Arbetsmiljöverket utreder skyddsombudens roll Nu ser Arbetsmiljöverket över skyddsombudens roll, igen. Foto: Naina Helén Jåma / TT

Arbetsmiljöverket utreder skyddsombudens roll

Skyddsombud Arbetsmiljöverket ska se över rättsläget, ännu en gång, när det kommer till skyddsombudens medverkan i individärenden.
22 nov 2022 | 10:44
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
2

Efter den infekterade frågan om Arbetsmiljöverkets tolkning av skyddsombudens uppdrag, ser nu myndigheten återigen över rättsläget där.

Något som Arbetarskydd rapporterade under måndagen, där det stod att verket nu tillsätter en arbetsgrupp i ärendet.

Det handlar om det rättsliga dokument som Arbetsvärlden tagit del av.

Där framgår att myndighetens syn på skyddsombud är att de alltid företräder en grupp, och därmed saknar rättsligt stöd att representera en individ.

Det här har väckt starka reaktioner på såväl arbetsplatser som hos jurister.

Arbetsmiljöverket: ”Det är en misstolkning”

Men enligt Sonya Aho på Arbetsmiljöverkets presstjänst handlar det inte om en arbetsgrupp, utan om att chefsjuristen på myndigheten ska ”titta närmare på frågan”.

Går ni till botten med det nu?
– Vi säger inte att de inte får vara med, det är en misstolkning. Vi ser gärna att skyddsombuden är med. Men vi ska titta på det rättsliga läget, om man kan kräva att ett skyddsombud alltid ska vara med. För det är en tolkningsfråga.

Enligt Sonya Aho kommer det här att ta ett par veckor, sedan ska chefsjuristen återkoppla vad myndigheten kommer fram till denna gång i det så kallade partssamrådet, där bland annat TCO deltar.

 

22 nov 2022 | 10:44

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev