Theresa May vill lämna EU:s tullunion Theresa May håller sitt efterlängtade tal om Brexit. Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth, pool

Theresa May vill lämna EU:s tullunion

Brexit Storbritannien ska lämna EU:s inre marknad – men hoppas ha ”största möjliga” tillgång till den – och ska lämna tullunionen. Det är några punkter i det tolvpunktsprogram som Storbritanniens premiärminister Theresa May presenterade i dagens Brexit-tal under devisen ”A global Britain”.
17 jan 2017 | 17:21
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Theresa May varnade för att EU har en hel del på att förlora om man inte når en överenskommelse med Storbritannien, medan Storbritannien fortfarande har flera starka marknader att vända sig till.

Om två månader tänker Storbritanniens premiärminister aktivera Artikel 50 och därmed påbörja utträdesprocessen som hon hoppas ska vara genomförd inom två år.

Istället för medlemskap i EU vill hon under den tiden upprätta ett självständigt ”partnerskap” med förhoppning om att ha största möjliga tillträde till den inre marknaden utan att betala medlemsavgifter till EU.

I talet presenterade Theresa May tolv punkter för Brexit, som inkluderade ett samarbete för bekämpning av gränsöverskridande brott och terrorism, och att lämna tullunionen.

Göran Zettergren, senior ekonom med ansvar för EU-frågor på TCO, tycker inte att mycket var nytt i talet men att Theresa May gör en insats för att ingjuta trygghet i de egna leden.

”Det vore givetvis väldigt skadligt för Europa om man gjorde väldigt dåliga villkor för Storbritannien av det skälet.”

– Tullunionen var möjligen något nytt, att de inte ens kan vara med i tullunionen om de vill förhandla fram egna frihandelsavtal. Det vet jag inte om jag har hört förut, säger Göran Zettergren.

Hur realistiskt är det att Storbritannien får sin lösning?

– Theresa May har rätt i att det ligger i både Europas och Storbritanniens intressen att man kommer överens i den här frågan. För vissa europeiska länder är Storbritannien en viktig handelspartner. När man lyssnade på Theresa May fick man känslan av att det var viktigare för EU än för Storbritannien, och det tror jag däremot inte på, säger Göran Zettergren.

– Sedan är det ett problem om man ska straffa Storbritannien för att avskräcka andra från att lämna unionen. Den tanken dyker nog upp då och då i Europa. Att man är rädd för att om det går för enkelt för Storbritannien och blir för bra villkor, att andra länder kan frestas att följa efter.

Någonting som skulle kunna slå tillbaka på EU, enligt Göran Zettergren.

– Det vore givetvis väldigt skadligt för Europa om man gjorde väldigt dåliga villkor för Storbritannien av det skälet.

Theresa May refererade också till Donald Trump om att Storbritannien stod först i kö för handelsavtal med USA. Hur påverkas Storbritanniens förhandlingssits med Trump?

– Trump säger väldigt mycket men står han för det han säger? Jag tror att Trump är ett oskrivet kort och var han kommer sluta någonstans vet jag inte. Jag skulle inte våga dra några stora växlar på det. Sedan är det givetvis alltid bra i sådana här sammanhang att få en ryggdunk.

Om man ska sätta detta i relation till Sverige, hur kan Sverige påverkas av Brexit-processen?

– Storbritannien är en viktig handelspartner för Sverige och har också varit en viktig allierad i EU. Det är ganska få människor i Sverige som gillar den här utvecklingen så att säga. De allra flesta av oss hade nog velat ha kvar Storbritannien i EU, det är i alla fall min uppfattning.

Finns en chans att Storbritannien blir kvar trots allt?

– Det kan jag inte bedöma men om man antar att Storbritannien fick en väldigt dålig överenskommelse med EU och det drar ut på tiden och Labour väljer att ompröva det här beslutet i en ny folkomröstning – då är det inte otänkbart.

– Det ligger väl inte i korten idag men man vet aldrig vad som kommer hända och de här förhandlingarna kan pågå i flera år.

Inför Brexit-omröstningen var det mycket prat om ekonomiskt kaos. Finns det en fara?

– Det tror jag nog. Jag var aldrig orolig för att det blir lite oroligt på börsen eller sådär, men på sikt, om de här förhandlingarna går dåligt eller går trögt och man inte kommer överens om viktiga frågor och sådär – då finns det så klart företag som kan fundera på om de vågar etablera sig i Storbritannien när de har den europeiska marknaden i blickfånget.

Kan det här påverka den svenska arbetsmarknaden?

– Inte i någon avgörande grad. Orsaken till det är väl att den svenska arbetsmarknaden går ganska bra av inhemska ekonomiska skäl. Vi har ganska dålig draghjälp från Europa rent allmänt. Om det då skulle börja gå lite sämre för ytterligare ett land i Europa, det är väl inte bra är men jag tror inte att det är någon viktig faktor för oss.

 

17 jan 2017 | 17:21

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev