Vem tar Björklunds hand? Jan Björklund på partiets landsmöte i Karlstad 2011. Då sade ombuden nej till partiledningens förslag om en ny skattereform för att halvera den statliga skatten och nå ner till 40 procent i skatt. Foto: Erik Mårtensson/ Scanpix

Vem tar Björklunds hand?

Skattereform Nyligen föreslog Liberalernas Jan Björklund en blocköverskridande överenskommelse om sänkta ränteavdrag och förra året ville han göra en skatteöverenskommelse med regeringen, utan övriga borgerliga partier. De enda tunga motståndarna till en blocköverskridande skatteöverenskommelse tycks vara Moderaterna, visar Arbetsvärldens rundringning till partierna.
Karin Bromander
17 okt 2016 | 14:10
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

25 år har gått sedan ”århundradets skattereform” och allt fler aktörer lyfter nu frågan om behovet av en ny översyn. Förra året ville Jan Björklund öppna för en blocköverskridande skatteöverenskommelse. Liberalerna upprepade nyligen frågan om nedtrappade ränteavdrag i sin skuggbudget – en inbjudan till blocköverskridande samarbete på bostadsområdet. Bostads- och digitaliseringsministern Peter Eriksson (MP) svarade i Dagens industri att regeringen ”ska försöka ha foten i dörren för att inte stänga helt och hållet” i frågan om en bredare skatteöversyn.

Finns därmed en öppning för en blocköverskridande skattereform, trots Moderaternas kända motstånd?

Gläntar för blocköverskridande samtal

Arbetsvärldens rundringning till ledamöter från samtliga partier i riksdagens skatteutskott visar att det finns en öppning för blocköverskridande samtal om en skatteöversyn. Även om den knappast kommer att ske före valet och troligen kommer att kräva flera års utredning. Alla partier utom Moderaterna säger att frågan som minst borde utredas, och att de skulle sätta sig vid bordet om de bjöds in till samtal. Socialdemokraterna och Liberalerna är något mer försiktiga, men öppnar ändå för en utredning i frågan.

C: ”De cirka 500 förändringar som har gjorts sedan 1991 visar att det finns en anledning att titta över lapptäcket av detaljförändringar.”

Särskilt Centerpartiet är positivt.

– Jag ser det som nödvändigt att göra en ordentlig skattereform. Det är viktigt att fortsätta göra förändringar inom de ramar för skatter som vi har i dagsläget, men vi behöver också ta ett större grepp. De cirka 500 förändringar som har gjorts sedan 1991 visar att det finns en anledning att titta över lapptäcket av detaljförändringar, säger Per Åsling (C), ordförande i skatteutskottet.

 L: ”Vi lutar åt riktningen att det vore bra med någon form av större översyn där vi kan fundera igenom vad som har hänt de senaste 25 åren.”

– Vi har inte satt ner foten helt, men lutar åt riktningen att det vore bra med någon form av större översyn där vi kan fundera igenom vad som har hänt de senaste 25 åren, säger Mathias Sundin (L) till Arbetsvärlden.

M: ”Det är viktigt att kontinuerligt se över olika skattefrågor, även om det inte måste innebära en total reform.”

Moderaterna är dock än mer tveksamma.

– Kritiken mot systemet visar att det finns behov av förändringar. Därför är det viktigt att kontinuerligt se över olika skattefrågor, även om det inte måste innebära en total reform, säger Maria Malmer Stenergard (M).

Kan sätta sig vid förhandlingsbordet

De allra flesta partierna säger att de är beredda att inleda en diskussion, men att en bred parlamentarisk översyn kommer att vara svår att få till inom en överskådlig framtid.

– Det är kanske inte så svårt att sätta sig ner runt bordet, men sedan vet jag inte hur seriöst regeringen skulle ta det. En sådan diskussion skulle ju heller kanske inte vara klar före nästa val, säger Mathias Sundin (L).

V: ”Behovet finns, men partiernas ingångar är väldigt olika.”

– Läget i riksdagen vad gäller en skatteöversyn är låst, före slutet av den här mandatperioden kommer det inte att hända. Behovet finns, men partiernas ingångar är väldigt olika. Bjuds det in till skattesamtal vill vi givetvis delta, säger Daniel Sestrajcic (V).

S: ”Men det är klart vi är beredda att förhandla, att sitta ner vid bordet med alla partier.”

– Jag är tveksam, Moderaternas politik har ju gått ut på olika typer av skattesänkningar. Men det är klart vi är beredda att förhandla, att sitta ner vid bordet med alla partier, säger Jörgen Hellman (S).

– Vi är alltid beredda att diskutera förändringar. Men de politiska partierna har olika drivkrafter för förändring. Regeringen höjer till exempel skatterna på arbete så det blir mindre lönsamt att arbeta, säger Maria Malmer Stenergard (M).

SD: ”För att det skall vara möjligt måste en bred skatteöversyn kommer kombineras med en förändrad invandringspolitik.”

Sverigedemokraterna tycker att en bred skatteöversyn måste kombineras med en översyn av invandringspolitiken.

– Skattereformer måste syfta till ekonomisk utveckling som stärker sysselsättningen i ekonomin. För att det skall vara möjligt måste en bred skatteöversyn kommer kombineras med en förändrad invandringspolitik, säger Anna Hagwall (SD).

S vill ha med arbetsmarknadens parter

Kristdemokraterna tror att en bred parlamentarisk överenskommelse är möjlig, men tycker att en diskussion som leder till en gemensam bild av framtida utmaningar är viktigare. Miljöpartiet är också mer positivt till att en översyn kan bli av, enligt Rasmus Ling (MP).

S: ”Det är viktigt att LO, TCO, Saco och till viss del även Svenskt Näringsliv ska vara med på båten om vi gör en översyn.”

Socialdemokraterna understryker vikten av att arbetsmarknadens parter får säga sitt i en skatteöversyn.

– Det är viktigt att LO, TCO, Saco och till viss del även Svenskt Näringsliv ska vara med på båten om vi gör en översyn. Det handlar ju om stora samhällsförändringar det här, säger Jörgen Hellman (S).

Allianspartierna och Miljöpartiet vill alla se inkomstskattesänkningar, som ska finansieras till exempel genom höjda miljöskatter och ökad moms. Vänsterpartiet förespråkar däremot att skatterna för låginkomsttagare ska ligga kvar på samma nivå, medan de med höga inkomster ska betala mer (läs mer här).

Karin Bromander
17 okt 2016 | 14:10

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev