Att Arbetsmiljöverket gjort en ny tolkningen av lagen, och kommit fram till att skyddsombud inte kan företräda individer skapar en oro hos många skyddsorganisationer på olika arbetsplatser. Myndigheten anser att skyddsombudens roll är att företräda arbetstagare som kollektiv, men inte i enskilda fall
På Postnord finns en tvist som just nu pågår om just detta. En anställd anser sig vara utsatt för kränkande särbehandling.
Skyddsombud nekas insyn om kränkningar
Personen har, enligt facket ST, velat ha skyddsombudens hjälp. Men enligt ST har arbetsgivaren nekat skyddsombuden information om vad som händer i fallet.
– Vi anser ju att skyddsombud har den rätten. Annars kan de inte utföra sitt uppdrag, säger Tomas Fröstberg, ombudsman och regionalt skyddsombud på ST, som varit med och drivit ärendet på lokal nivå.
Postnord vill inte kommentera fallet så länge tvisten pågår. Inte heller vill man säga något om principen, om skyddsombud har rätt att ta del av information som rör en enskild anställd.
Och det är framför allt principen som gör Tomas Fröstberg upprörd. Enligt honom har flera arbetsgivare svängt sedan Arbetsmiljöverket tolkade om lagen.
– Det har aldrig varit ett problem tidigare, men i och med Arbetsmiljöverkets ambivalens i frågan har det här uppstått. Så länge det inte kommer ett besked kommer tvisterna att avlösa varandra.
Skyddsombud: Jag saknar rättsligt stöd att företräda en kollega
I en annan del av landet ställer sig snickaren och skyddsombudet Max Blommengren undrande till den nya tolkningen.
Han tar upp en annan föreskrift än just kränkande särbehandling, nämligen den om arbetsanpassning som kom sommaren 2021. En föreskrift är en slags handbok med bindande regler om hur lagen ska användas.
Där står inget längre om skyddsombudens medverkan i den typen av ärenden där en arbetstagare ska få någon form av anpassning i arbetet.
– Jag och många kolleger tycker det här är väldigt allvarligt.
Han säger att han ännu inte hamnat i ett läge där det prövats skarpt.
– Men skulle man komma till en tvist har jag inte längre rättsligt stöd att företräda en kollega. Det är oron, när det kommer till kritan har man inget att stå på.
Hur påverkar det ditt uppdrag?
– Skulle en arbetsgivare sätta sig på tvären blir det svårt. Vi är försvagade i arbetsanpassningen, eftersom det inte står längre att man får vara med.
– Utvecklingen är det som är värst. Vi har politiker som vill försvaga oss. Och så börjar det med en föreskrift om arbetsanpassning. Vad blir det nästa gång? Det är vad man mest rädd för, att man som skyddsombud inte ska kunna företräda sina kolleger längre.
Arbetsvärlden har under en längre tid försökt få ett besked från Arbetsmiljöverket hur myndigheten ställer sig i frågan. Men ännu inte fått svar.
Det senaste svaret från presstjänsten är att myndigheten för ”en dialog med parterna och skulle det behövs klargörande kommunikation i frågan så ska vi naturligtvis titta på det”.