Världsfacket ledare frisläppt: ”Jag är oskyldig” Världsfackets nyvalda ordförande Luca Visentini. (AP Photo/Virginia Mayo)

Världsfacket ledare frisläppt: ”Jag är oskyldig”

Misstänkta mutor i EU-parlamentet Världsfackets ITUC:s generalsekreterare Luca Visentini tillhör kretsen av mutmisstänkta i korruptionshärvan med kopplingar till Europaparlamentet. "Jag är oskyldig och fast besluten att bekämpa alla former av korruption", säger han i ett uttalande.
Carl von Scheele
13 dec 2022 | 11:03
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0

Det var i fredags som belgisk polis slog till på 16 platser i och runt Bryssel och grep fem personer som misstänktes ha tagit mutor av Qatar. Bland de fem gripna står Europaparlamentets talman, socialdemokraten Eva Kaili, i centrum för mutanklagelserna.

Enligt belgiska åklagarmyndigheten ska Qatar ha betalt betydande summor pengar och gett värdefulla gåvor till personen som kunde tänkas påverka Europaparlamentet till en mer vänlig inställning till landet.

Skulle ytterligare anklagelser framföras ser jag fram emot möjligheterna att motbevisa dem.

Luca Visentini

Nu säger Luca Visentini att han svarat fullt ut på alla polisens frågor.

– Skulle ytterligare anklagelser framföras ser jag fram emot möjligheterna att motbevisa dem, eftersom jag är oskyldig till att ha begått något fel.

Fortsätta pressen på Qatar

I det uttalande som ITUC nu offentliggjort framgår att organisationen arbetat sedan 11 år med att förbättra för migrantarbetarna i Qatar. ITUC ser att förbättringar skett i landet, men anser att trycket i frågan måste fortsätta, enligt uttalandet.

När Europaparlamentets session öppnade i går kväll dominerade korruptionshärvan inledningen av mötet. I kväll ska en extra debatt hållas om mutmisstankarna och kopplingarna till politiker och anställda i byggnaden, och på torsdag ska ledamöterna besluta om en resolution i frågan.

Europaparlamentets talman Roberta Metsola sa vid öppnandet att både parlamentet och demokratin är utsatt för en attack. Hon lovade också reformer och skärpta krav mot lobbyister och andra som vill påverka och ha möten med ledamöterna.

Hon lovade också att stärka det interna visselblåsarsystemet.

Arbetsrum i EU-parlamentet undersöks

Korruptionshärvan har vuxit för varje dag. Sedan i fredags har polisen gjort ytterligare husrannsakningar, vilket även skett i parlamentets byggnad i Bryssel. Tio rum där politiska assistenter arbetar har förseglats och IT-utrustning har beslagtagits.

Under sina razzior har polisen tagit hand om mer än 6 miljoner kronor i kontanter vid sidan av datorer och mobiltelefoner.

Den grekiska socialdemokratiska vice talmannen Eva Kaili står i centrum för misstankarna. Hon har stängt av från den socialdemokratiska S&D-gruppen och uteslutits ur det grekiska socialistpartiet Pasok.

Carl von Scheele
13 dec 2022 | 11:03

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev