Bemanningsanställda piloter i strejk

Kollektivavtal Natten mellan onsdag och torsdag inleddes strejk för piloter anställda vid SAS-underleverantören Global Employer Company, samma företag som tidigare i veckan drabbades av konfliktåtgärder från kabinpersonal organiserade i Unionen.
25 feb 2016 | 15:46
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Svensk Pilotförening (SPF) kräver kollektivavtal med företaget, ett bemanningsbolag som anlitas av det brittiska flygbolaget Flybe, som i sin tur är underleverantör till SAS. Förhandlingarna har förts mellan SPF och branschorganisationen Svenska Flygbranschen. Piloterna anställda vid GEC kommer nu att lägga ned arbetet på torsdagar, söndagar och måndagar. Svenska Flygbranschen har svarat genom att varsla om lockout för SPF:s medlemmar från och med lördag 27 februari.

Förutom arbetsnedläggelse vid GEC träder också sympatiåtgärder i kraft för omkring 900 SPF-medlemmar i sex andra svenska flygbolag. De försätts i blockad mot att utföra övertidsarbete, överenskomma om att arbeta på lediga dagar och positioneringsflygas med inhyrda flygbolag.

– Ett flertal flygbolag räknar med och planerar i den dagliga verksamheten med att piloter arbetar övertid eller arbetar på ledig dag för att utföra flygningar. Även om vi inte kan bedöma exakt vilken verkan det får, räknar vi med att det medför omfattande störningar såsom förseningar eller inställda avgångar, säger Tommy Larsson, förhandlingschef i Svensk Pilotförening, i ett pressmeddelande.

Tidigare i veckan tog Unionen ut kabinpersonal vid GEC i strejk, även där på grund av strandade kollektivavtalsförhandlingar. Ett nytt avtal slöts dock redan ett dygn efter att strejken inletts på måndagen.

Medling i förhandlingarna mellan SPF och Svenska Flygbranschen har pågått sedan den 8 februari, men avslutades i dag torsdag efter att strejken påbörjats. Enligt SPF behöver vissa frågor utredas ytterligare innan parterna kan sätta sig ner vid förhandlingsbordet igen.

25 feb 2016 | 15:46

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev