”Arbetsmiljöverket har inte tagit till sig några fackliga synpunkter” Fyra chefer får lämna sina tjänster efter år av samarbetssvårigheter på Arbetsmiljöverket. Foto: Naina Helén Jåma / TT

”Arbetsmiljöverket har inte tagit till sig några fackliga synpunkter”

Arbetsmiljöverket fortsätter arbetet med nya föreskrifter för arbetsmiljön utan hänsyn till den fackliga kritiken mot utformningen. På fredagens samrådsmöte med parterna fick facket inte ens återkoppling på sina viktigaste invändningar, enligt Martine Syrjänen Stålberg, TCO.
Carl von Scheele
20 feb 2023 | 07:00
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Från den fackliga sidan har TCO tillsammans med LO, Saco, PTK och OFR avstyrkt den nya regelstruktur som Arbetsmiljöverket arbetar med. Dagens över 60 föreskrifter ska bantas ner till 15 och dessa ska vara klara i september. Då ska myndighetens ledning fatta beslut om den nya utformningen.

Fredagens samrådsmöte är det ena av två inför det viktiga beslutet i höst. Ett andra möte hålls i mars. Sedan ska de nya föreskrifterna börja tillämpas från september 2024.

– Samrådsmötet kändes mer som ett informationsmöte. Vi fick ingen genomgång av ändringar och inga svar på våra invändningar, säger Martine Syrjänen Stålberg, arbetsmiljöexpert på TCO.

Ingen tid för frågor

Dessutom fanns inte tillräckligt med tid för den som ville ställa frågor. Martine Syrjänen Stålberg tvingades därför återvända hem till kontoret med en mängd oställda frågor i bagaget.

Martine Syrjänen Stålberg, TCO

Det verkar inte som att Arbetsmiljöverket har tagit till sig något av dessa synpunkter. Texterna ser likadana ut som tidigare.

På mötet fick parterna ta del av en mindre del av de nya föreskrifterna, bland annat den för tjänstemän viktiga föreskriften om systematiskt arbetsmiljöarbete. Resten ska behandlas på mötet i mars.

TCO-förbunden har lagt mycket fokus på just det systematiska arbetsmiljöarbetet, som är viktig för tjänstemännens vardag på jobbet. Bland annat har man varit orolig för de strykningar som har gjorts i de allmänna råd som följer föreskriften.

Facken har avstyrkt ändringar

I den nya versionen har inte särskilt mycket förändrats enligt fackets förslag, konstaterar Syrjänen Stålberg.

– Då vill jag påminna om att alla arbetstagarorganisationer har avstyrkt och sagt nej till den här utformningen och konstaterat att den inte blir bra.

Framför allt vill inte den fackliga sidan att Arbetsmiljöverket tar bort sådant som fungerar i dagens föreskrifter och råd, och där det finns en praxis i hur man ska tolka dem och agera på arbetsplatserna.

– Det verkar inte som att Arbetsmiljöverket har tagit till sig något av dessa synpunkter. Texterna ser likadana ut som tidigare.

”Mötet med parterna positivt”

Arbetsvärlden har sökt Arbetsmiljöverkets chefsjurist Eva Nilsson för en kommentar till dagens möte. Hon har tidigare i en intervju i december hävdat att parterna skulle få igenom en hel del av de förslag och krav som framförts i remissvaren som lämnades in i höstas. Självklart lyssnar vi och tar till oss vad parterna återkopplar till myndigheten, sa hon i intervjun.

På fredagen ville Eva Nilsson inte svara på frågor utan mejlade till Arbetsvärlden, att hon uppfattade mötet med parterna som ”positivt inför processen som nu fortsätter”.

Eva Nilsson, Arbetsmiljöverket.

Två av TCO:s viktigaste invändningar är att det nya regelverket är skrivet för arbetsgivarna och i deras perspektiv. De är visserligen ansvariga för arbetsmiljön, men reglerna är också en skyddslagstiftning för de anställda. Därför har skyddsombuden en framträdande roll på arbetsplatserna och samverkan mellan dem och arbetsgivarna är en hörnsten i den lokala bevakningen av arbetsmiljön, resonerar TCO.

Från den fackliga sidan är man kritisk mot de många strykningarna i de nuvarande texterna om samverkan och som i dag till stor del finns i de allmänna råden. Med svagare skrivningar på detta område osynliggörs skyddsombudens roll

Carl von Scheele
20 feb 2023 | 07:00

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev