PTK, Svenskt näringsliv, IF Metall och Kommunal kommenterade i en gemensam presskonferens regeringens las-utredningar. Mattias Dahl, vice vd för Svenskt Näringsliv inledde genom att säga att det nu är upp till parterna att hålla de uppgörelser som har gjorts.
– Det kommer att bli lättare för företagen att hitta anställda med rätt kompetens, sade Mattias Dahl, vice vd för Svenskt Näringsliv.
Martin Wästfelt, ordförande för PTK:s förhandlingschefsgrupp höll med.
– Det breda stödet som finns är viktigt eftersom det är reformer som ska hålla länge på arbetsmarknaden. Reformerna ger en ökad flexibilitet för arbetsgivare och en ökad trygghet för arbetstagare, sade Martin Wästfelt.
De som valt fel får en andra chans i yrkeslivet
Han menade att reformerna som föreslås är bra för svenskt samhälle.
– Staten har tydligt sagt att de kommer att avsätta ordentligt med resurser, 7,5 miljarder per år, och att denna siffra ska räknas upp med löneutvecklingen. Det är bra och viktigt att det mitt i livet blir möjligt att få 80 procent av studiestödet under ett år. Det kommer att bidra till en ökad rörlighet på arbetsmarknaden, sade Martin Wästfelt.
Det innebär också ett bättre omställningsstöd. Veli-Pekka Säilkkälä, avtalssekreterare på IF Metall, sade att det är en historisk förändring som föreslås.
– Människor som tidigare valt fel utbildning när de var unga kommer nu att kunna hitta en ny väg på arbetsmarknaden, sade han.

Från vänster; Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare IF Metall, Mattias Dahl, vice vd Svenskt Näringsliv och Martin Wästfelt, ordförande i PTK:s förhandlingschefsgrupp,
kommenterar slutsatserna i regeringens LAS-utredning.
Foto: Fredrik Persson / TT
Fler fasta jobb och inhyrning kan minska
Veli-Pekka Säikkälä menade också att reformerna kan göra att inhyrningen från bemanningsföretag som är mycket vanlig i industrin kan minska.
– Många kan ha arbetat som inhyrda i 10-15 år på en arbetsplats och de vill inget annat än att bli anställda. Vi tror att reformerna gör att många långa inhyrningar kommer att minska.
Också Johan Ingelskog, avtalssekreterare på Kommunal var positiv till förändringarna.
– Kommunal är nöjd med det regeringen har presenterat i dag, sade han.
Särskilt mycket betyder det för Kommunals medlemmar att allmän visstidsanställning föreslås bli särskild visstidsanställning och att man blir tillsvidareanställd redan efter 12 månader.
– Det långa studiestödet är också viktigt. Man får möjlighet att studera om man har valt fel eller specialistutbilda sig ett år om man redan i dag är är undersköterska eller brandman, sade Johan Ingelskog.
Rätt kompetens avgörande på arbetsmarknaden
Parterna menade också att det är oerhört viktigt med satsningen på kompetensutveckling.
– Inga uppsägningsregler i världen kan i längden rädda dem som inte har rätt kompetens. Risken vid anställning av människor minskar och det blir tuffare konsekvenser för den som missköter sig, sade Veli-Pekka Säikkälä.
På sikt menade Mattias Dahl, vice vd Svenskt Näringsliv att förändringarna kommer att leda till fler jobb.
– Vi tror att jobben och företagen i högre utsträckning kommer att behållas i Sverige och att jobben kommer att bli fler och det är grundskälet till att vi satte oss i förhandlingar.
Det finns också förbund som är kritiska
Även om IF Metall och Kommunal är positiva, finns det kritiska röster bland övriga LO-förbund mot det som föreslås i departementsutredningarna. Fackförbunden Handels, Byggnads och Seko tillhör dem som är kritiska, skriver tidningen Arbetet. Förbunden spår en ökad otrygghet på arbetsmarknaden om regeringen driver igenom lagförändringarna som de menar ger företagen ökad makt. LO:s ordförande Susanna Gideonsson kritiserar arbetsgivares nya möjligheter att säga upp personal. Däremot är hon positiv till ett nytt studiestöd.