillhörighet.

SD anser att lagen exkluderar

Partistyrelsen svarade då att man i stället vill ta bort diskrimineringsgrunderna, och se ”en enkel regel om otillbörlig särbehandling”. I partistyrelsen svar till motionen kan man bland annat läsa:

”För att ett sammanhållet och tryggt samhälle ska råda krävs att våra gemensamma resurser och krafter används för det gemensammas bästa, inte för att gynna enskilda grupper som för tillfället uppbär etablissemangets gunst.”

I helgen utsågs SD:s partisekreterare Richard Jomshof till ordförande i justitieutskottet.

Till tidningen Arbetet säger han att hans personliga åsikt är att diskrimineringslagen ska avskaffas.

Om inte det sker vill han att den ses över, eftersom paritet anser att lagen exkluderar vissa grupper.

Richard Jomsof blev själv avskedad som lärare på grund av sin partitillhörighet.

TCO diskuterar hållningen till SD

Även relationen med fackförbund och SD är laddad.

Arbetsmarknadsutskottets nya ordförande, även han sverigedemokrat, brukar ta upp frågan om hur han inte fick fortsätta sitt uppdrag som skyddsombud för Byggnads på grund av politiken.

I Svea hovrätt väntar också ett överklagande i ett fall där en SD-politiker från Kiruna blev utesluten ur Transport på grund av sitt lokalpolitiska engagemang.

LO-förbundet går längst i frågan, där man inte kan vara politiskt aktiv och samtidigt vara medlem i förbundet.

Tingsrätten ansåg att Transports stadgar inte var tillräckligt tydliga på den punkten. Och förbundet förlorade i första instans.

I dag och imorgon träffas TCO:s styrelse, där bland annat frågan om hållningen till SD ska diskuteras. Fram till nu har organisationen inte haft enskilda möten med SD, vilket är en skillnad mot hur organisationen jobbar med övriga partier.

Några förbund ser ut att ha olika inställning till hur det ska se ut framöver.

3 okt 2022 | 12:01
Om skribenten
Sandra Lund är reporter som jobbat med arbetsmarknadsjournalistik i över 15 år.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev