Tvist om skyddsombud på Postnord efter Arbetsmiljöverkets svängning På Postnord finns en konflikt om skyddsombud får företräda individer efter Arbetsmiljöverkets ändrade tolkning. Foto: Jessica Gow / TT

Tvist om skyddsombud på Postnord efter Arbetsmiljöverkets svängning

Skyddsombud Medan Arbetsmiljöverket dröjer med besked om skyddsombud kan företräda en individ, är det redan ett faktum på olika arbetsplatser i landet. ”Det har aldrig varit ett problem tidigare men i och med Arbetsmiljöverkets ambivalens har det blivit det”, säger Tomas Fröstberg, ombudsman på ST.
17 feb 2023 | 11:45
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0

Att Arbetsmiljöverket gjort en ny tolkningen av lagen, och kommit fram till att skyddsombud inte kan företräda individer skapar en oro hos många skyddsorganisationer på olika arbetsplatser. Myndigheten anser att skyddsombudens roll är att företräda arbetstagare som kollektiv, men inte i enskilda fall

På Postnord finns en tvist som just nu pågår om just detta. En anställd anser sig vara utsatt för kränkande särbehandling.

Skyddsombud nekas insyn om kränkningar

Personen har, enligt facket ST, velat ha skyddsombudens hjälp. Men enligt ST har arbetsgivaren nekat skyddsombuden information om vad som händer i fallet.

– Vi anser ju att skyddsombud har den rätten. Annars kan de inte utföra sitt uppdrag, säger Tomas Fröstberg, ombudsman och regionalt skyddsombud på ST, som varit med och drivit ärendet på lokal nivå.

Postnord vill inte kommentera fallet så länge tvisten pågår. Inte heller vill man säga något om principen, om skyddsombud har rätt att ta del av information som rör en enskild anställd.

Och det är framför allt principen som gör Tomas Fröstberg upprörd. Enligt honom har flera arbetsgivare svängt sedan Arbetsmiljöverket tolkade om lagen.

– Det har aldrig varit ett problem tidigare, men i och med Arbetsmiljöverkets ambivalens i frågan har det här uppstått. Så länge det inte kommer ett besked kommer tvisterna att avlösa varandra.

Skyddsombud: Jag saknar rättsligt stöd att företräda en kollega

I en annan del av landet ställer sig snickaren och skyddsombudet Max Blommengren undrande till den nya tolkningen.

Han tar upp en annan föreskrift än just kränkande särbehandling, nämligen den om arbetsanpassning som kom sommaren 2021. En föreskrift är en slags handbok med bindande regler om hur lagen ska användas.

Där står inget längre om skyddsombudens medverkan i den typen av ärenden där en arbetstagare ska få någon form av anpassning i arbetet.

– Jag och många kolleger tycker det här är väldigt allvarligt.

Han säger att han ännu inte hamnat i ett läge där det prövats skarpt.

– Men skulle man komma till en tvist har jag inte längre rättsligt stöd att företräda en kollega. Det är oron, när det kommer till kritan har man inget att stå på.

Hur påverkar det ditt uppdrag?
– Skulle en arbetsgivare sätta sig på tvären blir det svårt. Vi är försvagade i arbetsanpassningen, eftersom det inte står längre att man får vara med.

– Utvecklingen är det som är värst. Vi har politiker som vill försvaga oss. Och så börjar det med en föreskrift om arbetsanpassning. Vad blir det nästa gång? Det är vad man mest rädd för, att man som skyddsombud inte ska kunna företräda sina kolleger längre.

Max Blommengren

Arbetsvärlden har under en längre tid försökt få ett besked från Arbetsmiljöverket hur myndigheten ställer sig i frågan. Men ännu inte fått svar.

Det senaste svaret från presstjänsten är att myndigheten för ”en dialog med parterna och skulle det behövs klargörande kommunikation i frågan så ska vi naturligtvis titta på det”.

17 feb 2023 | 11:45
Om skribenten
Sandra Lund är reporter som jobbat med arbetsmarknadsjournalistik i över 15 år.

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Av Bengt Johansson 6 mar 2023:

    Arbetsmiljöverket har verkligen inte rosat marknaden det senaste året då de bland annat körde över sin egen utredare i frågan om Munskydd. Tack vare Uppdrag granskning fick åtminstone utredaren tillbaka sitt arbete men hennes karriärmöjligheter inom arbetsmiljöverket är sannolikt uttömda. Myndigheter som så enkelt blir överkörda av bl.a. SKR och Region Stockholm bör hårdgranskas och ett utbyte av ledningen vore en självklarhet men det hände inte. I denna fråga om skyddsombudens rättigheter har arbetsmiljöverket i vanlig ordning enbart lyssnat på en part, arbetsgivarna! Tystnadskulturen breder ut sig i inom svenska myndigheter och har så gjort en längre tid!!

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev