AF:s personal offras för politiska poänger Arbetsförmedlingen i Boden är ett av de kontor som föreslås läggas ner. Arbetsförmedlingen planerar att stänga 132 kontor landet runt. Foto: Petra Älvstrand / TT
Debatt

AF:s personal offras för politiska poänger

Debatt Nu sägs våra kompetenta kollegor upp från Arbetsförmedlingen. Konsekvenserna för Sverige kommer bli allvarligare än vad de politiker som nu vägrar ta ansvar har anat, skriver flera sektionsordföranden inom facket ST.
20 maj 2019 | 11:19
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

I januari så varslade Arbetsförmedlingen 4 500 personer och nu börjar uppsägningsbeskeden gå ut till våra kollegor. Beslutet att lägga ner 130 av 242 lokala kontor är redan fattat. Experter, lokalpolitiker, ledarskribenter, handikapporganisationer, småföretagare är tydliga i sin kritik mot det som sker. Det politiska ansvaret har lyst med sin frånvaro. Vissa skyller på budgeten och andra skyller på januariöverenskommelsen. Ingen vill stå upp för besluten som de har varit med och fattat.

Det är de här medlemmarna som offras för att ta politiska poänger.

Ute i landet så börjar man märka av konsekvenserna av det historiskt stora varslet. Arbetsförmedlingen utför så många fler uppgifter än att ”tvinga” folk att söka jobb. Vi som förtroendevalda inom Fackförbundet ST vet vilken kompetens som nu går förlorad.

Det är våra medlemmar som:

– har kompetensen att möta nyanlända och ge dem service på deras egna hemspråk.

– är ute på arbetsplatserna och beviljar lönebidrag till de som har olika former av funktionsvariationer.

– möter många sköra människor som precis har fått reda på att de inte längre beviljas sjukersättning trots att de fortfarande är sjukskrivna.

– hjälper småföretagen med personalbehov som större företag löser med hjälp av stora HR-avdelningar.

– hjälper föreningar att anställa personer med lönestöd. Där de annars inte har råd att rekrytera.

– utreder människors arbetsförmåga för att på bästa sätt hjälpa dem att ta sig in på arbetsmarknaden.

– utreder och tar fram underlag/statistik för att politiker, organisationer och företagare ska kunna förutse vart arbetsmarknaden är på väg.

– stöttar alla våra anställda med administration, vaktmästeri, resebokningar mm så att allas arbetstid disponeras effektivt.

– samverkar med myndigheter, kommuner m fl för att se till att fler människor som står långt ifrån arbetsmarknaden kommer ut i en egen försörjning.

Det är dessa medlemmar som genom de senaste 100 åren hjälpt till att bygga upp en framgångsrik arbetsmarknadspolitik med ambitionen att upprätthålla en låg arbetslöshet och att förhindra utslagningen på arbetsmarknaden. Det är de här medlemmarna som offras för att ta politiska poänger. Det är de här medlemmarna som efterfrågar politiker som törs kliva fram och säga att vi vill förändra arbetsförmedlingen men vi borde ha en plan innan vi skär ner. Det är vi förtroendevalda som står upp för våra medlemmar och är förbannade över vad vi ser hända på vår myndighet just nu!

Det är våra kollegor som sägs upp. Nu är det ni som politiker och medborgare som får bedöma om det här var det resultatet som ni ville se av den nya arbetsmarknadspolitiken.

Fredrik Andersson, ordf ST inom Arbetsförmedlingen

Agneta Hultman-Svensson, ordf Småland/Blekinge

Christofer Björk, ordf Skåne

Anders Wikström, ordf Göteborg/Halland

Sherko Karim, ordf Nordvästra Götaland

Margareta Carlström-Nilsson, ordf Stockholm/Gotland

Lars Johansson, ordf Norra Mälardalen

Helena Törling, ordf Västra Svealand

Roger Linde, ordf Södra Norrland

Mattias Lundgren, ordf Norra Norrland

Monica Mörtzell, ordf Nationell Service

Göran Carlsson, ordf riksklubben Arbetslivsinriktad rehabilitering

Per Samuelsson, ordf HK sektionen

Förtroendevalda inom facket ST

Relaterad läsning

Visa artikelns 2 kommentarer
Kommentera
  1. Av Gösta Lidh 20 maj 2019:

    Bra skrivet, kämpa vidare. Mycket märklig åtgärd från AMS-ledningen, man bör ju först utreda om det finn behov att förändringar och hur dessa skall se ut och sedan föreslå åtgärder som regering och riksdag få ta ställning till. Medverkade själv i en utredning på AMS om platsförmedlingens organisation med Ragnar Thoursie som sekreterare, jag var facklig representant för ST-AMS.

    Jobbade inom verksamheten 1964 till 1997, var bland annat ordförande i Älvsborgssektionen och ledamot i avdelningsstyrelse.

    Hälsningar Gösta

  2. Av Ing-Marie Lundin 25 jun 2019:

    Hej!
    Jag skriver under på det ni skriver.
    För närvarande är jag tjänstledig och provar annat jobb på annan statlig myndighet.
    Jag har trivs väldigt bra på Arbetsförmedlingen men när jag blev erbjuden jobb på annan ort inom Arbetsförmedlingen så kände jag mig tvungen att byta jobb för att kunna dela min fritid med familjen.
    Hör nu att mina kollegor på Arbetsförmedlingen har ett helt galet tufft uppdrag.
    Tack för att ni finns och engagerar er fackligt för oss.
    Ett särskilt tack till Roger Linde.
    Hälsningar Ing-Marie Lundin

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev