Veronica Nilsson, Europafacket: ”Nu är jag rädd att Le Pen vinner”

USA-valet − Man skyller ofta på globaliseringen, men det handlar om den politik som bedrivs. Det säger Europafackets vice generalsekreterare apropå stämningarna i USA-valet.
Veronica Nilsson, Europafacket: ”Nu är jag rädd att Le Pen vinner”
Veronica Nilsson, Europafacket. Foto: Europafacket
9 nov 2016 | 11:57
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Veronica Nilsson är Europafackets vice generalsekreterare.

Hur ser du på valet av Donald Trump till USA:s president?

Europafacket har ingen åsikt utan respekterar demokratiska beslut. Men personligen kan jag beklaga att han vann. Det är skrämmande. Nu är jag rädd att Le Pen kommer vinna i Frankrike. Det är ofattbart med den kvinnosyn Donald Trump visat upp, och att han inte har respekt för demokratin genom att inte hävda att han inte skulle respektera valresultatet.

Vad innebär hans seger för facket?

Det blir inte enklare för det amerikanska facket att försvara arbetares rättigheter. Traditionellt har ju det demokratiska partiet representerat fackliga ståndpunkter.

Detta var ett anti-etablissemangsval. Vilka lärdomar kan facket dra?

Lärdomarna gäller främst politikerna. Människor får mindre pengar i plånboken och är inte nöjda. I Europa finns ett missnöje med den politik som bedrivs. Företagen kommer undan skatt, samtidigt som man skär ner på löner och offentliga tjänster. Jag får fundera mer på vad facket kan lära sig. Visst finns det människor som ser oss som etablissemanget, men facket kämpar för arbetstagarnas villkor. Vi har lämpat mot åtstramningar. Vi försöker framföra till politikerna att de måste lyssna.

Man skyller ofta på globaliseringen, men det handlar om den politik som bedrivs. Man hade kunnat bedriva en annan politik.

9 nov 2016 | 11:57
Om skribenten
Chefredaktör

Relaterad läsning

Ämnen:
#usa-val
Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev