Löneutvecklingen avtar ofta efter 60 års ålder, trots att bristen på utbildad arbetskraft är stor på svensk arbetsmarknad. Efterfrågan på civilingenjörer är mycket stor, trots detta syns inte det i äldre ingenjörers lönekuvert. Det menar Sveriges Ingenjörer i en ny rapport, ”65 plus ska inte gå minus”.
Den som fortsätter arbeta efter 65 års ålder får normalt inte heller några fler insättningar till tjänstepensionen. Genom lägre arbetsgivaravgifter och utan fortsatta inbetalningar till tjänstepensionen tjänar arbetsgivarna på det sättet hundratusentals kronor om året på en anställd ingenjör som har passerat 65, ett ökat utrymme som den enskilda arbetstagaren enligt Sveriges Ingenjörer inte får del av.
För arbetsgivarna blir det här rea på erfaren ingenjörsarbetskraft, skriver man i rapporten.
Vad ska man då göra åt detta?
– Vi menar ju att man kan använda utrymmet antingen till att höja lönerna för de som fortsätter att arbeta, det andra alternativet är att betala in längre till tjänstepensionen ITP1, säger förbundets specialist på pension och försäkring, Stefan Jansson, till Arbetsvärlden.
– Det är ju brist på kompetens och det måste till ett incitament för ingenjörerna att fortsätta arbeta. Tjänstepension är ju uppskjuten lön men vi ser inte att det blir någon löneutveckling för den här gruppen, den saktar ju ner redan långt innan 65, och de tuffar ju på med de villkor de redan har haft tidigare.
Enligt Stefan Jansson har inte så många medlemmar reflekterat över detta tidigare.
Tjänstepension är ju uppskjuten lön men vi ser inte att det blir någon löneutveckling för den här gruppen, den saktar ju ner redan långt innan 65
I rapporten har Sveriges Ingenjörer räknat på tre exempel, där exemplet Gunilla, som är civilingenjör i kemiteknik, har en månadslön på 66 000 kronor vid 65. Om hon arbetar efter 65 sparar arbetsgivaren totalt 269 796 kronor på årsbasis på sänkta arbetsgivaravgifter och obefintliga inbetalningar till tjänstepension (för fler exempel, se faktarutan sist i artikeln).
– Till skillnad från LO-sidan där man nu har kommit överens om att från nästa år betala in till tjänstepensioner tidigare, från 22 års ålder, kan våra ingenjörer knappast vara snabbare in på arbetsmarknaden än vid 25, det är därför vi satsar på att det här ska komma i slutet av arbetslivet i stället. Sedan är det kanske egalt om man tar löneökning eller mer inbetalningar till tjänstepensionen.
Förhandlar just nu om förändringar
Men en förändring av inbetalningar till tjänstepensionen högre upp i åldrarna kan vara på gång. Enligt PTK pågår just nu förhandlingar om att höja åldersgränserna för inbetalningar till tjänstepensionen i kollektivavtalet för privata tjänstemän.
– Vi vill höja åldersgränserna, men jag kan inte säga mer än så, säger PTK:s pensions- och försäkringsexpert Dan Wallberg. Vi är mitt i förhandlingarna med arbetsgivarna.
Ett sätt att själv få ta del av arbetsgivarnas nedsättningar av arbetsgivaravgifterna är i stället att starta eget efter 65, något som många ingenjörer också gör. Enligt rapporten är 40 procent av de yrkesverksamma ingenjörerna vid 67 års ålder företagare, vid 69 är det varannan.
Så mycket tjänar arbetsgivaren – tre exempel
Sveriges Ingenjörer har tagit fram tre typfall på arbetsgivarnas vinster.
Lina
Lina arbetar som högskoleingenjör i privat sektor. Lön: 50 000 kronor per månad vid 65 år. Om hon arbetar efter 65 sparar arbetsgivaren 3 685 kronor på att inte betala in tjänstepension, arbetsgivaravgiften minskar med 10 605 kronor i månaden året därpå. Total besparing för arbetsgivaren: 171 480 kronor per år. (Utökat jobbskatteavdrag för arbetstagaren från 66 års ålder: plus 31 764 kronor per år, skattetabell 30, reds anm.)
Johan
Johan arbetar som elektronikingenjör. Lön: 58 000 kronor vid 65 år. Om han arbetar efter 65 sparar arbetsgivaren 6 085 kronor på att inte betala in tjänstepension, arbetsgivaravgiften minskar med 12 302 kronor i månaden året därpå. Total besparing för arbetsgivaren: 220 644 kronor på årsbasis. (Utökat jobbskatteavdrag för arbetstagaren: plus 29 244 kronor per år, skattetabell 30, reds anm.)
Gunilla
Gunilla är civilingenjör i kemiteknik. Månadslön: 66 000 kronor vid 65. Om hon arbetar efter 65 sparar arbetsgivaren 8 485 kronor på att inte betala in tjänstepension, och arbetsgivaravgiften minskar med 13 998 kronor året därpå. Total besparing för arbetsgivaren: 269 796 kronor på årsbasis. (Utökat jobbskatteavdrag för arbetstagaren från 66 års ålder: plus 26 496 kronor i månaden, skattetabell 30, reds anm.)
Källa: Sveriges Ingenjörer samt Skatteverkets skattesimulering.