2015 det fredligaste året på arbetsmarknaden på 15 år

Stridsåtgärder Fjolåret går till historien som det fredligaste året sedan Medlingsinstitutet inrättades år 2000. Inte en enda arbetsdag gick förlorad på grund av strejk eller lockout i förbundsförhandlingar.
11 feb 2016
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Endast vid två fall behövde medlare kopplas in vid förbundsavtalsförhandlingar.

I de fyra lokala konflikter om krav på kollektivavtal där stridsåtgärder bröt ut förlorades sammanlagt 67 arbetsdagar. Inräknat alla typer av arbetsnedläggelse, till exempel av politiska skäl, gick sammanlagt 234 arbetsdagar förlorade på grund av stridsåtgärder på arbetsmarknaden 2015, den lägsta siffran sedan Medlingsinstitutet inrättades. Det visar myndighetens årsrapport, som släpptes i dag torsdag.

Under året tecknade uppskattningsvis 14 000 arbetsgivare avtal direkt med fackliga organisationer eller blev bundna av kollektivavtal genom att gå in i en arbetsgivarorganisation.

Förklaringen till konfliktfriheten ligger i att så pass få avtal löpte ut under året, endast 40 stycken. 2016 löper 476 avtal ut. Tillsammans täcker de cirka tre miljoner arbetstagare i Sverige.

Här kan du läsa den fullständiga rapporten.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar