AF:s personal offras för politiska poänger Arbetsförmedlingen i Boden är ett av de kontor som föreslås läggas ner. Arbetsförmedlingen planerar att stänga 132 kontor landet runt. Foto: Petra Älvstrand / TT

Debatt AF:s personal offras för politiska poänger

Debatt Nu sägs våra kompetenta kollegor upp från Arbetsförmedlingen. Konsekvenserna för Sverige kommer bli allvarligare än vad de politiker som nu vägrar ta ansvar har anat, skriver flera sektionsordföranden inom facket ST.
20 maj 2019

I januari så varslade Arbetsförmedlingen 4 500 personer och nu börjar uppsägningsbeskeden gå ut till våra kollegor. Beslutet att lägga ner 130 av 242 lokala kontor är redan fattat. Experter, lokalpolitiker, ledarskribenter, handikapporganisationer, småföretagare är tydliga i sin kritik mot det som sker. Det politiska ansvaret har lyst med sin frånvaro. Vissa skyller på budgeten och andra skyller på januariöverenskommelsen. Ingen vill stå upp för besluten som de har varit med och fattat.

Det är de här medlemmarna som offras för att ta politiska poänger.

Ute i landet så börjar man märka av konsekvenserna av det historiskt stora varslet. Arbetsförmedlingen utför så många fler uppgifter än att ”tvinga” folk att söka jobb. Vi som förtroendevalda inom Fackförbundet ST vet vilken kompetens som nu går förlorad.

Det är våra medlemmar som:

– har kompetensen att möta nyanlända och ge dem service på deras egna hemspråk.

– är ute på arbetsplatserna och beviljar lönebidrag till de som har olika former av funktionsvariationer.

– möter många sköra människor som precis har fått reda på att de inte längre beviljas sjukersättning trots att de fortfarande är sjukskrivna.

– hjälper småföretagen med personalbehov som större företag löser med hjälp av stora HR-avdelningar.

– hjälper föreningar att anställa personer med lönestöd. Där de annars inte har råd att rekrytera.

– utreder människors arbetsförmåga för att på bästa sätt hjälpa dem att ta sig in på arbetsmarknaden.

– utreder och tar fram underlag/statistik för att politiker, organisationer och företagare ska kunna förutse vart arbetsmarknaden är på väg.

– stöttar alla våra anställda med administration, vaktmästeri, resebokningar mm så att allas arbetstid disponeras effektivt.

– samverkar med myndigheter, kommuner m fl för att se till att fler människor som står långt ifrån arbetsmarknaden kommer ut i en egen försörjning.

Det är dessa medlemmar som genom de senaste 100 åren hjälpt till att bygga upp en framgångsrik arbetsmarknadspolitik med ambitionen att upprätthålla en låg arbetslöshet och att förhindra utslagningen på arbetsmarknaden. Det är de här medlemmarna som offras för att ta politiska poänger. Det är de här medlemmarna som efterfrågar politiker som törs kliva fram och säga att vi vill förändra arbetsförmedlingen men vi borde ha en plan innan vi skär ner. Det är vi förtroendevalda som står upp för våra medlemmar och är förbannade över vad vi ser hända på vår myndighet just nu!

Det är våra kollegor som sägs upp. Nu är det ni som politiker och medborgare som får bedöma om det här var det resultatet som ni ville se av den nya arbetsmarknadspolitiken.

Fredrik Andersson, ordf ST inom Arbetsförmedlingen

Agneta Hultman-Svensson, ordf Småland/Blekinge

Christofer Björk, ordf Skåne

Anders Wikström, ordf Göteborg/Halland

Sherko Karim, ordf Nordvästra Götaland

Margareta Carlström-Nilsson, ordf Stockholm/Gotland

Lars Johansson, ordf Norra Mälardalen

Helena Törling, ordf Västra Svealand

Roger Linde, ordf Södra Norrland

Mattias Lundgren, ordf Norra Norrland

Monica Mörtzell, ordf Nationell Service

Göran Carlsson, ordf riksklubben Arbetslivsinriktad rehabilitering

Per Samuelsson, ordf HK sektionen

Förtroendevalda inom facket ST
20 maj 2019
Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Nyheter
De viktigaste nyheterna två gånger i veckan