I dag står många personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) utanför arbetsmarknaden eller blir sjukskrivna på grund av bristande anpassningar och dåligt bemötande.
Detta drabbar särskilt kvinnor, som ofta diagnostiseras senare i livet och därför går igenom skolan och arbetslivet utan rätt stöd. Det här är en oacceptabel situation som vi i vill ändra på.
Alla har rätt till en trygg arbetsmiljö och ett jobb där de kan bidra med sin kompetens. Men verkligheten ser annorlunda ut för många med NPF-diagnoser. Vi hör gång på gång vittnesmål om arbetsplatser där kunskapen om NPF är låg, anpassningar är obefintliga och förståelsen från chefer och kollegor är bristfällig.
Resultatet? Många slåss med utmattning, sjukskrivningar och till slut utestängning från arbetslivet.
Det här är inga orimliga krav.
Som en av Sveriges största offentliga arbetsgivare måste Göteborgs Stad gå före och visa att det är möjligt att skapa en mer inkluderande arbetsmarknad. Ett exempel på något vi gjort är att vi lagt ett uppdrag i budgeten för att staden ska bli en bättre arbetsgivare för personer med NPF. Det handlar tex om att höja kunskapsnivån bland chefer och säkerställa att rätt anpassningar görs och skapa en mer flexibel och hållbar arbetsmiljö för alla.
Det här är inga orimliga krav. Det handlar om att lyssna på de erfarenheter som personer med NPF själva delar med sig av och att ta situationen på allvar. Det handlar om att se kompetensen i varje individ och skapa förutsättningar för att fler ska kunna delta i arbetslivet utan att bränna ut sig på vägen eller helt hamna utanför.
Göteborg ska vara en stad där alla har en plats, där ingen lämnas efter. Att skapa en tillgänglig arbetsmarknad är en fråga om rättvisa, men också om att ta vara på den potential och kompetens som idag går förlorad.
Nu tar vi nästa steg, för en arbetsmarknad där alla får plats och behövs.