Märklig taktik när C och L röstar ja till minimilöner i EU Sofia Damm (KD), riksdagsledamot och gruppledare i EU-nämnden, och Sara Skyttedal (KD), europaparlamentariker.
Debatt

Märklig taktik när C och L röstar ja till minimilöner i EU

Debatt Centern och Liberalerna säger sig vara motståndare till europeiska minimilöner, men möjliggjorde ändå för regeringen att rösta ja till direktivet i måndags. Det skriver kristdemokraterna Sara Skyttedal och Sofia Damm som anser att de två partiernas hållning underminerar den svenska modellen och i ett längre perspektiv försvagar svenska intressen i EU.
9 dec 2021 | 06:00
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

I måndags enades en majoritet av EU:s medlemsstater om ministerrådets förhandlingsposition för det omskrivna förslaget till ett direktiv om europeiska minimilöner.

Det betyder att förhandlingarna mellan kommissionen, rådet och Europaparlamentet, som antog sin position för två veckor sedan, kan börja. Frankrike, som vid årsskiftet tar över ordförandeskapet i rådet, vill presentera ett färdigt direktiv till sommaren.

I en sådan situation måste Sverige tydligt markera att vi inte accepterar EU:s allt värre övertramp

Vi Kristdemokrater beklagar att Sverige var ett av de länder som röstade ja till direktivet i måndags, vilket möjliggjordes av att Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna röstade ja till regeringens linje i EU-nämnden.

Minimilönedirektivets syfte att ge arbetstagare i hela EU tillgång till minimilöner hotar vår framgångsrika svenska arbetsmarknadsmodell, som varken i rådets eller i Europaparlamentets positioner har fått något acceptabelt undantag. Europaparlamentets position – som rådets position logiskt kommer att närma sig under kompromissförhandlingarna – är tvärtom ett övertydligt exempel på vad vi Kristdemokrater under lång tid har varnat för att skulle komma att hota den svenska modellen.

I en sådan situation måste Sverige tydligt markera att vi inte accepterar EU:s allt värre övertramp vad gäller medlemsstaternas rätt att besluta om arbetsmarknads- och socialpolitiken.

Vi Kristdemokrater beklagar att Sverige var ett av de länder som röstade ja till direktivet

Att, som regeringen med stödpartier gjorde i måndags, förlita sig på att Sverige med en ja-röst kan räkna hem det franska ordförandeskapets välvilja i förhandlingarna, är inte bara naivt. Det skadar också svenska intressen i EU i ett längre perspektiv, inte minst genom den otydlighet som Sveriges regering har uppvisat sedan direktivförslaget presenterades i mars.

Från de rödgröna partierna heter det att den svenska ja-rösten ska ge oss bättre möjligheter att försvara svenska intressen i de kommande kompromisserna. Vi anser att den logiken inte går ihop. Vad den svenska regeringen gjorde i måndags var att skicka en tydlig signal om att rådets undermåliga position är acceptabel för Sverige.

Om regeringen med stödpartier verkligen vill värna den svenska modellen var det enda rimliga alternativet att, precis som Danmark också gjorde, rösta nej till direktivet i rådet.

Vi instämmer i att skuggan faller tung på Socialdemokraterna

Det är lätt att förstå varför både Centern och Liberalerna efter ja-rösterna i EU-nämnden känner ett behov av att i debattartiklar nu bolla över ansvaret för misslyckandet med minimilönerna på Socialdemokraterna. Vi instämmer i att skuggan faller tung på Socialdemokraterna, som för fyra år sedan avfärdade våra varningar om den sociala pelarens konsekvenser som ”borgerlig skrämselpropaganda”.

Centern och Liberalerna bör dock själva kunna svara på varför de sanktionerade regeringens linje i EU-nämnden, och därmed Sveriges ja till europeiska minimilöner.

Sofia Damm och Sara Skyttedal
Riksdagsledamot, gruppledare i EU-nämnden respektive europaparlamentariker, vice gruppledare för EPP-gruppen i parlamentets arbetsmarknadsutskott

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev