Veckans ord: avtalsshopping Foto: Björn Larsson Rosvall / TT. Montage: Arbetsvärlden

Veckans ord: avtalsshopping

13 nov 2023 | 09:33
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Avtalsshopping är ett fackligt begrepp för att beskriva när en arbetsgivare ensidigt väljer bort ett facks kollektivavtal och istället väljer att teckna med ett annat. Det kan göras på grundval av att ett annat avtal är mer ekonomiskt fördelaktigt. Eller att avtalet ger arbetsgivaren större friheter att bestämma över arbetsplatsen utan fackligt inflytande. Det kan även göras med argumentet att arbetsgivaren exempelvis önskar betrakta sina anställda som tjänstemän och inte arbetare. Men ofta går det hand i hand med de föregående nämnda skälen.

En avtalsshoppingsituation kan uppstå när ett fack tar kontakt med en arbetsgivare som hittills inte har avtal med någon och denna istället väljer ett annat facks avtal. Det kan också uppstå genom att en arbetsgivare väljer att byta arbetsgivarorganisation som traditionellt har avtal med ett annat fack.

När det händer brukar arbetsgivarna ofta framhålla sin rätt till avtalsfrihet. De fackliga å sin sida hänvisar till att det är facken som, enligt den svenska modellen, traditionellt äger rätten att avgöra vilka yrkesgrupper som ska organiseras av vilket fack. Man kan också argumentera för att det är de anställdas demokratiska rättighet att själva avgöra vilket fack de önskar tillhöra och att det därmed är detta fack som ska teckna avtal.

Traditionellt så är avtalsshopping mycket illa omtyckt av den fackliga sidan och har därför historiskt bemötts med kraftiga motåtgärder som exempelvis strejk.

13 nov 2023 | 09:33

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev