– Det finns ju en risk att våra avtalsförhandlingar går i stå om konflikt utbryter eftersom arbetsgivaren kan få fullt upp och därmed får prioritera annat. Men som det är nu finns förhandlingstider utsatta och vi håller oss till rekommendationen att följa märket, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.
Både Sveriges Ingenjörer och Unionen har tjänstemannaavtal med Sveriges Byggindustrier som gick ut den 31 mars. Unionen har sedan tidigare en överenskommelse med arbetsgivarparten om att följa industrins märke och tror inte att deras avtalsförhandlingar kommer att påverkas nämnvärt.
– Förhandlingarna löper på bra och nu när det finns ett märke tror vi att det kommer att komma avtal inom en vecka, säger Mikael Segel, förhandlingsledare för Unionens delegation Bygg-Energi-Fastighet.
Två konfliktvarsel senaste veckan
I förra veckan sade Byggnads upp avtalet med Sveriges Byggindustrier, som hade slutdatum den 31 mars. De varslade samtidigt om att cirka 2 600 medlemmar på 60 företag kan komma att tas ut i strejk den 12 april.
Till grund ligger det lönekrav om 3,2 procent som Byggnads tidigare tillsammans med övriga förbund inom 6F gått ut med i sin avtalsplattform, och att arbetsgivarna vill gå bort från det ackordssystem som finns inom bygg- och måleribranschen (även Målareförbundet har tidigare gått ut med konfliktvarsel).
Utöver det vill Byggnads se utökat huvudentreprenörsansvar, satsningar på jämställdhet, mångfald, lärlingsplatser och nyanlända, samt att förbundet får inflytande vid tvister mellan arbetsgivare och anställd om kränkt integritet. Varslet kan komma att utökas i två omgångar, den 19 och 26 april.
Arbetsgivarna ser varsel som ogiltigt
I måndags utökade förbundet sitt varsel med ytterligare 8 arbetsplatser där ett hundratal medlemmar berörs. Detta eftersom de anser att företagen Peab och NCC har förhindrat representanter från förbund tillträde för att ge medlemmar information under den pågående avtalsrörelsen. Medlemmarna skulle i så fall tas ut i strejk den 14 april.
Arbetsgivarna meddelade senare under dagen att de anser att konfliktvarslet inte har giltig grund. Förbundet har fått tillträde till arbetsplatserna för att ge information, menar de, men inte för ”att på arbetstid agitera mitt under lagt strejkvarsel”.
Är positiva till krontal
LO och Svenskt Näringsliv gick i går måndag ut med en gemensam rekommendation till de förbund som ännu inte är klara med sina förhandlingar om att industrins märke ska stå som norm, i procent och i krontal. Förbunden inom 6F svarade med att de är positiva till den del i överenskommelsen som rör en låglönesatsning. Detta efter att Livs, som i helgen slöt avtal med Svensk Handel, gjort upp om en krontalsökning om 590 kronor på ett år.
– 590 kronor mer i månaden tycker vi är bra. Men nivån 2,2 procent är för låg utifrån Riksbankens och Konjunkturinstitutets prognoser. Var vi kommer att hamna någonstans vet jag inte i dag, säger Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin till Lag & Avtal.
Han tillägger dock att de inte är tvungna att följa LO:s och Svenskt Näringslivs överenskommelse kring märket, eftersom det inte finns någon LO-samordning.
Tjänstemännen berörs inte av eventuell konflikt
Varken Unionen eller Sveriges Ingenjörer tror att deras medlemmar kommer att påverkas i någon större utsträckning om Byggnads konfliktvarsel utlöses.
– Vår utgångspunkt är att vi förhåller oss neutralt. De av våra medlemmar som direkt berörs kommer att utföra sitt jobb, men vi respekterar naturligtvis konflikten, säger Mikael Segel, Unionen.