Åklagare har inlett en förundersökning om misstänkt arbetsmiljöbrott efter att en 39-årig sjuksköterska som arbetat med coronasmittade patienter i Stockholm avled i förra veckan.
Utredningen rubriceras som vållande till annans död och är sprungen ur en polisanmälan från skyddsombud på Karolinska universitetssjukhuset, enligt åklagarmyndigheten. Enligt anmälan ska det ha saknats tillräcklig skyddsutrustning och gjorts avsteg från Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
– Jag har gett polisen direktiv att bland annat hålla inledande förhör och begära in skriftlig dokumentation. Det finns ingen misstänkt person, vi ska nu ta reda på vad som hänt, säger kammaråklagare Jennie Nordin på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i ett pressmeddelande.
Gunilla George, ordförande på Vårdförbundet i Stockholm, välkomnar utredningen:
– Det är bra att man gör en ordentlig utredning av vad som har skett för att få klarhet i om det kan vara brister i arbetsmiljön som lett fram till dödsfallet. Men det är viktigt att man då ser till helheten och inte stirrar sig blind på en aspekt av arbetsmiljöfrågan, säger hon och förklarar:
– Man har talat om avsaknad av skyddsutrustning, men av den information jag har tagit del av så har jag inga indikationer på att en brist på utrustning varit ett problem här. Däremot finns det andra arbetsmiljöaspekter som arbetsbelastningen, bemanningen och återhämtningsmöjligheter både under och mellan arbetspassen som kan påverka. Vi vet att det är mycket enklare att göra fel när man är stressad eller hårt belastad. Är man extremt utarbetad och har mycket att göra, så kanske du handhar skyddsutrustningen på ett mindre fördelaktigt sätt vilket kan innebära en större risk för smitta.
Kan man bevisa att det var genom jobbet hon drabbades?
– Det kommer att vara extremt svårt att visa var någonstans hon smittats. Alla som har varit ute i samhället har ju kunnat exponerats för smitta. Men vi får genom erfarenhetsutbyten med sjuksköterskeorganisationer i världen indikationer på att de som exponerats för högre smittdoser blivit sjukare än de som smittats på andra sätt. Att vara på en arbetsplats där du ständigt möter smittade personer innebär en ökad exponering för smittan. Vi hoppas därför att utredarna ser arbetsmiljön ur ett helhetsperspektiv.