Arbetsmiljöverkets gir om skyddsombud lättnad för fack Jessica Berlin, LO-TCO Rättsskydd, och Maria Steinberg, expert på arbetsmiljörätt har lite olika inställning till Arbetsmiljöverkets senaste bud i frågan om skyddsombudens rättigheter.

Arbetsmiljöverkets gir om skyddsombud lättnad för fack

Skyddsombud Att Arbetsmiljöverket backar från den utredning som skapat stor förvirring och lett till tvister på arbetsplatser välkomnas av fackliga jurister. Men Maria Steinberg, docent i arbetsmiljörätt, tycker fortfarande att myndigheten är otydlig.
3 mar 2023 | 12:30
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Det har gått en vecka sedan Arbetsmiljöverket formellt drog tillbaka den rättsliga utredning som, sedan den läckt ut, vållat till stor oro och lett till tvister ute på arbetsplatser.

I utredningen stod att ett skyddsombud inte har rätt att företräda en individ. Ett budskap som upprepades flera gånger.

Martine Syrjänen Stålberg.
Martine Syrjänen Stålberg.

Att myndigheten skrotar hela utredningen, tolkar TCO:s arbetsmiljöexpert Martine Syrjänen Stålberg, som att skyddsombud har den rätten. Och att myndigheten agerat förvirrat.

– Vi är positivt överraskade över att Arbetsmiljöverket fattade detta kloka beslut. Det känns skönt att framöver kunna bortse från de felaktiga utgångspunkter som fick så olyckliga effekter, skriver hon på TCO:s sajt.

”Sorgligt att inte kunna lita på Arbetsmiljöverket”

Samma tolkning gör Jessica Berlin, förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd. Hon svarar ”absolut” på frågan om Arbetsmiljöverket nu ändrat inställning.

– Det som varit så sorgligt är ju att både arbetsgivare och anställda måste kunna lita på att det som kommer från Arbetsmiljöverket verkligen stämmer. Vilket det i det här fallet inte gjorde.

Enligt henne har förbunden fått in flera tvister som rör just hindrade skyddsombud, eftersom arbetsgivare redan hade börjat använda sig av Arbetsmiljöverkets tolkning.

Tvisterna kommer nu att lösas i förlikningar, säger Jessica Berlin.

– Mitt under brinnande inflation, när konkurserna skenar, har förbunden andra ärenden att fokusera på än att se till att skyddsombuden får tillvarata även enskilda individers arbetsmiljö. Men nu kan förbunden återigen lägga kraft och energi på annat.

”En sanning med modifikation”

Maria Steinberg, docent i arbetsmiljörätt och författare till boken Skyddsombudsrätt, anser inte att beskedet från Arbetsmiljöverket är glasklart. Att Arbetsmiljöverket inte har rätt att utöva tillsyn över kapitlet om samverkan i arbetsmiljölagen kallar hon en ”sanning med modifikation”.

– Paragrafen i lagen har stöd i en ILO rekommendation, ett EU-direktiv och av riksdagen, så den rätten kan inte Arbetsmiljöverket friskriva sig ifrån.

Jessica Berlin på LO-TCO Rättsskydd anser att det som sker från och med nu är det viktiga.

– Det är en ändrad inställning i en så pass viktig fråga som fått stora proportioner. Den förflyttningen måste vi praktiker se som positiv och ta fäste vid.

3 mar 2023 | 12:30

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Länkad till från fackjuridik.se - "Arbetsmiljöverket backar om skyddsombudens roll - LO-TCO Rättsskydd AB" 12 apr 2023:
    […] https://www.arbetsvarlden.se/arbetsmiljoverkets-gir-om-skyddsombud-lattnad-for-fack/ […] - Läs hela texten här

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar