3 av 10 chefer vill få bort distansarbete Många chefer uppger nu att de vill få tillbaka anställda till arbetsplatsen. Foto: Pontus Lundahl / TT

3 av 10 chefer vill få bort distansarbete

Distansarbete Många anställda vill kunna fortsätta jobba på distans. Men på grund av lågkonjunkturen svarar en tredjedel av cheferna i en Linkedin-undersökning att man vill få bort distansarbetet. Dessutom kan friskvårdsbidrag dras in.
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0

Det är nätverksföretaget Linkedin som gjort en undersökning bland högt uppsatta chefer över hela världen som finns på sajten. De har fått svara på olika frågor kopplat till hur de planerar för lågkonjunkturen.

Drygt 2 900 chefer har svarat. Av dem är 100 svenska.

Och av dem svarar 31 procent att de planerar att be medarbetare komma tillbaka till kontoret.

Linkedin har också sett bland de jobb som annonseras ut på sidan, att färre arbetsgivare erbjuder distansarbete under 2021 och 2022.

Det är något paradoxalt att chefer väljer att dra in på möjligheten att jobba hemma när så många medarbetare värderar det så högt.

Samtidigt som trycket är högre från jobbsökande människor på de jobb som just erbjuder distansarbete.

Indragen friskvård och kompetensutveckling

Dessutom svarar 34 procent av de svenska cheferna att friskvårdsbidrag kan komma att dras in, eller minska när budgeten blir tajtare.

63 procent svarar att de tänker begränsa medarbetarnas möjligheter till kompetensutveckling. 25 procent har redan påbörjat det arbetet.

– Det är något paradoxalt att chefer väljer att dra in på möjligheten att jobba hemma när så många medarbetare värderar det så högt. Eller att de planerar att begränsa friskvårdsbidraget när de samtidigt är oroliga över välmående.

– Det är tydligt att det finns en diskrepans mellan de åtgärder som chefer överväger och de effekter som de vill uppnå. Tyvärr riskerar detta att ha en negativ påverkan på medarbetares motivation och psykiska hälsa, vilket i det långa loppet kommer innebära högre kostnader för arbetsgivarna”, säger Lisa Gunnarsson, Nordenchef på Linkedin i ett pressmeddelande.

 

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar