Omställningsstöd dröjer – CSN: ”Sök vanligt studielån i stället” Annika Fahlander, CSN, säger att de inte var beredda på att så många skulle söka omställningsstudiestödet. Foto: CSN

Omställningsstöd dröjer – CSN: ”Sök vanligt studielån i stället”

Med mindre än en vecka kvar till terminsstart är det bara en dryg procent av ansökningarna som fått klartecken för nya omställningsstudiestödet. Den som inte kan vänta på besked får nu rådet av CSN att söka vanligt studiemedel eller skjuta upp studierna.
Rickard Jakbo
11 jan 2023 | 07:00
+1
1
+1
2
+1
1
+1
4
+1
21
+1
4

Det nya studiestödet för vuxna som arbetar och vill skola om sig är mycket eftertraktat, och anstormningen av ansökningar har lett till långa handläggningstider.

Med bara någon eller några veckor kvar till att högskolekurserna startar har bara 350 ansökningar fått ja av CSN. Det är 1,5 procent av de 23 000 ansökningar som kommit in.

Myndigheten har anställt 70 handläggare för att arbeta med det nya stödet, men de har inte riktigt hunnit med. Totalt har CSN hunnit avgöra drygt 4 500 ärenden sedan ansökningarna började komma in 1 oktober.

Har ni sett någon ljusning vad gäller handläggningstiderna?

– Både och kan man säga. Det fortsätter att ta tid för det är ett komplext regelverk och vi måste inhämta information från andra myndigheter och även omställningsorganisationerna, säger Annika Fahlander som är avdelningschef för CSN:s utbetalningsavdelning.

Andelen som får ja kommer att öka

Det går dock fortare nu än i början, framhåller hon.

– I början kom det in många ansökningar där man chansade lite i ansökan. Vi ser att det kommer in färre sådana nu och att andelen ja kommer att öka.

Hur många av dem som ansökt i god tid bedömer ni kommer att få besked innan januari månads utgång?

– Det går inte riktigt att svara på. Det var så många som sökte i början, men vi tror att vi kommer få en bättre bild av detta snart och vi jobbar på så snabbt vi bara kan. Vi hanterar ärenden i turordning från det att man ansökt. De som får snabbast besked är främst de som sökte först.

Överväg att ansöka om vanligt studiemedel i stället

Annika Fahlander, CSN

Hur ska då de som kommit in på utbildningarna för vårterminen men ännu inte fått besked om stöd tänka? Annika Fahlander poängterar att omställningsstudiestödet betalas ut retroaktivt från studiernas startdatum, om ansökan går igenom. Hon ger också några råd till dem som svävar i ovisshet.

–  Man måste ta ställning till om man törs vänta på beskedet. Skulle den som sökt känna att man inte kan vänta på besked längre kan denne överväga att ansöka om vanligt studiemedel i stället, eller att söka inför nästa termin, säger hon. 

Att så många ännu inte fått besked är det enligt plan, eller ett sorts misslyckande för det nya systemet?

– Det som inte gått enligt plan är det stora antalet sökande, om det hade varit i linje med prognosen hade det gått bättre och enligt vår plan, säger chefen för myndighetens utbetalningsavdelning.

Stöd till dem utan kollektivavtal dröjer

Det är flera saker som ska utredas. CSN måste till exempel få in en aktuell SGI-beräkning, alltså den sökandes sjukpenninggrundande inkomst, från Försäkringskassan. Denna ligger sedan till grund för hur stort belopp den studerande ska få i stöd. Man måste också få in uppgifter från arbetsmarknadens parters omställningsorganisationer som hjälper de sökande i processen.

– Vi är i början av ett nytt stöd och vi håller på att utforma praxis. Det är viktigt att det blir rätt, säger Annika Fahlander.

För sökande som inte jobbar på arbetsplatser med kollektivavtal tar handläggningen ännu längre tid. De har nämligen ännu inte fått tillgång till de stödtjänster som utlovats. Tanken var att en ny statlig omställningsorganisation skulle hjälpa dem i ansökningsprocessen, men Kammarkollegiets upphandling av vilka företag som ska utföra dessa stödtjänster har tillfälligt stoppats genom överklaganden.

Måste själva bedöma arbetsmarknaden

Förvaltningsrätten i Stockholm uppger till Arbetsvärlden att det nu finns ett förslag till domstolsbeslut i upphandlingsärendet, och att målet troligtvis avgörs i januari, men att de inte kan lova något. Fram tills dess att målet avgörs i domstol måste egenföretagare och anställda utanför kollektivavtalen själva bedöma både arbetsmarknaden och sina möjligheter att få stödet och skriva egna yttranden.

– Vi märker att det tar lite längre tid att utreda dem, säger CSN:s avdelningschef.

Vad är det ni måste göra extra för dem som står utanför kollektivavtalen ?

– Det kan handla om att vi bedömer arbetsmarknadens behov, men också hur det ser ut för individen och om utbildningen stöttar dem.

Fakta: Omställningsstudiestödet

Ett nytt offentligt omställningsstudiestöd infördes den 1 oktober 2022 i syfte att stärka arbetstagares ställning på arbetsmarknaden. Det är ett statligt stöd som ingår i det omställningspaket som arbetsmarknadens parter kom överens om, och som gav arbetsgivare möjligheten att lättare att säga upp folk. I gengäld fick facken igenom förbättrade omställningsmöjligheter för personer med arbetslivserfarenhet mitt i livet. Omställningsstudiestödet kommer för de flesta att uppgå till minst 80 procent av lönen, men kan vara mer generöst för vissa grupper. För 2023 är budgeten satt till cirka 1,3 miljarder kronor och CSN godkänner ansökningar så långt pengarna räcker. CSN räknar med att stödet räcker till cirka 9 000 personer, om alla som får stödet tar ut fullt belopp på heltid. Planen är att stödet kommer att byggas ut med ytterligare 2,8 miljarder kronor i regeringens budget för 2024. Källa: CSN, Saco

Rickard Jakbo
11 jan 2023 | 07:00

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Länkad till från rickardjakbo.se - "Omställningsstudiestöd – guide till minst 20 papp/mån. – Rickard Jakbo – frilansjournalist" 21 mar 2023:
    […] som sökte inför vårterminen, den första terminen med stödet, har inte fått några pengar. CSN uppmanade under en period till och med målgruppen att söka vanligt studiestöd i […] - Läs hela texten här

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev