Arbetare med yrken som försvinner riskerar tidigare död Kvinnor i minskande yrken riskerar att dö tidigare. Foto: Pressens Bild / TT

Arbetare med yrken som försvinner riskerar tidigare död

Arbetstagare med förvinnande yrken riskerar att dö tidigare. För kvinnor ökar risken att dö i självmord eller alkohol- och drogrelaterade orsaker medan män riskerar att dö i hjärt- och kärlsjukdomar.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Lågavlönade i yrken som försvinner eller minskar löper 20–24 procents högre risk att dö tidigare jämfört med lågavlönade som har arbetat i yrken som inte är på väg bort. Det visar en ny studie från IFAU.

Arbetare inom minskande yrken riskerar att dö inom 30 år enligt rapporten.

Det handlar om yrken som minskar eller försvinner till följd av den automatisering och tekniska utvecklingen i samhället. På så sätt byts människor ut mot maskiner och vilket gör att efterfrågan inom vissa yrken minskar. Det kan vara exempelvis växeltelefonister, montörer och maskinskrivare.

– Det är i linje med tidigare forskning som visar att de som från början är lägst betalda i sitt respektive yrke är mest sårbara, säger Sofia Hernnäs som står bakom rapporten i ett pressmeddelande.

Kvinnor värst drabbade

Kvinnorna stack ut, där ökade risken med 37 procent att dö i självmord eller av alkohol- och drogrelaterade orsaker jämfört med kvinnor i yrken som inte minskade.

För män ökade risken att dö i hjärt- och kärlsjukdomar med 7 procent jämfört med män med icke-minskade yrken.

Studien är baserad på amerikanska data om yrkesminskningar mellan 1985–2016 och har kombinerats med svenska data från dödsorsaksregistret 1986–2015.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar