Veckans ord: sifferlösa avtal Ett exempel på ett sifferlöst avtal är kollektivavtalet mellan Vårdförbundet och SKR. Foto: Axel Green

Veckans ord: sifferlösa avtal

27 okt 2023 | 12:50
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Sifferlösa avtal, processavtal, dialogavtal eller avtal med lokal lönebildning är inte avtal där man medvetet undvikit att skriva ut siffror. Det är bara lönen som inte får någon. Vad namnen beskriver är ett centralt kollektivavtal mellan fack och arbetsgivarorganisation där garanterad löneökning inte spikas. Istället sker förhandlingen om hur mycket lönen ska öka på arbetsplatsen.

Systemet är omhuldat av arbetsgivarna. Svenskt Näringsliv har uttryckt att de önskar att sifferlösa avtal ska omfatta hela den svenska arbetsmarknaden.

Från den fackliga sidan så är omfamnandet delat. Medan arbetarsidan hittills undvikit den, är det en vanligare konstruktion hos tjänstemännen. Hur framgångsrikt det blir korrelerar generellt med hur attraktiv din yrkeskategori är på arbetsmarknaden.

Hittills har rörelsen på tjänstemannasidan gått mot allt högre andel sifferlösa avtal och nöjdhet med dessa. Men i den senare avtalsrörelser har nöjdheten tagit en hård smäll. I inflationstider fick sjuksköterskor, lärare och socialsekreterare se sig omsprungna av arbetskamrater med fler lönesiffror i avtalen. 

27 okt 2023 | 12:50

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev